Clinica Velvet Dental

Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!

Bruxism sau tocirea dintilor

07 Feb 2017
Bruxism, sau tocirea dinților prin contracția involuntară a muschilor masticatori pe timp de noapte la copii și adulți - o problemă care nu are nici o explicație definitivă. Există diferite teorii cu privire la originea scrâșnitului din dinți în somn. Expertii dentisti din intreaga lume cauta solutii pentru a ajuta copii si adultii in remedierea acestei probleme.

Efectele bruxism

Mai intai de toate ne oprim asupra problemelor cauzate de bruxism.
Ce probleme pot aparea in urma tocirii dintilor, în cazul în care nu acorde o atenție acestui aspect?
Abraziunea crescuta a dintilor. Ca o consecință apare sensibilitatea dentara, aparitia leziunilor cuneiforme, modificari ale tesuturilor moi invecinate.

Distrugerea lucrarilor protetice. Sarcina masticatorie pe dinții cu bruxism este de 10 ori mai mare. Tulburări de somn - insomnie sau somn capricios. Bruxismul se referă nu numai la tulburări dentare, dar, de asemenea tulburarile somnului mai ales noaptea. Ca o consecință este somnolenta in timpul zilei, incapacitatea de a se concentra asupra studiilor sau pentru activitatea lor, a scazut vigilenta, apare depresia.Migrenele si dureri de cap, dureri de gât, dureri articulare de origine necunoscută. Durere la nivelul articulației temporomandibulare.

Cauzele bruxismului

Diverse teorii care explică apariția tocirii dintilor, necesită participarea a diferiti specialiști: psihologi, neurologi, logopezi, otolaryngologists si stomatologi. Toți experții sunt de acord că bruxismul este cauzat de tot felul de motive, sau o combinație a acestora.

Starea psihologică a persoanei. - Potrivit susținătorilor teoriei psihologice, scrâșnirea dinților este răspunsul sistemului neuromuscular la stres și de suprasarcină. În limbajul psihologiei, un singur vis, dificultatile cu care se confruntă în viață, sau "retrairi" resentimente acumulate și furie. În acest caz, pentru tratamentul bruxismului este cel mai bine să apeleze la un psiholog.

Starea sistemului nervos. - tonifierea mușchilor faciali datorate tulburărilor sistemului nervos poate deveni nu numai o cauza, scrâșnirea dinților dar de asemenea, dureri de cap, dureri la nivelul dinților și a articulațiilor temporomandibulare.

Starea sistemului dentar al omului. - Conform teoriei dentare, malocluzia cu ajutorul sistemului neuromuscular "impinge" frecarea maxilarului pentru a achilibra fortele dintre dinți. Cu toate acestea, suferă nu numai dintele malpozitionat și dinte-antagonist. Studii recente confirmă faptul că malocluzia nu este o sursa de bruxism, dar devine un fel de declanșare pentru această problemă. În astfel de situații, bruxism este tratat prin corectie ortodontica.

Starea omului din perspectiva osteopatiei. - Anterior, se credea că oasele craniului sunt labile doar la copiii de o anumită vârstă. Studii recente sugereaza ca oasele craniene la adulti tot sunt mobile, avand intre 8-12cicluri/minut de contractie-expansiune. Osteopatii numesc aceste variații "suflare de viață" și ritmul craniosacral. În cazul în care acest ritm este perturbat, atunci există diverse boli, care sunt dificil de tratat prin medicina conventionala. Bruxismul, în acest caz, este o încercare a sistemului neuromuscular de a restabili ritmul propriu-zis. Prin blocarea insa, suturilor craniene de catre osteopatolog la copii poate provoca traume la nastere, travaliul obstrucționat, creșterea anormală a dinților, dentiției mixte incorecte sau cu întârziere. La adulți acest blocaj poate fi provoca de catre protezele greșite efectuate, de exemplu, punti într-o mare măsură, în special combină dinții de jumătate din dreapta și din stânga a craniului.

Teoriile apariției bruxismului, care nu găsesc dovezi științifice sau sunt în curs de studiu și, prin urmare, nu este utilizat în tratamentul în clinica.

Încălcări ale respirației nazale, vegetații adenoidale. Se crede că, copilul toceste dintii în timpul nopții din cauza unei încălcări a respirației nazale. Unele studii au arătat că prin îndepărtarea vegetatiilor adenoidale și normalizarea respirație nazale putem a îmbunătăți situația cu bruxism. In prezent, teoria este încă în stadiul de cercetare, mai degrabă decât practică, astfel încât în clinici nu se aplică.

