POVESTI DIN CONSTANTA

VIATA MEA DIN GERMANIA

14 Feb 2011
GERMANIA
In aprilie2003 m-am lasat convinsa de verisoara mea din Germania,Elena,sa ma duc acolo pentru ca mi-a gasit un loc de munca.
Eram in Romania de aproape un an de zile,timp in care nu imi gasisem un loc de munca,si nici nu reusisem sa ma adaptez la viata de aici.
Mi-am zis ca merita sa incerc chiar daca nu stiam o boaba lb.germana.
La scoala am invatat numai spaniola,engleza si franceza si mereu spuneam ca sint norocoasa ca nu am facut germana si rusa??
Adevarul este ca intre timp am mai avut o propunere pentru un loc de munca in Italia,camerista,intr-un orasel mic de linga Firenze.
Bineinteles ca am fost tentata sa plec in Italia,insa,atunci cind am auzit ca hotelul la care urma sa lucrez avea si un club de noapte unde erau o gramada de romance dame de consumatie,am cam stat pe ginduri.
Nu ca as fi eu vreun lup moralist,dar directorul hotelului la care urma sa lucrez, cumnatul unei bune prietenea, mi-a zis ca arat mult mai bine decit majoritatea fetelor de acolo,afirmatie care m-a pus pe ginduri.
Si cind am aflat si ca patronii lui faceau parte din mafie,m-am urcat in autocar via Germania.
Dupa 36 de ore am ajuns iar dimineata deja am plecat spre locul de munca.
Nu era cine stie ce,trebuia sa spal vase la un restaurant;nu era mare filozofie si eram platita cu 5 euro pe ora.
Singura problema era ca imi terminam treaba foarte repede.
Ca sa imi suplimentez veniturile,am gasit si doua scari pe care le spalam de doua ori pe saptamina ceea ce insemna 60 de euro.
Luni restaurantul fiind inchis stateam acasa si ii faceam mincare si curatenie Elenei care lucra zilnic de dimineata pina seara.
Nu ma deranja faptul ca faceam pe menajera ei atit timp cit ea era cea care ma ducea si ma aducea de la munca.
Lunar ii dadeam si ei 130 de euro contributia mea la cheltuielile casei care erau destul de mari,o suma modica mai ales ca nu era nici o diferenta intre mine si familia ei.
Dupa doua luni avansasem in bucatarie,pe linga spalatul vaselor ma ocupam si de pregatirea salatelor.
Cam monoton,dar mai cistigam 2-3 ore in plus ceea ce conta.
Singura problema era ca,neavind contract de munca,trebuia sa vin in Romania la fiecare 80 de zile pentru a nu-mi depasi viza,asta insemnind o cheltuiala in plus pe drum dus-intors.
Dupa 4 luni incepusem sa prind limba germana,m-a ajutat si faptul ca stiam engleza.
Deja ma acomodasem,toata lumea se purta frumos cu mine,cistigam si bani frumosi chiar daca pentru asta alergam dintr-un loc de munca la altul chiar incepuse sa imi placa.
La un moment dat,Elena mi-a dat ideea sa ma casatoresc cu un neamt pentru a-mi cistiga drepturi depline acolo si sa nu mai fiu nevoita sa vin in Romania asa des.
Admiratori aveam citiva,oameni pe care pina atunci ii tratasem cu indiferenta, insa din clipa in care m-a convins Elena de avantajele unei casatorii acolo,am inceput sa ii privesc ca pe posibili soti.
M-a ajutat si Ushi patroana mea sa ii sortez,ea cunoscindu-i de mult pentru ca erau clientii casei cum s-ar spune.
L-am ales pe Edwin:44 de ani,necasatorit,fara prea multa scoala pentru ca de la 15 ani lucra in mina singurul inconvenient era mama lui.
Tipul era in intregime sub papucul maicasii,cred ca asta era si motivul pentru care nu fusese casatorit niciodata.
Mi-a trebuit o luna pentru a-l convinge sa ne mutam impreuna la 60 km.de maica-sa.
L-am luat eu de linga ea,dar el ii platea in continuare facturile de utilitatile.
Sicer,faptul ca ii platea utilitatile in continuare,chiar ca nu ma deranja pentru ca in Germania nu este ca la noi .
Acolo,fiecare cu banii lui,si eu cistigam destul de bine ca sa nu am nevoie de ajutorul lui financiar.
Cumparaturile strict pentru casa le platea el,din banii lui;daca eu imi dorea un sampon bun mi-l cumparam singura din banii mei,tigarile ni le cumparam separat si nu fumam unul de la celalalt.
