POVESTI DIN CONSTANTA

ECATERINA CEA MARE

18 Mar 2011
Ecaterina cea Mare nu era rusoaica,asa cum cred multi.
Era de origine germana.
In adolescenta avea doar trei rochii si douasprezece bluze si,cu toate acestea,a devenit imparateasa Rusiei si a domnit peste multe milioane de supusi timp de 34 de ani.
Asta ne arata unde poti ajunge daca-ti doresti ceva cu adevarat.
In realitate numele ei nu era Ecaterina,ci Sofia Augusta Frederica sau pe scurt Figchen.
Era fiica printului August Christian de Anhalt-Zerbst si a sotiei acestuia,printesa Johanna Elizabeta de Holstein-Gottorp si era nascuta la Stettin,inh Pomerania,pe 2 mai 1729.
{cu cizmele in picioare,Petru avea 2.06m.nu se descalta de ele decit rareori}
Primii sai ani au fost foarte nefericiti,asa ca s-a hotarit ca,daca va avea vreodata ocazia,sa nu se dea in laturi de la nici o distractie.
Mai tirziu a facut-o un pic cam lata.
La virsta de 14 ani,Figchen a fost chemata de imparateasa Elizabeta in Rusia,ca sa-l ia de sot pe marele duce Petru,mostenitorul tronului.
Asa ca si-a impachetat cele 3 rochii si 12 bluze,si-a luat ramas bun de la vechea ei casa plina de amintiri si a pornit-o la drum in viata.
Si la ce credeti ca se gindea saracuta fata in timp ce-si parasea tatal pe care n-avea sa-l mai vada niciodata,in timp ce-si lua la revedere de la multele-i rubedenii si-o pornea catre un tarim strain?
Pai,era pur si simplu incintata!
Cind a ajuns in Rusia,si-a aruncat vechile haine si a inceput sa poarte numai blanuri,matasuri si bijuterii splendide,primite in dar de la imparateasa Elizabeta.
Numele i-a fost schimbat in Ecaterina Alexeievna iar anul urmator s-a maritat cu Petru in cea mai fastuoasa nunta vazuta vreodata.
Purta o coroana de diamante si o rochie numai aur si argint si totul era mult prea minunat,in afara faptului ca nu avea nici un sentiment fata de mire.
Intotdeuna trebuie sa fie ceva.
Dupa cum a aflat Ecaterina chiar in noaptea cu pricina,Rusia are darul de a prilejui niste intovarasiri ciudate.
Petru s-a urcat incaltat in pat,s-a jucat cam o ora cu papusile si i-a povestit marii ducese despre noile lui amante.
De fapt nu avea nici o amanta,ci doar isi inchipuia ca are,totul se petrecea numai in mintea lui.
Apoi s-a intors pe partea cealalta si a inceput sa sforaie.
Si timp de 9 ani de zile,lucrurile s-au desfasurat dupa aceeasi rutina,pina cind Petru s-a mutat intr-un pat separat-presupun ca pur si simplu nu se gindise la asta mai inainte-.
Petru nu era un idiot din punct de vedere medical,dar nici departe nu era.
Intre timp,caminul ducea lipsa de copii si Rusia de mostenitori la tron.
Petru se juca imperturbabil cu papusile dar,in 1754,Ecaterina a facut un baietel care semana foarte tare cu Serghei Saltikov,un tinar cu care obisnuia sa mai discute evenimentele zilei.
Unii istorici sint de parere ca tatal ar fi putut fi chiar Petru,din moment ce copilul a ajuns sa-i semene la caracter si valoare.
Bun,erau amindoi idioti,dar ce dovedeste asta?-acest copil a ajuns sa fie cunoscut mai apoi ca tarul Pavel Nebunul,a fost ucis de alti nebuni si a fost urmat la tron de tarul Alexandru Nebunul-
Apoi Saltikov s-a mutat din oras iar Ecaterina s-a aratat interesata de Polonia sau,mai degraba,de contele Stanislav Poniativski.
Urmatorul ei nascut a primit numele de Ana.=D-zeu stie de unde-i scoate!-a exclamat Petru la un banchet.-
Au urmat un fiu pe nume Bobrinsky si vreo doua fetite,nascute dupa ce-l cunoscuse pe Grigori Orlov,un individ urias si frumos din garda imperiala.
In 1762,Ecaterina era deja in Rusia de 18 ani si incepuse sa se obisnuiasca.
Dar iata ce s-a intimplat.
Imparateasa Elizabeta a murit din pricina lichiorului ei de visine si Petru i-a urmat la tron sub numele de pETRU al-3-lea.
6 luni mai tirziu,cu ajutorul lui Grigori Orlov si a fratilor sai,Ecaterina l-a detronat,l-a aruncat in inchisoare si s-a proclamat imparateasa.-Petru planuise la rindul lui sa divorteze de ea,s-o inchida intr-o manastire de maici si sa se casatoreasca cu Elizabeta Vorontova,iar asta era unul dintre acele lucruri pe care,pur si simplu,nu i le puteai face Ecaterinei.-
De atita agitatie,rusii au uitat ca este o straina fara nici un drept la tron,asa ca iata-i,oarecum spre propria lor mirare,cu o nemtoaica la conducere.
Cu Petru,lucrurile au fost destul de triste.
La citeva zile dupa arestarea sa,a murit subit la Ropsa,in timp ce in preajma lui se gaseau Alexis Orlov si alti citiva prieteni ai imparatesei.
Ecaterina a anuntat ca murise de colici renale iar oamenii care s-au dus la inmormintare se intrebau de ce avea atunci un mare bandaj in jurul gitului.-asta,nobil cititor,este ceea ce se intimpla cind te joci cu papusile atunci cind nu trebuie-.
Ce a mai urmat in viata ei ar fi putut sa se desfasoare altfel,daca ar fi fost lasata sa se marite cu Grigori Orlov.
Sau poate ca nu.
Timp de 10 ani ea a pastrat legatura cu el,pina in clipa in care corpul lui herculean a inceput sa scirtiie pe ici pe colo,facindu-l nepotrivit pentru afacerile de stat.-unii spun ca si-ar fi aratat recunostinta si fata de Alexis Orlov,poate si fata de Ivan,Teodor si chiar fata de Vladimir;erau cu totii genul ei.-
Grigore Potemkin,urmatorul ei prieten de suflet,a ramas prin preajma 16 ani dar,dupa o vreme a luat-o mai usor,facindu-i cunostinta imparatesei cu o serie intreaga de baieti mai tinerei si luindu-si de fiecare data cite un comision gras.
Potemkin era singurul dintre barbatii Ecaterinei care nu era izbitor de frumos.
Nimeni nu intelegea ce vazuse ecaterina la el.
Ei bine,daca il prindeai singur,stia sa imite la perfectie un ciine,o pisica,un cocos si asta era singura forma de arta pe care Ecaterina a indragit-o cu adevarat.
Si ea putea sa imite o pisica,dar nu era nimic iesit din comun.
Mi-as dori sa pot spune ca,dupa asta,Ecaterinqa s-a mai potolit,dar n-avea decit 47 de ani si era inca o mare iubitoare de nou.
In 1776 i-a venit rindul lui Petru Zavadovski,in virsta de 20 de ani.
In anul urmator a fost locotenentul Zorici si,de asemenea primul nepotel al Ecaterinei,pentru care a inventat o rochie dintr-o bucata care putea fi pusa sau scoasa intr-o clipa
Cam astia au fost toti barbatii Ecaterinei,daca nu-i punem la socoteala pe Korsakov,un netot care a rezistat doar 15 luni;pe Lanskoi,care-a murit in post dupa ce luase prea multe pastile;pe Iermolov si pe Mamonov,avindu-i ca rezerve pe Miloradovici si Miklacevski,amindoi cam banali si pe Platon zubov,care i-a supravietuit.
Zubov avea numai 22 de ani cind s-a apucat de treaba.
Fratele sau,Valerian,care-si facea si el veacul pe acolo avea 18 ani,Ecaterina avea peste 60 de ani,dar nu esti batrin decit daca te simti.
A murit de aplopexie pe 10-nov.-1796,la 67 de ani.
Multa vorbarie inutila a curs despre prietenii Ecaterinei,in mare parte birfe.
Din nefericire,lumea e plina de oameni gata sa gindeasca ce-i mai rau cind vad un barbat strecurindu-se afara dintr-un dormitor strain in miez de noapte.
Se spunea ca Ecaterina a avut 300 de iubiti.
A avut doar 10-12,pe fata,si inca alti citiva,potrivit celor mai credibile relatari-iar unii dintre ei,numai pentru citeva zile sau maxim o saptamina.
Nici vorba sa-i fi avut pe toti in acelasi timp,ci pe rind.