Reflux gastroesofagian - cantitatea mica de continut gastric (alimente sau de acid) la nivelul gâtului sau gurii. Ea nu duce la abrazarea dintilor pe timp de noapte, în ciuda avizului comun.

Produse alimentare greșite. Un număr mare de dulciuri, băuturi răcoritoare, gustări intre mese constant pot duce la aparitia cariilor dentare, dar nu si la aparitia si instalarea bruxismului.

Prezența placii bacteriene. Aceasta este cea mai comună opinie in legatura cu scrâșnitul din dinți pe timp de noapte. Acest punct de vedere este eronat, este lipsită de orice bază științifică.

Tscrâșnirea dinților

Cei mai mulți profesioniști din diferite domenii ale medicinei cred că bruxismul nu poate fi lăsată fără o atenție, este necesar tratarea bruxismului, cu scopul de a reduce frecvența și severitatea manifestărilor sale, pentru a reduce forța contracțiilor, etc. Tratamentul bruxismului la copii și adulți ar trebui să cuprinda și pot combina următoarele activități:

Gutiera de bruxism si alegerea corecta a periuței de dinți.
Pentru a proteja dintii de la abraziune si articulatia temporomandibulare de suprasarcini, se confectioneaza gutiera de relaxare sau de bruxism personalizata pentru fiecare pacient in parte. Atunci când se fabrica gutiere individuale medicul poate varia rigiditate, grosime, forma, ceea ce crește foarte mult eficacitatea tratamentului.

Ajutor psiholog in bruxism.
Părinților copiilor cu vârsta sub 14 ani pot fi sfatuiti de catre terapeut sa consulte un psiholog pentru copii În cele mai multe cazuri, activitatea psihologului are drept scop de a reduce anxietatea și stresul, pentru a îmbunătăți atmosfera din familie, corectarea sarcinii copilului. Tratamentul insa se bazează pe metode de comunicare verbala.

Importanta medicului neurolog in bruxism

Aceasta ajută să facă față cu sindromul de durere miofascială folosind drajeuri moderne ( toxina botulinică de tip A). Folosirea toxinei botulinice in stomatologie ofera un rezultat pozitiv stabil, puteți ajunge rapid la relaxarea mușchilor masticatori, și de a elimina efectele bruxismultui. Medicamentul poate fi administrat până la 6 luni, după care durerea se poate opri complet și readministrarea toxinei botulinice tip A nu este necesară.

Este important ca neurologul sa coopereze împreună cu medicul stomatolog pentru a diagnostica în mod corespunzător cauza scrâșnirea dinților sau dureri dentare.

Tratamentul stomatologic și ortodontic in bruxism

Consultatia la medicul stomatolog si ortodont sunt obligatorii, specialistii din domeniu pot repara leziunile dentare de cauza carioasa sau efectele secundare produse de bruxism cat si eventuaslele malpozitii dentare; malocluzii sau pot induce comportament de corecție în timp util. Costul este determinat în mod individual.

Tratamentul osteopathic pentru bruxism

Osteopatologul trebuie să ajusteze mișcarea suturilor craniene, care normalizează tensiunea dura mater, care, la rândul său, duce la reducerea și dispariția simptomelor bruxismului.

In concluzie problemele de bruxism necesita cooperarea specialistilor din domeniul stomatologic si medical general pentru a oferi un tratamentul complex cu eficiență maximă.

Dr. Anatolii Glopina

Alete insemnari din blog

Pacientul care decide ca are nevoie de un aparat dentar este pus in fata unor alegeri destul de importante. In primul rand, este vorba despre tipul de aparat pe care sa il foloseasca, respectiv cel ceramic sau cel metalic. In cel de-al doilea rand, trebuie sa fie foarte sigur ca poate sa accepte un

Xerostomie - insuficienta salivație, însoțită de uscăciune crescută a mucoasei bucale. Senzație de uscăciune a gurii și gâtului, arsura usoara a limbii, dificultati in mestecatie, înghițire, probleme de vorbire, alterarea gustului și

Interventiile dentare in timpul sarcinii sunt ok?Intrebarile legate de sarcina si lucrarile dentare sunt normale pentru viitoarele mamici. Curatarea dentara preventiva si examinarile anuale in timplul sarcinii sunt nu numai sigure, ci sunt recomandate. Cresterea nivelului hormonal din timpul

Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de

1. Adeziunea slaba fata de structura dentara a obturatiilor din amalgam sau a unor material fotopolimerizabile are ca efect dezvoltarea cariilor secundare sub aceste restaurari. In cazul incrustatiilor composite sau ceramice sistemele adezive care asigura cimentarea acestora impiedica infiltrarea

Recomandari

Newsletter Ele.ro

my everything
  • person

    "dragostea se castiga, respectul se merita....."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right