Cind m-am mutat cu el,lucram cite 10 ore pe zi iar in week-enduri 12 ore,deoarece deja eram sefa de personal adica,singura in bucatarie.
Cum am ajuns la stadiul asta?
Simplu,prin munca si ..ghicit.
Prima data cind am cistigat inima patroanei a fost cind,intr-o zi,cu gindul de a mai sta citeva ore pe acolo m-am hotarit sa spal lada frigorifica de la subsol.
De cite ori coboram simteam un miros ciudat dar fiind aproape intuneric nu stiam de unde vine mirosul.
Pina la urma cu ajutorul Elenei am aflat ca este de la lada frigorifica care era acolo de citeva luni bune.
M-am gindit ca poate nu au spalat-o bine cind au coborit-o si m-am oferit sa o spal eu.
Cu ajutorul Elenei i-am explicat lui Ushi ca daca o sa vina vreun control si o sa se simta mirosul,s-ar putea sa aiba probleme asa ca ea mi-a dat voie sa fac curat in subsol.
Ce nu mi-a zis nimeni era ca,intr-adevar ;lada era acolo de citeva luni dar,inainte de a o baga acolo,nimeni nu si-a dat silinta sa o curete sis a scoata totul din ea.
In intunericul de acolo,eu am vazut numai ceva albicios pe fundul lazii,si atit;de fapt ei bagasera acolo inghetata si cu citeva bucati de carne, care au ramas uitate.
In fine,pun eu la fiert o oala de 10 litri de apa si cind a dat in clocot,cobor si o torn in lada.
Trec peste urmatoarea jumatate de ora in care s-a umplut de un miros pestilential tot subsolul si bucataria restaurantului,de am simtit ca lesin acolo din cauza mirosului.
10 galeti de apa extrem de murdara am scos de acolo,dupa care am reusit sa curat lada frigorifica.
Faza dura era ca,dupa ce am terminat cu subsolul,tot personalul restaurantului statea la distanta de 2 metri de mine din cauza mirosului care mi se impregnase in haine si in par.
De atunci Ushi a inceput sa ma cheme mai des,i-am curatat luna tot restaurantul,am transformat celelalte doua beciuri unul in magazie si celalalt in spalatorie,aveam o gramada de treaba zilnic,chiar si lunea cind restaurantul era inchis eu aveam de spalat si calcat rufe.
Dar sa revenim la relatia mea cu Edwin.
Primele zile de cind ne-am mutat impreuna au trecut fara incidente majore.
Aveam programul foarte incarcat,ma trezeam la 06.00,faceam cafea,daca era ceva de spalat,dadeam drumul la masina de spalat,luam micul dejun impreuna.
La ora 10.00 trebuia sa fiu la restaurant,pregateam zarzavaturile pentru salate,pregateam sosurile si farfuriile.
Daca nu erau clienti in restaurant si bucatarul nu avea nevoie de mine,coboram in spalatorie unde aveam intr-adevar de muncaa??
Cam asta era programul meu zilnic.
Intre timp,datorita faptului ca patroana mea Ushi era obsedata de ocultism si chiromatie,cheltuind o gramada de bani cu vrajitoarele,mi-a venit idea sa ma apuc si eu de ghicit-zis si facut.
Mi-am facut rost de niste carti de tarot si cu ajutorul Elenei care traducea,ii ghiceam lui Ushi la orice ora din zi sau din noapte.
Daca o nimeream cu ghicitul era bine,daca nu,mai punea Elena niste vorbe de la ea ca sa fie pe placul lui Ushi.
Prin ghicit am urcat ierarhic de la spalatul vaselor la sefa de personal, respectiv bucatareasa sefa, adica singura in bucatarie, Elena venea doar la pregatit salate si farfurii.
In timp Ushi mi-a lasat si torturile pe mina simbata si duminica ea ducindu-se la sedinte de spiritism si uite asa am ajuns sa lucrez 11-12 ore pe zi,inclusive lunea cind era restaurantul inchis asa ca ii faceam menajul lui Ushi.
Pentru a ajunge bucatareasa a trebuit sa scap de bucatar care era un rocker din Berlin,plin de figuri si care imi facea greutati tot timpul.
Am incercat sa il tratez cu indiferenta pina intr-o zi cind a reusit sa ma calce rau de tot pe bataturi,asa ca m-am luat de el.
Germana nu prea stiam,engleza nu stia el asa ca am dat-o mai mult pe romaneste plus citeva injuraturi in turceste.
Cind am vazut ca ride de mine in continuare,i-am zis singurul cuvint pe care stiam sigur ca il va intelege, nazist-.
In cel mult 30 de minute a ajuns Elena la restaurant chemata de Ushi care fusese chemata de bucatarul negru la fata de furie.
