Clinica Velvet Dental
Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!
Xerostomia sau gura uscata
Xerostomie - un simptom al gurii uscate , care apare cu o scădere a salivație , sau cu o încetare completă a salivație . Xerostomia nu este o boală independentă , dar cu uscăciune constantă în gură este necesar să se treacă o examinare cuprinzătoare pentru detectarea stărilor patologice , care au provocat simptomele xerostomie. cauzele de gură uscată.
Saliva este un lubrifiant biologic care facilitează procesul de mestecat și înghițire , cu excepția faptului că joaca un rol important in mntinerea echilibrului biodinamic al mediului oral și are acțiune antiinflamatorie . Substanțele conținute în salivă faciliteaza remineralizarea smalțului, neutralizeaza acizii și bazele care provin din alimente. Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor este gura uscata. Persoanele în vârstă sunt mai sensibile la fenomenele de uscăciune constantă a gurii datorită administrarii unui număr mare de medicamente din grupe farmacologice diferite. Efectul combinat al medicamentelor crește riscul de efecte secundare și să le facă simptome mai pronunțate.
Simptomele de xerostomie pot sa apara in diabet, anemie deficit de fier și hipertensiune arterială . Fibroza chistica , artrita reumatoida , si infectia cu HIV este adesea însoțită de uscăciune a gurii. Sindromul de Shane tulburări autoimune cauzează degenerarea salivare și glandele lacrimale, care se manifestă prin uscarea gurii și hipofuncție glandei lacrimale. Oreionului și alte infecții virale care afectează sistemul glandelor salivare.
Xerostomia temporara este provocata de orice stare de deshidratare. intalnita in febra, pierderea de lichid din cauza vărsături și diaree, pierderi de sânge. În timpul radioterapie și pentru o anumită perioadă de timp după întreruperea tratamentului sunt observate simptome ale xerostomie. Deosebit de evidenta este xerostomie observata in radioterapie de cancer al capului și gâtului.
Indepartarea chirurgicala a glandelor salivare xerostomie devine permanentă, iar singura opțiune este de a utiliza corect mijloacele de hidratare ale gurii.
Exista si factori neurogeni care pot influenta mecanismul de secretie salivara, leziuni cerebrale și leziuni toxice și infecțioase ale sistemului nervos central, atrofie senilă a glandelor salivare, sialadenită, boala Mikulicz sunt factori de risc. În aceste condiții, crește probabilitatea de a dezvolta xerostomie.
Xerostomie temporară se poate dezvolta în lipsa unor patologii cum ar fi tulburările nazale de respirație, care pot provoca polipi nazali, o deviatie de sept. Persoanele în vârstă din cauza slăbiciunea mușchilor care ridică maxilarul inferior, xerostomie are loc pe timpul nopții gura este întotdeauna deschisă. Apa de gura utilizata frecvent si nejustificată, în special dezinfectanti agresivi duce la atrofia glandelor salivare și la apariția simptomelor de xerostomie .
Manifestările clinice ale xerostomie
Deoarece salivație scade, crește probabilitatea de supurație. In xerostomii creste riscul de afectiuni ale mucoasei orale, inclusiv natura fungice. Alterarea gustului si miros neplacut sunt semne ale infectiilor mucoasei orale.
Gradul de severitate al xerostomie este determinată de prezenta simptomelor. Astfel, în stadiile inițiale ale xerostomie parotidele si glandele salivare submandibulare secreta saliva in limitele normale, deci condiția este marcată de compensare salivație. In acest stadiu al bolii semnele de gura uscata apare numai după conversații lungi și oboseala.
În urma unei examinări a mucoasei orale umede saliva este usor spumoasa.
Apoi începe perioada de decompensare parțială. Simptomele xerostomie devin tot mai pronunțate, care se manifestă prin uscăciune constantă în gură, este dificil și aportul alimentar. Pacienții care în acest stadiu simt gura uscată în timp ce mănâncă, deci vor compensa asta cu apa hrana uscata. in acest stadiu mucoasa orala are o nuanta de roz pal si este usor lucioasa.
Gradul III xerostomie este caracterizat prin suprimarea completă a funcțiilor glandelor salivare . Pacienții care se plâng de o stare acuta de gură uscată, durere în timp ce vorbesc și mănâncă. semne asociate sunt glosita, stomatit ; din cauza uscăciunea mucoasei bucale este acoperita cu ulceratii si eroziuni . Buzele prea uscate și exfoliere excesiva, uneori acoperite cu, cruste. Daca o cauza a uscaciunii gurii este o disfunctie a glandei salivare, de multe ori în afara de uscarea gurii observam si multe cavități/leziuni carioase.
