Clinica Velvet Dental
Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!
  
 

De ce un medic pedodont?

adaugat pe 16 Nov 2015

De ce un medic pedodont?
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de dezvoltare(permanenti tineri), cat si mucoaselor si tesuturilor moi de la nivelul cavitatii bucale.

Copiii sunt o categorie aparte de pacienti.Este foarte important ca micutii sa interactioneze cu medicul stomatolog de la o varsta cat mai frageda. Odata cu aparitia primului dintisor parintii ar trebui sa faca o programare la un medic pedodont care sa le ofere informatiile necesare pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale a micutului lor. Un studiu realizat de catre Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid arata ca frica patologica de stomatolog poate fi indusa in mod inconstient de catre parinti.

La varste fragede cei mici imita ce vad, de aceea comportamentul parintilor pe scaunul stomatologic trebuie sa fie unul cat mai decent, relaxat pentru a-i transmite copilului sentimentul de siguranta. Este important ca cei mici sa ii insoteasca pe parinti la programari pentru a se obisnui cu mediul de lucru si zgomotele specifice.

Totusi,pentru copii care nu isi pot depasi teama, exista variante ajutatoare care presupun sedarea constienta a micutului prin folosirea inhalo-sedarii. In SUA aceasta metoda este implementata in proportie de 90% de catre pedodonti si 50% de catre restul specializarilor. Protoxidul de azot in amestec cu oxigenul combate anxietatea. Este un gaz netoxic,care actioneaza rapid,in cateva minute. Nu se metabolizeaza in organism, se elimina foarte repede prin oxigenare -3-5 minute si are efect doar atat timp cat este administrat.

Nu de putine ori, prezenta temporara a dintilor de lapte pe arcada se poate constitui, in mod eronat, intr-o "scuza" pentru tratarea cu superficialitate a intretinerii sanatatii acestora. Din momentul in care primul dinte a erupt pe arcada, parintele trebuie sa intretina igiena orala a celui mic.

Este extrem de important ca dupa masa de seara dintisorii sa fie curatati- fie cu dispozitive speciale (degetare), fie cu tifon steril infasurat pe degetul parintelui. In jurul varstei de un an cel mic ar trebui sa primeasca prima lui periuta, iar realizarea periajului de seara sa se faca ca un joc, in care micutul imita actiunile parintelui. Desi este putin mai greu de acceptat,educarea celor mici se face in primul rand prin instruirea corecta a celor mari.

Stomatologia pediatrica cuprinde atat tratamente profilactice/preventive (fluorizari, sigilari,intructiuni in ceea ce priveste mentinerea igienei orale) cat si tratamente curative(tratamentul propriuzis al leziunilor aparute). Desi exista o asemanare intre afectiunile prezente la adulti cu cele ale copiilor, pot aparea o serie de particularitati in ceea ce priveste leziunile, dar mai ales la metodele de tratament. Fiecare dinte temporar prezinta 3 etape evolutive: de epuptie, de maturitate functionala si de rezorbtie radiculara. Medicul pedodont este singurul care stie sa aleaga varianta optima de tratament specifica fiecarei perioade.

Un alt subiect sensibil pentru parinti este radiografia. Ei trebuie sa inteleaga ca este o metoda ajutatoare tratamentelor leziunilor existente, un factor important in depistarea precoce a eventualelor afectiuni si malformatii si un indicator pentru alegerea corecta a unui plan de tratament ortodontic corect. Doza de radiatii emisa de aparatele noi de radiologie este foarte mica si nu dauneaza cu nimic celui mic.

Un medic pedodont va poate indica si o alimentatie specifica grupei de varsta, individualizata in fuctie de eventualele afectiuni ale celui mic, printr-o stransa colaborare cu medicul pediatru.

Tot in cadrul pedodontiei pot fi abordate si aspectele referitoare la dintii permanenti tineri- dintii in proces de eruptie pana la 2/3 ani post eruptiv (perioada necesara incheierii dezvoltarii complete a unui dinte) acestia putand prezenta patologii specifice ca de exemplu dezvoltarea incompleta a radacinii, sau particularitati de structura datorita gradului diferit de mineralizare, formei si marimii tesutului pulpar.

Responsabilitatea pedodontului este mai mare decat in cazul medicilor care lucreaza cu adultii deoarece cei mici sunt imprevizibili, pot face miscari neasteptate care pot conduce la aparitia unor accidente nedorite.Un medic pedodont trebuie sa stie sa se adapteze fiecarei personaltati, trebuie sa aiba rabdare, sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu prietenos, sa reusasca sa faca din orice manevra stomatologica un joc, sa poata sa il controleze pe cel mic fara ca acesta sa se simta limitat, sa aleaga metoda optima de tratament, sa colaboreze cu alte specizlizari, toate aceste actiuni conducand in final la obtinerea unei sanatati orale pentru micutul dumneavostra.

Te asteptam la clinica stomatologica Velvet Dental pentru beneficia de cel mai bun tratament stomatologic pentru copilul tau!

Alete insemnari din blog

07 Feb 2017

Bruxism sau tocirea dintilor
Bruxism, sau tocirea dinților prin contracția involuntară a muschilor masticatori pe timp de noapte la copii și adulți - o problemă care nu are nici o explicație definitivă. Există diferite teorii cu privire la originea scrâșnitului din

27 Nov 2015

Aparatul dentar metalic sau ceramic?
Pacientul care decide ca are nevoie de un aparat dentar este pus in fata unor alegeri destul de importante. In primul rand, este vorba despre tipul de aparat pe care sa il foloseasca, respectiv cel ceramic sau cel metalic. In cel de-al doilea rand, trebuie sa fie foarte sigur ca poate sa accepte un

14 Dec 2015

In Decembrie, la clinica stomatologica Velvet Dental reducere la aparatul dentar Safir!
In luna Decembrie, la clinica stomatologica Velvet Dental, beneficiati de o reducere de 320 de euro la aparatul dentar Safir!Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care vizeaza obtinerea unei ocluzii ( muscaturi ) ideale asfel incat sanatatea tesuturilor aparatului dento-maxilar sa

28 Oct 2015

Ce este albirea dentara
Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. In aceste conditii nu este de mirare ca albirea dintilor este o procedura

29 Sep 2016

Efecte nocive are fumatul asupra sanatatii dentare
Cu totii stim ce efecte nocive are fumatul asupra corpurilor noastre! Produce o sumedenie de modificari, poate declansa sau agrava afectiuni generale, punand in pericol sanatatea noastra. Fumatul afecteaza considerabil calitatea vietii. Efectele fumatului trebuiesc cunoscute si tratate cu