Avind traducatoarea linga mine mi-a venit usor sa o conving pe Ushi ca bucatarul imi face necazuri pentru ca ii ghicesc ei in carti si in doua zile am devenit eu bucatareasa-sefa.
Oricum,cit m-am ocupat eu de bucatarie nu au fost reclamatii de la clienti,ba dimpotriva.
Avantajul ca am preluat eu singura toata bucataria a fost financiar dar aveam si dezavantajul de a fi la cheremul lui Ushi de cite ori visa ceva urit,adica zilnic.
O data s-a intimplat sa nu am chef de ghicit fiind in pana de inspiratie;efectiv nu stiam ce bazaconii sa-i mai indrug.
Ma uitam la cartile intinse pe masa ca vitelul la poarta noua cind,dintr-o data am avut o revelatie:i-am zis ca nu pot ghici nimic din cauza unui spirit malefic care imi da tircoale.
Chiar si Elena a ramas cu gura cascata cind a auzit ce timpenii debitez,dar i-a tradus totusi.
In loc sa se supere,Ushi mi-a dat dreptate cu spiritual malefic,spunind ca,cu o noapte inainte,fata ei cea mica se intilnise cu spiritul bunicii ei pe scari pe la 02.00 noaptea.
La asa mama,asa fata !
In fine,totul era asa cum am vrut,cistigam bani frumosi,statem cu Edwin.
Seara ajungeam tirziu acasa si o luam de la capat cu bucataria,cu calcatul rufelor.
Dupa o baie fierbinte imi faceam o cana mare de cafea si urmaream amindoi la t.v.emisiunile lui preferate pentru ca la alte programe eu nu aveam acces.
Cind Elena i-a sugerat ideea sa puna un televizor mic si in dormitor pentru mine,el nu a fost de accord spunind ca nu face nici o gaura in peretii zugraviti de el.
Fiind o fata descurcareata de felul meu,am renuntat la t.v. si mi-am facut rost de un calculator.
Mi-au trebuit 4 zile ca sa il conving sa ma lase sa aduc calculatorul acasa,deoarece,Edwin,cu gindirea lui de miner mi-a facut o morala de zile mari: daca aduci calculatorul acasa,trebuie sa imi pun si telefon fix,sa trag si interneta s.a.m.d.
Un adevarat teoretician.
Pina la urma a inteles ca nu vreau internet si ca mi-am luat calculator numai pentru jocuri sa ma pot relaxa putin cind vin acasa.
Doua zile am fost mare doamna:seara cind ajungeam acasa,dupa ritualurile obisnuite imi savuram cana de cafea jucind pinball.
Dar cum nici o minune nu tine mai mult de trei zile,intr-o seara,venind acasa l-am gasit pe Edwin in fata calculatorului jucindu-se.
Mutase calculatorul intr-o pozitie strategica putind sa se uite si la t.v,in timp ce se juca.
Mi-am facut obisnuita cana de cafea,m-am asezat pe canapea si am asteptat sa-si termine jocul, vreo doua ore.
Cind am vazut ca nu are de gind sa ma lase si pe mine sa ma joc,m-am dus la culcare.
A doua zi de dimineata cind m-am trezit,surpriza,Edwin era iar bagat in joc cu urechile la t.v.
Am uitat sa specific ca emisiunile lui preferate erau cele de sport,asta insemnind ca nu trebuia neaparat sa se uite ci numai sa asculte.
La un moment dat m-am saturat sa-l tot pindesc pina lasa jocul asa ca mi-am luat de la Elena niste dvd-uri cu filme.
Seara cind am ajuns acasa,m-am dus direct la t.v.l-am oprit si mi-am pus un film.
Bineinteles ca lui nu i-a convenit dar stia ca la cit sint de obosita nu rezist prea mult si ma duc la culcare.
Cind m-am hotarit sa ma casatoresc pentru a ramine definitiv in Germania,mi s-a parut persoana ideala:nu arata rau,nu avea prea multa scoala lucrind de la 15 ani in mina,era indragostit de mine de multisor am zis ca o sa fie bine.
Ce nu am luat in calcul a fost incapatinarea lui puerila si influenta maicasii asupra lui.
Cind a fost de accord sa ne casatorim,a murit tatal lui,iar maica-sa s-a folosit de acest lucru pentru a-i baga in cap ca la ei la protestanti,nu se poate face o cununie civila un an de zile dupa ce a murit cineva din familie.
Femeie desteapta!
M-am hotarit sa am rabdare mai ales ca traiul cu Edwin nu era greu.
Doua zile pleca la munca la ora 03.00 noaptea si venea acasa la ora 11.00 ziua,urmatoarele doua zile pleca la ora 13.00 si venea la 21.00,iar ultimele doua zile pleca la 06.00 dimineata si se intorcea la 14.00