În plus față de principalele manifestări ale xerostomie putem urmari sete, dificultati in deglutitie și respirația urât mirositoare. Pacienții care suferă adesea de dureri în gât, perioada de recuperareeste insotita de răgușeală, care provoacă disconfort și sunt cauza principală a problemelor de vorbire. Paciențiicare sufera de xerostomie limba capătă o culoare roșie strălucitoare, fisuri în colțurile (comisuri) gurii, care de multe ori se suprainfecteaza. În conformitate cu compensare parțială și decompensare apare uscăciune în pasajele (sinusuri) nazale, xerostomiei se alatura si o carioactivitate sporita sau si boala parodontală.
În cazul pacienților purtatori de proteza, apar dificultăți in purtarea protezelor precum si folosirea lor, apar leziuni frecvente ale gurii.
Diagnosticul și tratamentul xerostomie
Terapia simptomatică pentru xerostomie facilitează foarte mult starea pacientului, dar dupa incetarea tratamentului simptomelor xerostomie reapare. De aceea, este important ca medicul dentistsă se identifice cauza principala a acestui simptom. Xerostomie care rezultă din administrarea de medicamente, deshidratare cedeaza rapid la corectie. In timp ce xerostomia după radioterapie este practic imposibil de a elimina, deoarece radiația poate reduce capacitatea glandelor salivare pentru a produce saliva.
Diagnosticul xerostomie include un studiu detaliat pentru a afla cu exactitate care este factorul etiologic. In plus se efectueaza o ecografie a glandele salivare “sialografie”. Terapia patogenica a xerostomie are ca scop eliminarea cauzelor gurii uscate. Pentru a îmbunătăți soluțiile administrate de iodură de potasiu, pilocarpina și galantamina. Lubrifierea mucoasei oral cu solutii ce contin vitamina A ajuta la reducerea simptomelor de uscaciune, precum și vindecarea rănilor și microfisurile. Novocaina-blocant în parotide și glandele salivare submandibulare si tratamente de fizioterapie, galvanoterapie, electroforeză cu iodură de potasiu și masaj vibratoare, pot îmbunătăți starea pacientului, chiar și cu xerostomie în stadiul de decompensare.
Pentru ca gura sa fie întotdeauna umezită, este adesea recomandat să bea apă în porții mici. Dacă pacientul bea apa pe tot parcursul zilei și în timpul treziri nocturne înseamnă ca este simptomatic, cu toate acestea, îmbunătățește semnificativ starea mucoasei orale. Drobsurile fara zahar faciliteaza secretia de saliva astef contribuie la îmbunătățirea starii si cresterea volumului de saliva. pacientii cu xerostomie ar trebui să evite consumul de alimente sarate si mancarea uscată, precum și produse alimentare și băuturi care conțin cafeină și un conținut ridicat de zahăr. Băuturi alcoolice și apa de gura ce pe baza de alcool usuca mucoasa si stimuleasa secretia de saliva.
Pacienții cu xerostomie sunt sfătuiți să renunțe la fumat, sa foloseasca solutii de hidratare bucala și periuțe de dinți cu peri moi , astfel încât să nu rănească mucoasa bucala subtiata și uscată . După eliminarea simptomelor xerostomie, trebue sa evitam cauzele reaparitiei lor. Acest lucru se realizează printr-un tratament farmacologic rațional, este necesar să se utilizeze acele medicamente care nu afectează glandele salivare. Prognosticul xerostomie depinde de natura bolii de bază și gradul de tulburări funcționale ale glandelor salivare. Dar, în toate cazurile, cu excepția atrofia completă a glandelor salivare, se poate realiza o îmbunătățire semnificativă sau recuperare completă.
Dr. Anatolii Glopina
Alete insemnari din blog
Bruxism, sau tocirea dinților prin contracția involuntară a muschilor masticatori pe timp de noapte la copii și adulți - o problemă care nu are nici o explicație definitivă. Există diferite teorii cu privire la originea scrâșnitului din
Estetica dentara este un cumul de interventii stomatologica prin care se ajunge la o dantura perfecta ca aspect si functionalitate.Pentru a avea o dantura frumoasa si un zambet fermecator, oamenii apeleaza din ce in ce mai mult la cosmetica dentara. Tehnologia stomatologica moderna si specializarea
Raspunsul este NU.Pentru o ingrijire amanuntita si o igiena orala buna este preferabil ca periajul dentar sa fie realizat dupa fiecare masa impreuna cu ata dentara si apa de gura.Rolul apei de gura este unul foarte important, dar doar impreuna cu periajul zilnic poate avea efect.Apa de gura previne
Daca ati observa ca orice parte a corpului dumneavoastra sangereaza, nu ati consulta un medic de specialitate? La fel trebuie sa procedati si daca observati sangerari gingivale! Medicul stomatolog va poate recomanda tratamentul potrivit pentru vindecarea afectiunilor gingivale. SANGERAREA este
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de