Alete insemnari din blog

Multa vreme a fost de bonton sa o iei in ris pe gospodina,dar,in adincul sufletului nostru,stim ca talentele sale sint foarte atragatoare pentru barbati.El este invatat sa tinjeasca dupa Mama de la nastere pina la moarte.Seducatoarea Mama se adreseaza copilului din barbat si il ingrijeste,atunci

Teodora s-a nascut in 496 sau 497 la Constantinopole. Tatal ei este paznic de animale salbatice la circul din capitala Imperiului bizantin. Apartine celei mai umile clase sociale. Dupa ce isi pierde viata prematur, cele trei fiice ale sale sunt trimise de mama sa cerseasca in arena.Teodora

Motivul principal al despartirii a fost o simpla canapea care datorita evenimentelor care au urmat, poate fi numita, in ghilimele canapeaua discordiei sau canapeaua Pandorei.Au stabilit de comun acord ca trebuie inlocuita canapeaua din sufrageria Lui.S-au dus amindoi pe la diverse magazine, au

Doi oameni maturi divortzatzi au acceptat sa li se faca cunostintza.Ea 43 de ani, o fire vesela optimista increzatoare, el 53 de ani, un om obsedat de doua casnicii anterioare. Ea a acceptat orice compromis pentru ca isi dorea o viatza linistita, alaturi de un om matur, el a acceptat-o ca pe un

In sfirsit a venit dimineata in care, atunci cind m-am trezit, gindul nu mi-a mai zburat la El ca in ultimile luni. M-am gindit cum sa imi fac mai repede cafeaua de dimineata. Semn bun, asta insemnind ca am reusit sa imi revin. Nu pot nega ca nu mai am resentimente datorita faptului ca m-am simtit

Recomandari