Clinica Velvet Dental

Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!

De ce un medic pedodont?

16 Nov 2015
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de dezvoltare(permanenti tineri), cat si mucoaselor si tesuturilor moi de la nivelul cavitatii bucale.

Copiii sunt o categorie aparte de pacienti.Este foarte important ca micutii sa interactioneze cu medicul stomatolog de la o varsta cat mai frageda. Odata cu aparitia primului dintisor parintii ar trebui sa faca o programare la un medic pedodont care sa le ofere informatiile necesare pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale a micutului lor. Un studiu realizat de catre Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid arata ca frica patologica de stomatolog poate fi indusa in mod inconstient de catre parinti.

La varste fragede cei mici imita ce vad, de aceea comportamentul parintilor pe scaunul stomatologic trebuie sa fie unul cat mai decent, relaxat pentru a-i transmite copilului sentimentul de siguranta. Este important ca cei mici sa ii insoteasca pe parinti la programari pentru a se obisnui cu mediul de lucru si zgomotele specifice.

Totusi,pentru copii care nu isi pot depasi teama, exista variante ajutatoare care presupun sedarea constienta a micutului prin folosirea inhalo-sedarii. In SUA aceasta metoda este implementata in proportie de 90% de catre pedodonti si 50% de catre restul specializarilor. Protoxidul de azot in amestec cu oxigenul combate anxietatea. Este un gaz netoxic,care actioneaza rapid,in cateva minute. Nu se metabolizeaza in organism, se elimina foarte repede prin oxigenare -3-5 minute si are efect doar atat timp cat este administrat.

Nu de putine ori, prezenta temporara a dintilor de lapte pe arcada se poate constitui, in mod eronat, intr-o "scuza" pentru tratarea cu superficialitate a intretinerii sanatatii acestora. Din momentul in care primul dinte a erupt pe arcada, parintele trebuie sa intretina igiena orala a celui mic.

Este extrem de important ca dupa masa de seara dintisorii sa fie curatati- fie cu dispozitive speciale (degetare), fie cu tifon steril infasurat pe degetul parintelui. In jurul varstei de un an cel mic ar trebui sa primeasca prima lui periuta, iar realizarea periajului de seara sa se faca ca un joc, in care micutul imita actiunile parintelui. Desi este putin mai greu de acceptat,educarea celor mici se face in primul rand prin instruirea corecta a celor mari.

Stomatologia pediatrica cuprinde atat tratamente profilactice/preventive (fluorizari, sigilari,intructiuni in ceea ce priveste mentinerea igienei orale) cat si tratamente curative(tratamentul propriuzis al leziunilor aparute). Desi exista o asemanare intre afectiunile prezente la adulti cu cele ale copiilor, pot aparea o serie de particularitati in ceea ce priveste leziunile, dar mai ales la metodele de tratament. Fiecare dinte temporar prezinta 3 etape evolutive: de epuptie, de maturitate functionala si de rezorbtie radiculara. Medicul pedodont este singurul care stie sa aleaga varianta optima de tratament specifica fiecarei perioade.

Un alt subiect sensibil pentru parinti este radiografia. Ei trebuie sa inteleaga ca este o metoda ajutatoare tratamentelor leziunilor existente, un factor important in depistarea precoce a eventualelor afectiuni si malformatii si un indicator pentru alegerea corecta a unui plan de tratament ortodontic corect. Doza de radiatii emisa de aparatele noi de radiologie este foarte mica si nu dauneaza cu nimic celui mic.

Un medic pedodont va poate indica si o alimentatie specifica grupei de varsta, individualizata in fuctie de eventualele afectiuni ale celui mic, printr-o stransa colaborare cu medicul pediatru.

Tot in cadrul pedodontiei pot fi abordate si aspectele referitoare la dintii permanenti tineri- dintii in proces de eruptie pana la 2/3 ani post eruptiv (perioada necesara incheierii dezvoltarii complete a unui dinte) acestia putand prezenta patologii specifice ca de exemplu dezvoltarea incompleta a radacinii, sau particularitati de structura datorita gradului diferit de mineralizare, formei si marimii tesutului pulpar.

Responsabilitatea pedodontului este mai mare decat in cazul medicilor care lucreaza cu adultii deoarece cei mici sunt imprevizibili, pot face miscari neasteptate care pot conduce la aparitia unor accidente nedorite.Un medic pedodont trebuie sa stie sa se adapteze fiecarei personaltati, trebuie sa aiba rabdare, sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu prietenos, sa reusasca sa faca din orice manevra stomatologica un joc, sa poata sa il controleze pe cel mic fara ca acesta sa se simta limitat, sa aleaga metoda optima de tratament, sa colaboreze cu alte specizlizari, toate aceste actiuni conducand in final la obtinerea unei sanatati orale pentru micutul dumneavostra.

Te asteptam la clinica stomatologica Velvet Dental pentru beneficia de cel mai bun tratament stomatologic pentru copilul tau!

Alete insemnari din blog

Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. In aceste conditii nu este de mirare ca albirea dintilor este o procedura

In lupta impotriva cariilor si a infectiilor gingivale, folosirea corecta a atei dentare, fara indoiala, ajuta la pastrarea sanatatii dintilor si nu numai.Studiile demonstreaza ca folosirea atei dentare creste durata de viata.Bacteriile ramase blocate intre dinti,odata absorbite in organism creeaza

Daca ati observa ca orice parte a corpului dumneavoastra sangereaza, nu ati consulta un medic de specialitate? La fel trebuie sa procedati si daca observati sangerari gingivale! Medicul stomatolog va poate recomanda tratamentul potrivit pentru vindecarea afectiunilor gingivale. SANGERAREA este

Respiratia urat mirositoare ,halitoza sau halena in limbaj medical, poate fi cauzata de o igiena bucala deficitara sau de anumite afectiuni ale organelor interne.Halitoza bucala persistenta ar putea fi rezultatul unei gingivite aparute ca urmare a depunerilor de tartru, a lucrarilor dentare

Raspunsul este NU.Pentru o ingrijire amanuntita si o igiena orala buna este preferabil ca periajul dentar sa fie realizat dupa fiecare masa impreuna cu ata dentara si apa de gura.Rolul apei de gura este unul foarte important, dar doar impreuna cu periajul zilnic poate avea efect.Apa de gura previne

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Maya II
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right