Stateam impreuna insa el ii achita in continuare facturile maicasii,si poate nu m-ar fi deranjat acest lucru daca nu s-ar fi ascuns de mine.
Avea un stil aparte de a completa cecurile cind eram prin preajma,exact ca un copil de clasa intii caruia ii era frica sa nu-l copieze colegul de banca.
I-am zis ca nu are nici un rost sa se ascunda de mine cu facturile pentru ca nu am nici un gind sa i le platesc eu.
Aproape un an de zile am dus-o in ritmul asta cu mici pauze cind veneam in Romania pentru o zi sau doua
Intr-o seara ajungind acsa l-am gasit destul de baut,si m-a anuntat solemn ca i-a zis mama lui ca trebuie sa particip si eu la cheltuielile casei cu jumatate din suma.
Deja era prea mult!
L-am anuntat la fel de solemn si eu ca nu am de gind sa ii dau nici un ban in casa pentru ca:
-eu sint cea care spala,calca,face curat si mincare in casa aia
-atit timp cit eu eram cea care aprovizionam frigiderul si tinind cont de faptul ca in fiecare zi cind venea de la munca minca la restaurant fara sa il coste nimic,nu vad de ce as mai da si bani in casa
-ar fi trebuit sa imi multumeasca pentru faptul ca avea patul cald in loc sa se duca la bordel unde ar fi trebuit sa plateasca de la 50 de euro in sus.
Dupa aceasta discutie am sunat-o pe Elena si i-am zis sa vina dimineata sa ma ia cu bagaje cu tot.
Mi-am strins tot ceea ce imi apartinea si l-am lasat numai cu mobile si lenjeria de pat.
Cit am stat impreuna,eu am primit multe cadouri de casa noua de la clientii restaurantului care,intr-adevar tineau la mine.
Din banii mei cumparasem o gramada de flori pentru ca noi stateam la parter si imi placea sa am flori pe marginea geamurilor.
Tot eu am fost cea care am cumparat o gramada de decoratiuni pentru a infrumuseta casa in care locuiam.
Mi-am strins in mijlocul casei tot ceea ce imi apartinea de fata cu el ca sa nu aud cine stie ce vorbe.
Cel mai tare cred ca l-a durut cind am pus calculatorul peste bagaje.
A doua zi dimineata a venit Elena cu sotul si copii ei si am incarcat totul in dubita.
Citeva zile Edwin nu a trecut pe la restaurant si cind a venit,s-a plins la toti ca l-am parasit.
Cind m-a anuntat ospatara ca Edwin este beat la bar si plinge pe umerii tuturor,m-am dus la el si i-am zis ca daca tot se plinge la toata lumea,sa le spuna exact discutia pe care am avut-o inainte de a pleca de la el.
A zis ca ii pare rau si ca nu a crezut ca voi pleca de la el,dar l-am sfatuit sa se intoarca la maica-sa care oricum nu m-a inghitit niciodata si care venea in vizita numai cind stia ca sint la munca.
De aici nu ar mai fi multe de scris despre aceasta relatie,citeva luni cit am mai stat in Germania am ramas prieteni,ma ducea cu masina la munca atunci cind era liber,seara ma astepta si ma ducea la Elena.
Am eu efectul asta asupra barbatilor din viata mea,sa ne impacam mai bine la sfirsitul relatiei.
O singura data am mai intrat ia casa in care am stat amindoi,si asta du pa ce auzisem ca este in concediu medical;avind citeva ore libere in ziua respective m-am dus sa il vad.
I-am facut o supa calda si am stat amindoi la masa ca in zilele bune,am stat de vorba o gramada.
Mi-a zis ca ii pare rau pentru modul in care s-a purtat cu mine si m-a intrebat daca dupa ce o sa treaca anul de cind a murit tatal lui voi fi de acord sa ma casatoresc cu el.
I-am raspuns sincer ca nu stiu ce voi face in viitor.
Daca la un moment dat am fost tentata sa ramin in Germania,in timp mi-am dat seama ca nu voi reusi sa ma obisnuiesc cu felul lor de a fi.
Eu nu pot fi ca ei,sint o persoana impulsiva,nu-mi pot controla 100% ceea ce simt.
Daca vreau sa fluier,fluier, indiferent unde ma aflu.
Ar mai fi o gramada de scris despre cit am muncit in Germania,dar deocamdata ma limitez strict la barbatii din viata mea care nu au stiut sa ma pastreze si m-au regretat atunci cind m-au pierdut.
 

