Clinica Velvet Dental

Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!

Factorii favorizanti ai bolii parodontale

15 Feb 2016
Am auzit cu totii despre boala parodontala, aceasta afectiune care NU DOARE, careia daca ii ignoram simptomele, ne trezim direct cu pierderi ale dintilor! Cel putin 90% din populatie a dezvoltat la un moment dat o forma de boala parodontala, fie ca vorbim despre inflamatia localizata a gingiei sau defecte osoase mari soldate cu lipsa dintilor.

Cercetarile au aratat ca factorii care determina aparitia si instalarea bolii parodontale sunt doar bacteriile, anumite specii caracteristice acestei afectiuni.Exista insa factori care favorizeaza instalarea si dezvoltarea "parodontozei", factori de care depinde si raspunsul pacientului la tratamentul pe care il primeste de la medicul specialist parodontolog.

Principalul factor favorizant este placa bacteriana, un mediu de cultura perfect pentru bacteriile periculoase amintite anterior. Daca pacientul are o igiena orala buna si executa un periaj corect si frecvent, atunci nu va permite acumularea de placa bacteriana si va pastra sanatatea parodontala. Daca, din contra, igiena este precara, depozitele de pe suprafata dintilor se vor mari ca volum, in timp se intaresc (se transforma in tartru dentar), si microbii pe care ii contin vor fi intr-un contact permanent cu structurile de suport ale dintilor, afectandu-le.

Fumatul este cel mai mare rau pe care si-l poate face pacientul! S-a constatat ca fumatorii au de 3-6 ori mai multe sanse sa dezvolte boala parodontala decat nefumatorii. Cei care au deja afectiunea, au un raspuns diferit la tratament: vindecarea este mult ingreunata si intarziata, nu se obtin aceleasi rezultate ca in cazul tratamentului aplicat nefumatorilor, intretinerea sanatatii parodontale in timp este dificila, pierderea dintilor survine mai usor si mai curand decat la pacientii nefumatori. Bacteriile prezente sunt mai virulente, formele de boala dezvoltate sunt mult mai usor refractare la tratament. Pacientul trebuie sa inteleaga clar toate aceste aspecte, pentru a-si asuma responsabilitatea vizavi de gravitatea afectarii parodontale si succesul tratamentului aplicat.

Un rol important il joaca si componenta genetica. Daca exista in familie rude aproapiate ce sufera de boala parodontala, trebuie luata in calcul posibilitatea ca afectiunea sa se transmita ereditar. Nu este insa obligatoriu.

Starea generala de sanatate a pacientului influenteaza si sanatatea lui orala. Se observa o intensificare a simptomelor afectiunilor orale si o dificultate a vindecarii la pacientii care au: deficiente de nutritie, diabet (sau alte boli endocrine), afectiuni cardiovasculare, afectiuni hematologice (in special leucemie) sau cei care sunt in radio sau chimioterapie.

Exista si alte criterii de luat in seama:
Inghesuirile dentare, care favorizeaza acumularea de placa bacteriana sau "žmuscatura" anormala, in care fortele masticatorii sunt transmise defectuos la nivelul suporturilor dentare, aducandu-le leziuni;

Prezenta aparatelor dentare ingreuneaza realizarea unei igiene corespunzatoare. De asemenea, un tratament ortodontic incorect poate dezvolta forte excesive asupra dintilor si atunci osul sustinator se va retrage.

Obiceiurile vicioase ale pacientului, precum traume directe cu obiecte ascutite, ata dentara incorect utilizata sau periaj intempestiv, cu forte exagerate, afecteaza in special gingia, cu repercusiuni asupra tesuturilor de suport - osul si ligamentele alveolare.

Constientizarea si limitarea pe cat posibil a aspectelor enumerate mai sus imbunatatesc prognosticul tratamentului realizat in boala parodontala. Pentru orice aspect ce va ridica semne de intrebare referitoare la sanatatea dvs parodontala, consultati medicul specialist.

Dr Alexandra Mircea
Medic specialist parodontolog
Velvet Dental Clinics

Alete insemnari din blog

Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. In aceste conditii nu este de mirare ca albirea dintilor este o procedura

Fatetele de portelan sunt piese foarte subtiri realizate din protelan si folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, oferind in acelasi timp rezistenta si elasticitate comparabila cu smaltul original al dintelui. Este materialul cel mai ales de catre cei ce cauta sa faca modificari de

Estetica dentara este un cumul de interventii stomatologica prin care se ajunge la o dantura perfecta ca aspect si functionalitate.Pentru a avea o dantura frumoasa si un zambet fermecator, oamenii apeleaza din ce in ce mai mult la cosmetica dentara. Tehnologia stomatologica moderna si specializarea

1. Adeziunea slaba fata de structura dentara a obturatiilor din amalgam sau a unor material fotopolimerizabile are ca efect dezvoltarea cariilor secundare sub aceste restaurari. In cazul incrustatiilor composite sau ceramice sistemele adezive care asigura cimentarea acestora impiedica infiltrarea

Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de

Recomandari