Alete insemnari din blog

Teodora s-a nascut in 496 sau 497 la Constantinopole. Tatal ei este paznic de animale salbatice la circul din capitala Imperiului bizantin. Apartine celei mai umile clase sociale. Dupa ce isi pierde viata prematur, cele trei fiice ale sale sunt trimise de mama sa cerseasca in arena.Teodora

De ce ma considera barbatii scorpie?In 2002 am divortat dupa 12 ani de casnicie.Aveam numai 35 de ani.Nu o sa imi vorbesc de rau fostul sot pentru ca,saracul nu a facut decit o singura greseala majora,pe care nu am putut sa o trec cu vederea.Un an de zile am incercat sa imi salvez casnicia,un an de

Femeia zeitaCine nu a simtit pe propria piele atractia fructului interzis, acel barbat care ne-ar desavirsi, ne-ar fi sufletul pereche, doar daca ar sti ca existam. Doar acelea dintre noi care au plins ore in sir pot cunoaste extraordinara durere de a ne stinge de dorul celui pe care nu il putem

Intr-o zi frumoasa de toamna Ea a trebuit sa se duca la locul ei de munca, undeva in Constanta in centru pentru a-si lua salariul.Ea l-a anuntat telefonic pe El, ca in jur de ora14,00 va fi in centrul Constantei pe linga magazinul Grand.Fiind o zi frumoasa Ea s-a imbracat intr-o costumatie de

In adolescenta,era baietoasa,o fata pentru care-rochie-era un cuvint murdar.Uit-o pe Barbie.Rivala noastra prefera sa se joace cu fratii ei-sa construiasca fortarete,sa se catare in copaci,sa mearga pe bicicleta si sa gaseasca noi modalitati de a distruge lucrurile.Sa se fi schimbat totul la virsta

Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
Pastele contra cronometru
  • person

    "never say never!"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
GHIRLANDA CARTON HAPPY BIRTHDAY 2M

9 RON   11 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere