Slabiti pentru a fi sanatosi!

aici veti putea gasi informatii despre cum sa slabiti!

Silueta V

28 Iul 2008
Un fals intrusColesterolul nu este un intrus. El este chiar indispensabil pentru producerea unor anumiti hormoni. Corpul contine circa 100 grame de colesterol, repartizat între tesuturile sistemului nervos, nervi si diferite celule.El este, în mare parte, produs de catre organism (70%), în special de bila, care îl deverseaza, în cantitate de 800-1200 mg/zi, în intestinul subtire.Colesterolul care ne preocupa, în general, este cel de origine alimentara, desi aflat în minoritate (30%).COLESTEROLUL BUN SI COLESTEROLUL RAUColesterolul nu se gaseste izolat în sânge, deoarece este fixat pe proteine. Acestea sunt de doua categorii:1 lipo-proteinele cu densitate mica sau LDL (Low Density Lipoproteins), ce distribuie colesterolul la celule si, mai ales la celulele peretilor arteriali, care devin victimele acestor depozite grasoase.De aceea, LDL – colesterolul a fost botezat "colesterol rau”, fiindca, în timp, el se depune pe peretii vaselor de sânge si le astupa.Aceasta opturare a arterelor poate duce la un accident vascular:arterita a membrelor inferioare,o angina pectorala sau un infarct miocardic,un accident vascular cerebral, urmat, eventual, de o paralizie.2 lipo-proteinele cu densitate mare sau HDL (High Density Lipoproteins), care conduce colesterolul în ficat, pentru a fi eliminat.HDL – colesterolul se numeste “colesterol bun”, pentru ca el nu genereaza nici un depozit pe peretii vaselor. Dimpotriva, el are proprietatea de a curata arterele de depozitele lor ateromatoase. De. aici, se deduce ca riscul de accident cardio-vascular este cu atât mai redus, cu cât procentul de HDL este mai mare.DOZAJUL SANGUINNormele actuale sunt mult mai putin largi decât cele care au fost luate în consideratie ani de-a rândul. Trebuie sa retineti trei notiuni:colesterolul total (HDL + LDL) trebuie sa fie mai mic sau egal cu 2 grame la litrul de sânge,LDL – colesterolul trebuie sa fie mai mic de 1,30 g/l,HDL – colesterolul trebuie sa fie mai mare de 0,45 g/l, la barbati, si 0,55 g/l, la femei.RISCURILE CARDIO-VASCULARERiscurile cardio-vasculare sunt de doua ori mai mari, daca procentul de colesterol este de 2,2 g/l si de patru ori, daca este mai mare de 2,6 g/l.Dar s-a putut observa ca 15% dintre infarcturi surveneau la subiecti care aveau un procent de colesterol total inferior valorii de 2 g/l. De aceea, aceasta notiune nu mai are decât o semnificatie relativa.Cel mai important este dozajul LDL si HDL si, mai ales, raportul dintre colesterolul total si HDL, acesta trebuind sa fie în mod imperativ mai mic de 4,5.45% dintre francezi au procente mai mari decât normal, iar circa 8 milioane au un colesterol mai mare de 2,50 g/1. Or, stiind ca scaderea procentului de colesterol cu 12,5% permite reducerea cu 19% a numarului de infarcturi de miocard, avem tot interesul sa-l luam în serios aceasta problema.TRATAMENTUL DIETETICÎn cazul hipercolesterolului, medicul va putea prescrie anumite medicamente, dar acest lucru ar trebui facut doar în ultima instanta.O buna gestiune a alimentatiei va fi, în majoritatea cazurilor, suficienta.Iata recomandarile pe care le puteti urma, atât pentru scaderea colesterolului, daca este prea mare, cât si pentru prevenirea lui.1. – Pierderea în greutateS-a constatat ca slabirea duce, în cele mai multe cazuri, la o ameliorare a tuturor parametrilor biologici. Scaderea procentului de colesterol este, cu siguranta, cea care va apare cel mai repede, cu conditia sa nu faceti greseala de a consuma în exces lipidele rele.2. – Limitarea aportului de colesterol din alimentatieAlimentele contin un procent de colesterol variabil. Galbenusul de ou, organele si drojdia de bere îl au în cantitate mare.Organizatia Mondiala a Sanatatii a preconizat, o lunga perioada, sa nu se depaseasca un aport zilnic de 300 mg.Or, lucrarile recente au aratat, paradoxal, ca acest aspect al dieteticii era foarte secundar. Un aport alimentar de 1000 mg de colesterol pe zi nu ar duce decât la o marire a colesterolului cu circa 5%.De aceea, se va putea neglija cantitatea de colesterol din alimente. În schimb, va trebui sa se tina cont de gradul de saturatie a acizilor grasi ingerati.3.- Lipidele trebuie aleseÎn capitolul II, despre clasificarea alimentelor, am vazut deja ca grasimile se împart în trei categorii:Grasimile saturate, care se gasesc în carne, mezeluri, pasare, oua, lapte, brânzeturi.Aceste grasimi maresc procentul de colesterol total si mai ales pe cel de LDL – colesterol care se depune pe peretii arterelor, favorizând, astfel, accidentele vasculare.Publicatii recente arata, totusi, ca ouale ar avea un efect mult mai putin important decât s-a crezut multa vreme.Cât despre pasare, daca i se îndeparteaza pielea, procentul de grasime saturata este mic. Deci consumul acestora ar avea efect redus asupra cresterii colesterolului.Acizii grasi poli-nesaturati, de origine animalaAcestia sunt, în mod esential, acizii grasi continuti în grasimea de peste.S-a crezut mult timp ca eschimosii, care consuma o hrana compusa în procent de 98% din grasime de peste, nu sufera de boli cardiovasculare datorita unor motive genetice. Apoi, s-a ajuns la concluzia ca tocmai natura hranei lor era cel mai bun factor de prevenire.Consumul grasimii de peste duce, într-adevar, la o importanta scadere a trigliceridelor si previne trombozele.Se întelege, atunci – contrariu a ceea ce s-a crezut multa vreme – ca pestele, cu cât este mai gras, cu atât are o influenta mai buna pe plan cardio-vascular. De aceea, trebuie încurajat consumul de somon, ton, sardine, scrumbie, ansoa si heringi.Acizii grasi mono-nesaturatiPrimul dintre acestia este acidul oleic, care se gaseste în special în uleiul de masline.Se poate spune ca uleiul de masline este campionul la toate categoriile de grasimi care au influenta benefica asupra colesterolului. El este singurul care face sa scada efectiv colesterolul rau (LDL) si sa creasca cel bun (HDL).Unii au înteles, de acum, ca tonul cu ulei de masline devine, astfel, o adevarata “pavaza” împotriva problemelor circulatorii.4. – Trebuie marita ratia de fibre alimentarePrezenta fibrelor în tubul digestiv amelioreaza metabolismul lipidelor.S-a observat, în special, ca procentul de colesterol scade simtitor daca se consuma pectina (mâncând mere), ceea ce se petrece si în cazul tuturor celorlalte fibre solubile continute de ovaz si leguminoase (fasole uscata, linte).5. – Trebuie limitat consumul de cafeaStudii facute în SUA si în Norvegia au aratat ca, la peste sase cafele pe zi, colesterolul total creste simtitor, iar HDL scade usor.Acest efect negativ nu se datoreaza cofeinei, de aceea, chiar daca beti cafea decofeinizata nu veti îmbunatati valorile.6. – Se poate bea putin vinProfesorul Maquelier a izolat, din vin, o molecula, “procianidina”, care are avantajul de a scadea colesterolul total.Insula Creta, a carei populatie consuma vin si mult ulei de masline, este regiunea europeana cu cel mai scazut procent de boli cardio-vasculare.Totusi, nu trebuie sa depasiti trei pahare pe zi, când vinul este bogat în tanin.7. – Trebuie ameliorata igiena de viataStresul, tabagismul si sedentarismul au, si ele, o actiune negativa asupra colesterolului. O mai buna igiena de viata se impune nu numai ca masura curativa, ci si preventiva.REZUMATUL MASURILOR CARE TREBUIE PUSE ÎN PRACTICA DE CEI CARE AU HIPERCOLESTEROLDaca sunteti obezi, trebuie sa slabiti.Diminuati-va consumul de carne (maximum l50 g/zi).Alegeti carne fara grasime (cal, vaca slaba).Înlocuiti uneori carnea cu pasare (fara piele).Evitati mezelurile si organele.Preferati pestele (minimum 300 g/saptamâna).Mâncati unt putin (maximum 10 g/zi).Limitati-va consumul de brânzeturi.Mâncati lapte degresat si lactate cu 0% materii grase.Mariti-va consumul de fibre (fructe, cereale, legume).Mariti-va consumul de acizi grasi mono si poli-nesaturati vegetali (ulei de masline, floarea soarelui, rapita).Asigurati-va un aport suficient de vitamina A si E, de seleniu si crom.Nu abuzati de cafea.Beti (eventual) vin bogat în tanin (maximum 1/2 sticla/zi).Dominati-va stresul.Practicati, eventual, un sport de rezistenta.Încetati sa fumati.Zaharul este otrava! Nocivitatea sa asupra omului din secolul XX este la fel de mare ca cea a alcoolului si a tutunului la un loc. Toata lumea o stie. Toti medicii din lume o denunta. Nu exista colocviu al pediatrilor, cardiologilor, psihiatrilor si dentistilor care sa nu mentioneze pericolul zaharului si, mai ales, pericolul unui consum care creste în ritm exponential.ÎNDULCITOARE SINTETICEV-am recomandat deja sa suprimati zaharul. Este foarte evident ca nu veti putea niciodata sa-l evitati, atunci când este ascuns, ca în cazul deserturilor. Dar daca veti reusi sa eliminati zaharul tos si cubic, veti realiza un mare pas.Din doua una, ori va lipsiti de el ori îl înlocuiti cu un îndulcitor de sinteza.Exista patru tipuri principale de edulcoranti de sinteza. Toti, cu exceptia poliolilor, au proprietatea de a nu poseda nici un fel de putere energetica. Deci nu au nici o valoare nutritiva.1. – ZaharinaEste cel mai vechi înlocuitor al zaharului, deoarece a fost descoperit în 1879. Nu este deloc asimilata de organismul uman si are o putere de îndulcire de 350 de ori mai mare decât a zaharozei din zahar. Unele sortimente de zaharina au avantajul de a fi foarte stabile în mediul acid si de a putea suporta o temperatura medie. A fost cel mai comercializat edulcorant de sinteza, pâna la aparitia aspartamului.2. – CiclamatulEste mai putin cunoscut decât precedenta, desi a fost descoperit din 1937. Este sintetizat din benzen si are o putere de îndulcire mai mica decât a zaharinei, iar uneori este acuzat ca lasa un gust neplacut în gura.Ciclamatul prezinta, totusi, avantajul de a fi complet termostabil, adica rezista la temperaturi foarte înalte. Din familia ciclamatului, cel mai utilizat este ciclamatul de sodiu, dar exista si ciclamatul de calciu si acidul ciclamic.3. – AspartamulA fost descoperit în 1965, la Chicago, de catre James Schlatter, un cercetator al Laboratoarelor Searle.Aspartamul este asociatia a doi aminoacizi naturali: acidul aspartic si fenilalanina.Aspartamul are o putere de îndulcire de 180-200 de ori mai mare decât cea a zaharozei. El nu lasa un gust neplacut si amar, iar, în timpul testelor gustative savoarea lui a fost considerata ca pura.Mai mult de saizeci de tari îl folosesc la fabricarea produselor alimentare si a bauturilor, iar noua legislatie franceza permite utilizarea sa ca aditiv alimentar.Îndulcitorii de sinteza au facut obiectul unei enorme polemici, timp de multi ani. În special zaharina, care a fost multa vreme suspectata de a fi cancerigena. Or, ea nu pare sa prezinte vreo toxicitate, în doza zilnica de 2,5 mg/kg, ceea ce ar corespunde cantitatii de 60-80 kg de zahar pentru un adult. Unele tari au interzis, totusi, folosirea ei (de exemplu, Canada).Si ciclamatul a fost mult suspectat, iar în 1969 a si fost interzis în Statele Unite.Cât despre aspartam, a facut, chiar de la aparitie, obiectul aceleiasi polemici, dar toate studiile efectuate asupra lui au dovedit ca este lipsit de orice fel de toxicitate, chiar si în doze mari, fapt recunoscut oficial în SUA, de FDA (Food and Drug Administration).Aspartamul se prezinta sub doua forme:comprimate, care se dizolva rapid în bauturile calde si reci;pudra, deosebit de recomandata pentru deserturi si preparate culinare.Un comprimat are puterea de îndulcire a unei bucati de zahar de 5 grame si contine 0,07 g de glucide asimilabile. O lingurita de pudra de aspartam are puterea de îndulcire a unei linguri de zahar pudra si contine 0,5 de glucide asimilabile.În 1980, OMS preconiza o doza zilnica admisibila de 2 comprimate/kg. Asta înseamna ca o persoana cu greutatea de 60 kg ar putea consuma pâna la 120 de comprimate pe zi, fara a se constata, în timp, vreo toxicitate a produsului. Aceasta doza a fost confirmata, în 1984 si în 1987, de catre Comitetul Stiintific pentru Alimentatia Umana din Comisia Europeana.Dar atentie la edulcoranti: daca exista certitudinea ca sunt lipsiti de toxicitate, în schimb ei ar putea, cu timpul, sa perturbe metabolismul. Caci organismul percepe un gust dulce, se prepara pentru a digera niste glucide, dar acestea nu apar.Dupa o utilizare îndelunga a produsului, aceasta disociere ar putea deteriora sistemele noastre de reglare a metabolismului.Cu atât mai mult, cu cât industria agro-alimentara ne prepara, în acelasi timp, proteine cu gust de lipide, destinate sa înlocuiasca grasimile din alimentatie!În fata acestor false mesaje, corpul nostru risca sa nu mai stie ce sa creada!Astfel, folosirea unui edulcorant ar trebui sa fie doar temporara, caci, la urma urmei, este de dorit sa ne dezobisnuim progresiv de gustul zaharului.4. – PolioliiÎn gama "zaharului fals” au aparut si poliolii sau edulcorantii în masa, care sunt folositi la prepararea anumitor produse (ciocolata guma de mestecat, bomboane), deoarece acestia dau gust dulce numai cu câteva grame de substanta.Din nefericire, poliolii nu prezinta, în raport cu zaharul, decât un interes: nu produc carii. Ei au aproape aceeasi valoare energetica pe care o are zaharul, iar în colon elibereaza acizi grasi care sunt reabsorbiti. Indicele lor glicemic este variabil, între 25 si 65. Ei pot furniza, datorita fermentatiei din colon, chiar balonarile si diareea.Cu alte cuvinte, spre deosebire de ceea ce ni se spune prea adesea, întrebuintarea lor nu ne poate împiedica sa ne îngrasam si cu atât mai putin, nu ne poate ajuta sa slabim...Mentiunea “fara zahar” ascunde, de multe ori, astfel de polioli: sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol, lactitol, lycasin, polidextroza etc.CUM PUTETI REDOBÂNDI UN ABDOMEN PLATMarea majoritatea femeilor îsi face griji în privinta greutatii si toate se preocupa de balonarile prea frecvente ale abdomenului lor.Abdomenul este, în cazul femeilor, o zona anatomica deosebit de extensibila si de o foarte mare sensibilitate. Manifestarile fiziologice interne, al caror sediu este abdomenul, se traduc în exterior prin variatii de volum dizgratioase, din cauza carora, cele interesate sunt, în mod legitim, preocupate.Fenomenul este pus, în cele mai multe cazuri, pe seama functionarii aparatului genital. Este adevarat ca, înaintea ciclului, organismul feminin are tendinta – asa cum am mai semnalat, de altfel – sa retina apa. Dar, chiar daca aceasta retentie de apa este mai mare la nivelul picioarelor si a micului bazin, în ansamblul corpului ea este, totusi, difuza. În schimb, repartitia ginoida a grasimii, care se acumuleaza la nivelul bazinului si al coapselor, corespunde, din punct de vedere “antropologic”, unei rezerve energetice care sa permita asigurarea alaptarii, chiar si în perioade de foamete, asa cum omenirea a cunoscut deseori în decursul miilor de ani.Însa retentia de apa nu explica, ea singura, umflarea permanenta a abdomenului.Pântecul umflat nu este, nici mai mult nici mai putin, decât manifestarea evidenta a unor tulburari digestive permanente, legate de proastele obisnuinte alimentare.Când ati citit capitolul consacrat digestiei, ati putut observa ca tulburarile digestive legate de proastele combinatii alimentare sunt prezente chiar si fara ca grasimile de rezerva sa fie produse sistematic.V-ati dat seama, cu siguranta, ca proastele combinatii alimentare nu genereaza obligatoriu, la cei care le practica, toate afectiunile – dintre care, unele grave – pe care le-am enumerat. Eu am cautat sa va fac sa întelegeti ca, daca una dintre aceste boli se manifesta, cauza acesteia este probabil strâns legata de proastele combinatii alimentare.Indiferent daca aveti sau nu kilograme de pierdut, daca sunteti femeie si aveti tendinta de “a face burta”, va trebui sa puneti în aplicare un anumit numar de reguli pe care le-am prezentat deja în capitolele precedente, dar pe care le voi reaminti pentru cele ce au fost interesate numai de acest aspect si, prin urmare, nu au citit, cu atentie tot ce este scris în carte. Daca va numarati si dumneavoastra printre ele, va sfatuiesc, totusi, sa cititi neaparat capitolele urmatoare:,,Clasificarea alimentelor"."Hipoglicemia"."Zaharul este otrava”."Digestia".MÂNCATI FRUCTELE PE STOMACUL GOLFructele sunt excelente pentru sanatatea dumneavoastra, dar cu o singura conditie: sa nu fie amestecate cu nimic altceva.V-am explicat deja ca, daca fructul – în general acid – este amestecat cu carne, provoaca serioase tulburari digestive.Dar a fi suferind de tulburari digestive nu înseamna sa fii si constient de acest lucru. Unele persoane au o foarte mare sensibilitate si reusesc sa determine rapid ceea ce le este contraindicat, deoarece au manifestari exterioare violente (colite, crize de ficat, diaree).La majoritatea indivizilor însa, aceste afectiuni nu sunt puse imediat în evidenta de eventuale simptome alarmante, fiindca organismul lor, având o mare rezistenta, actioneaza prin masuri de compensatie.Ceea ce nu înseamna ca nu sunt si efecte negative pe undeva. Raul se petrece în profunzime si, într-o zi, va iesi la suprafata sub forma unui simptom deosebit. .Anumite persoane au o senzatie insuportabila de balonare, atunci când manânca fructe dupa masa. Bineînteles ca, datorita, manifestarilor evidente, ele vor suprima de la sine practica respectiva.Daca nu va numarati printre aceste persoane, nu ati avut nici un motiv ca sa renuntati la un obicei alimentar pe care îl considerati întemeiat.Însa daca astazi aveti burta, aflati ca unul dintre motivele probabile ale acestei balonari anormale este, totusi, faptul ca mâncati fructele dupa masa.Dupa cum v-am explicat în capitolul consacrat digestiei, metabolizarea fructului este foarte rapida, ceea ce înseamna ca este digerat în circa douazeci de minute.Prin urmare, dupa ce a fost ingerat, fructul trebuie sa se afle –într-un interval de timp foarte scurt – în intestinul subtire, unde este asimilat. Vitaminele pe care le contine sunt transmise organismului exact în acest moment.Întelegeti, acum, de ce – daca ati mâncat fructul la sfârsitul mesei – metabolizarea lui va fi oprita: pentru ca el va fi obligat –întrucâtva, sa stea la coada ca sa ajunga, în etapa finala, la nivelul intestinului subtire.Problema este ca fructul, prin natura lui, e nerabdator si nu poate accepta linistit sa fie blocat într-un ambuteiaj digestiv. Si, în loc sa-si astepte frumos rândul, se va transforma într-un tâfnos care va provoca o mare zapaceala.Mai întâi, va începe prin a afecta si chiar a distruge mediul enzimatic necesar si deseori indispensabil unei bune digestii – deci unei bune progresii în circuitul digestiv – a alimentelor care se gasesc într-o stationare provizorie în stomac. Astfel, va împiedica producerea pepsinei, enzima esentiala pentru metabolizarea carnii.Întregul continut al stomacului va fi, dintr-o data, complet perturbat de sosirea intempestiva a fructului. Iar aceasta perturbare se va traduce printr-o încetinire generala a procesului de digestie ale carei efecte vor fi urmatoarele:amidonul si carnea vor fi insuficient digerate în stomac. Transformarea lor chimica va fi deci imperfecta, în acest stadiu, si va contribui la perturbarea, în continuare, a procesului digestiv;fructul care, în mod natural, trebuie sa traverseze foarte rapid stomacul, va fi prizonierul acestuia, datorita prezentei celorlalte alimente cu progresie digestiva lenta.Si, în aceasta ambianta umeda si calda, fructul se va metamorfoza. Va începe, mai ales, sa fermenteze, deoarece contine glucide care se transforma rapid în alcool.Este citat cazul marilor mâncatori de fructe, care au fost victimele cirozei, desi toata viata lor nu pusesera în gura o picatura de alcool. Acum întelegeti de ce!Dar cel mai mare necaz se va produce, de fapt, la nivelul intestinului subtire, deoarece “marfa” livrata de stomac nu va fi conforma “caietului de sarcini”. Iar motivul este acesta: carnea a fost digerata insuficient în stomac, iar fructul – care este complet metamorfozat prin fermentatie – si-a pierdut toate vitaminele.Primind aceste "marfuri” neconforme, intestinul subtire va fi cam dezorientat.Mai întâi va încerca sa repare cât poate el de bine pagubele. Pentru asta, va fi tentat sa puna în aplicare proceduri de exceptie –în ceea ce priveste metabolismul – care vor avea inconvenientul de a încetini, înca o data, procesul digestiv.Astfel perturbat, intestinul se irita si se umfla.Si tocmai repetarea prea frecventa a acestor anomalii face ca un abdomen de femeie, având în vedere sensibilitatea lui, sa-si manifeste progresiv proeminenta.Dupa cum ati vazut în capitolul consacrat digestiei, perturbarile procesului digestiv duc la o activitate anormala a intestinului gros, deoarece deseurile care ajung m el sunt incomplet digerate. Intestinul gros va trebui, si el, sa foloseasca proceduri de exceptie, al caror principal obiectiv va fi distrugerea deseurilor alimentare prin fermentatie si putrefactie, în functie de natura acestora.Aceste proceduri digestive de exceptie, folosite prea frecvent sau în permanenta, vor genera o continua perturbare a intestinului gros, a carui functie va fi constant destabilizata, în raport cu activitatea normala.Nu trebuie sa cautam mai departe cauza tulburarilor functionale ale colonului. Unele dintre manifestarile evidente ale acestora sunt, în orice caz, marirea în volum a abdomenului si balonarile permanente.CUM TREBUIE MÂNCATE FRUCTELE?Pentru ca fructele nu se pot combina cu nici un alt aliment, fara a perturba întregul proces digestiv, trebuie sa fie mâncate – dupa cum am mentionat – singure, si mai ales, pe stomacul gol.În loc sa mâncati fructele dupa masa, ar trebui sa le mâncati înainte. Ideal ar fi s-o faceti cu cel putin o ora înainte de aceasta. Dar ar trebui sa procedati în asa fel, încât ultima masa fie complet digerata, adica sa mâncati fructul la circa trei ore dupa prânz sau cina.Prin urmare, exista trei momente ale zilei, când puteti mânca fructe:dimineata, la sculare, cu cel putin o jumatate de ora înainte de micul dejun;la mijlocul dupa-amiezii (ora 17,30), adica la cel putin patru ore dupa ce ati terminat prânzul;seara, înainte de culcare, cu conditia ca intervalul de patru ore de dupa cina sa fie aproximativ respectat.Va reamintesc ca este mai bine sa evitati citricele (portocale, grapefruit, mandarine) înainte de culcare, caci vitamina C pe care o contin risca sa va tulbure somnul. Deci sunt absolut indicate dimineata, la sculare, sau la mijlocul dupa-amiezii, pentru a va biciui putin moleseala.ATENTIE LA SUCUL DE FRUCTEAdevaratii specialisti în nutritie se strâmba întotdeauna când aud de sucul de fructe. Deoarece ei cred, în mod paradoxal, ca sucul de fructe 'nu este o bautura naturala.Mâncam fructe pentru ca suntem încredintati ca acestea contin excelente substante nutritive, indispensabile sanatatii noastre. Si sunt citate, în general, vitaminele si sarurile minerale.Bând un "concentrat de fructe", sub forma unui suc, unii au convingerea ca absorb o cantitate mai mare de vitamine.Din nefericire, nu este cu totul adevarat, caci majoritatea vitaminelor care fac parte integranta din fruct sunt distruse la nivelul sucului de fructe. Pastrarea vitaminelor, în afara mediului lor natural, care e fructul, este extrem de efemera.Pe de alta parte, cea mai mare parte a substantei vitale din fruct ramâne în pulpa care este aruncata dupa ce sucul a fost extras.În sfârsit, când este separat de pulpa, sucului îi creste foarte mult si rapid aciditatea, astfel încât suntem obligati sa-l îndulcim adaugându-i zahar.Cu riscul de a va surprinde, nu v-as recomanda sa beti sucuri de fructe, chiar daca le faceti dumneavoastra.Pentru ca, în afara de actiunea lor asupra celorlalte alimente si întocmai ca fructul întreg, ingerat în cursul unei mese, sucurile de fructe irita caile digestive prin marea lui aciditate (aciditatea care va distruge alte vitamine, asa cum ar face-o otetul). Evitati, în orice caz, sa beti mai mult suc de fructe decât ati face-o mâncând fructele din care este extras; adaugati-i putina apa si un edulcorant de sinteza, daca vreti sa fie mai dulce.REGASITI-VA ABDOMENUL PLATDaca abdomenul va este umflat, daca sunteti balonati în permanenta, va sfatuiesc – pentru a va regasi pântecul plat de la optsprezece ani 2 sa puneti în practica urmatoarele reguli:mâncati fructele exclusiv pe stomacul gol,nu amestecati niciodata proteino-lipidele cu glucidele,nu beti niciodata bauturi gazoase (bere, apa minerala, sucuri etc.),faceti putina gimnastica abdominala pentru a va întari muschii (1/4 ora în fiecare dimineata),combateti constipatia mâncând pâine integrala, completa sau cu tarâte si multe fibre alimentare,în sfârsit practicati relaxarea (sofrologia).Anumite afectiuni înrudite cu balonarile, ca aerofagia, sunt de origine nervoasa (dar nu exclusiv).Relaxarea va va ajuta sa va regasiti abdomenul plat, dar nu va reusi niciodata sa razbeasca de una singura multimea de amestecuri alimentare împotriva naturii, pe care le-ati mâncat pâna în momentul respectiv.CAPITOLUL XICUM TREBUIE HRANITI COPIII?Alimentatia unui copil mic, mai ales când este înca sugar, este principala preocupare a mamei. În timpul primelor luni de viata, modul în care copilul îsi va accepta hrana îi va conditiona acestuia starea de sanatate, adica sansele de supravietuire.Daca în cursul acestei perioade intervine o problema: lipsa poftei de mâncare, voma, diaree, alergie etc., specialistul consultat, analizând situatia, va pune neîndoios aceste manifestari pe seama alimentatiei copilului si o va schimba în consecinta.Medicii stiu perfect ca, la un copil mic, problemele de sanatate au aproape întotdeauna cauze alimentare. Schimbând alimentatia, ajutând-o, ei au mai multe sanse de a gasi o solutie eficace, decât prescriind un medicament.În schimb, când copilul este mai mare si, mai ales, de îndata ce începe sa fie hranit “normal” (adica într-un mod mai mult sau mai putin asemanator adultului, manânca de toate), nu le mai vine în minte nici parintilor si nici medicilor sa-i schimbe modul de alimentatie, daca se îmbolnaveste.Este un fapt regretabil, deoarece majoritatea problemelor de sanatate ar putea fi rezolvate astfel.Aparitia bolii la un copil, ca si la oricare alt individ, este mai întâi un semn de slabiciune fizica.Organismul uman este dotat, în mod normal, cu un sistem natural de aparare împotriva tuturor agresiunilor microbiene din mediul înconjurator. Despre un copil mic, care duce orice obiect la gura, se spune ca “este imunizat împotriva microbilor”. Prin aceasta se subîntelege ca dispune de un sistem de aparare care îl înarmeaza împotriva atacurilor microbiene.Dar nu numai bebelusii au privilegiul unei aparari imunitare; si copilul care a crescut (ca si adultul) îsi pastreaza aceasta capacitate, iar organismul sau o pune în aplicare în fiecare moment, pentru a-i asigura supravietuirea în mediul microbian care îl înconjoara.Totusi, când organismul este slabit, mijloacele naturale de aparare devin mai putin eficiente, deci mai vulnerabile.Bolile, cu exceptia celor de origine virala, trebuie puse pe seama unei slabiciuni trecatoarea organismului.Or, slabiciunea organismului are drept cauza, în majoritatea cazurilor, o problema alimentara.De aceea, modul de hrana al copiilor trebuie sa ramâna în permanenta preocuparea parintilor.Din pacate, copilul din tarile noastre industrializate, daca este bine hranit cantitativ, este din ce în ce mai prost hranit din punct de vedere calitativ.Pe de alta parte, anumite combinatii alimentare sunt prost tolerate de catre copii si, în anumite cazuri, ar trebui mai bine sa fie evitate.O ALIMENTATIE DE O CALITATE DEPLORABILAEvocând modul în care sunt hraniti copiii din zilele noastre, nu ma pot împiedica sa nu ma gândesc la cel în care sunt hranite animalele domestice.Cu câtiva ani în urma, “faceai supa pentru câine” sau “mâncarea pentru pisica”. Azi, deschizi o cutie. Este cu mult mai practic!Caci vrem sa avem animale, cu conditia sa nu trebuiasca sa ne ocupam de ele.Iata înca o ilustrare a caracteristicii fundamentale a epocii noastre. Dorim toate avantajele fara a avea si inconvenientele. Cu alte cuvinte, si dupa expresia de acum celebra, “vrem si untul si banii pentru unt”.Toate femeile aspira sa aiba copii, nimic mai natural! Dar în epoca noastra vrem sa avem copii, cu conditia sa nu trebuiasca sa ne ocupam prea mult de ei.Pentru a raspunde acestei tendinte, a trebuit sa organizam un fel de crescatorii industriale destinate minunatilor nostri copilasi: crese, camine, gradinite. Si, ca si în cazul animalelor, s-au gasit solutii industriale practice, pentru ca zgâmboii sa fie hraniti cu usurinta. Este de ajuns sa deschizi o cutie sau “un borcanel”.Fiti linistiti, nu sunt atât de învechit încât sa refuz orice conserva, fiindca unele sunt foarte bune, dar eu ma revolt împotriva generalizarii lor.Iata deci principiile de alimentatie a copiilor, pe care vi le recomand, cu scopul principal de a le asigura acestora o buna stare de sanatate, consecinta naturala a unei hrane sanatoase.ALIMENTE SUB STRICTA SUPRAVEGHEREPâineaCa si adultul, nici copilul nu ar trebui sa manânce pâine “alba”, pâine obisnuita, fabricata cu faina cernuta. V-am precizat, de altfel, ca sarurile minerale, si mai ales magneziul, dispar m timpul rafinarii.Vitamina B este si ea, distrusa prin acest procedeu. Or, se stie ca aceasta vitamina este indispensabila pentru metabolismul glucidelor. O carenta de vitamina B implica deci un risc de tulburari digestive si de oboseala.FainoaseleCând copilul are o corpolenta normala, ceea ce înseamna ca are o buna toleranta la glucide, nu exista nici un motiv ca sa-l privati total de fainoase. Dar nici nu trebuie ca acestea –asa cum se întâmpla adesea – sa devina baza alimentatiei.Recurgerea sistematica la glucidele rele si, în special, la cartofi, orez si paste fainoase, este, în majoritatea cazurilor, consecinta unei lipse de imaginatie. În realitate, felurile pot fi foarte variate, fara o cheltuiala în plus. Recititi tabelul din anexa nr. 3 si veti vedea ca exista o cantitate impresionanta de legume, la care nu va gânditi niciodata.Este absolut necesar sa-i învatati pe copii sa manânce altceva decât glucide rele. Caci, daca ei le tolereaza, dupa toate aparentele, la vârsta pe care o au, s-ar putea ca problema sa nu se mai puna în aceiasi termeni când îsi vor termina cresterea. De aceea, trebuie sa-i faceti sa aprecieze de foarte timpuriu si altceva, mai ales legumele de care am vorbit deja.În privinta pastelor, ar fi de dorit sa fie fabricate cu faina nerafinata, dar se gasesc greu în comert. Va trebui sa nu le dati copiilor prea frecvent, deoarece, ca si pâinea, risca sa le provoace un deficit de vitamina B.Cât despre orez, cel mai bine ar fi sa le dati orez nedecorticat, pregatit dupa reteta din anexa. Orezul natural, cu rosii, constituie, dupa cum stiti, un fel de sine statator.Când le veti da copiilor fainoase, faceti în asa fel, încât sa evitati, pe cât posibil, sa le manânce în acelasi timp cu carnea.Aceasta regula va fi usor de aplicat la paste si orez, dar mai dificil în cazul cartofilor.Trebuie sa stiti ca unele fainoase fac parte din categoria glucidelor bune. Este cazul fasolei uscate si a lintei. Deci nu ezitati sa le preparati cu regularitate.FructeleOrganismul copiilor are resurse pe care adultul le-a pierdut de mult. Astfel, el metabolizeaza, fara prea multe probleme vizibile, amestecurile alimentare care includ fructe.De aceea, la copii, se poate mentine, eventual, consumul unui fruct dupa masa.Dar de îndata ce se va constata o anumita fragilitate pe plan digestiv (balonare, dureri de burta, gaze), va fi mai bine sa suprimati fructele în cursul mesei. Ca si adultul, copilul va consuma fructe pe stomacul gol sau la gustare, cu conditia sa nu manânce decât atât.BauturileApa este si ramâne singura bautura care convine copilului. Tot ce seamana, mai mult sau mai putin, cu sucul de fructe fabricat industrial, cu limonada sau cu cola trebuie sa fie suprimate, pentru ca este o adevarata otrava pentru copil.În mod exceptional, la o aniversare sau o sarbatoare m familie, îl puteti lasa pe copii sa bea câteva pahare din aceste bauturi, dar spuneti-va ca este la fel de rau ca si când i-ati da sa bea alcool. Iar în ceea ce priveste bauturile cu cola, s-ar putea spune ca, pentru copil, este si mai rau decât daca ar bea alcool.Siropurile diluate cu apa nu sunt nici ele recomandabile, pentru ca au o concentratie prea mare de zahar. Deci îl obisnuiesc pe copil cu gustul dulce, creându-io adevarata dependenta.Nici laptele nu este recomandat în timpul mesei. Ati vazut, în capitolul despre digestie, ca este o mare greseala sa bei lapte la masa, pentru ca, ajuns în stomac, acesta se coaguleaza, formând cocoloase care îmbraca, apoi, particulele de alimente, pe care le izoleaza astfel de sucurile gastrice. Laptele baut la masa va asigura niste tulburari digestive.Copiii pot sa bea, totusi, lapte în cursul zilei, dar va trebui sa verificati daca o fac pe stomacul gol.La micul dejun, problema se pune diferit, pentru ca laptele cald este mult mai digerabil, iar fenomenele prezentate mai sus nu se mai petrec în acelasi mod.Zaharul si dulciurileN-am sa merg pâna acolo, încât sa recomand eliminarea totala a dulciurilor si, totusi, aceasta ar fi cea mai rezonabila masura. As insista, totusi, asupra unei mari rigori în consumul lor.În afara de zaharul de la micul dejun, de cel adaugat la brânza de vaci sau la iaurt ori de cel pe care îl contin deserturile (prajiturile, înghetatele), ceea ce înseamna deja o cantitate mare, nu-i lasati pe copii sa manânce zahar, sub orice forma s-ar prezenta el.Trebuie deci interzise toate dulciurile, bomboanele, pastele de fructe ori "tabletele caramelizate acoperite cu ciocolata” (acestea din urma contin aproape 80% zahar).Recititi, daca este necesar, capitolul consacrat acestui subiect (Capitolul IX) pentru a va convinge o data pentru totdeauna ca, daca zaharul este otrava, el este la fel, si mai ales, pentru copii.Pe de alta parte, este important sa feriti copiii de a deveni dependenti de gustul dulce. Este necesar pentru sanatatea lor imediata si indispensabil pentru sanatatea lor viitoare.Eu stiu, totusi, ca este greu sa-i fortezi pe copii sa se comporte, ca niste consumatori marginali, în timp ce traiesc într-un mediu care-i solicita permanent. Dar acesta nu este un motiv pentru a abdica, declarând ca n-aveti ce sa le faceti.Ceea ce puteti face, în orice caz, este sa stabiliti un control riguros, cel putin acasa, si sa-i paziti pe copii, de la cea mai frageda vârsta, de obisnuinta cu gustul dulce, pentru a evita sa devina, cu timpul, sclavii acestuia.De aceea, contrariu spuselor unor medici, nu este recomandat sa le dati sugarilor apa zaharata. Îi puteti obisnui foarte bine cu apa curata. Când copiii dumneavoastra primesc cadouri sub forma Ide dulciuri (pachete de bomboane, caramele etc.), faceti în asa fel încât sa dispara cea mai mare parte, pe care o veti elimina de tot, ulterior.Totodata, chiar si daca dulciurile sunt consumate în cantitate modesta, trebuie sa le interziceti cu desavârsire înaintea mesei. În acest caz, zaharul nu numai ca le taie copiilor foamea, dar contribuie si la perturbarea metabolizarii putinei hranei pe care ar putea-o, totusi, mânca.Trebuie sa va amintim înca o data ca zaharul consumat provoaca un deficit de vitamina B. Aceasta, asa cum am subliniat deja, este indispensabila pentru metabolismul glucidelor. O carenta de vitamina B obliga, prin urmare, organismul sa ia din rezervele sale, creând astfel un deficit, ale carui consecinte sunt oboseala, dificultatile de concentrare, de atentie, de memorie, adica o anumita forma de depresie. Este evident ca activitatea scolara va avea, din aceasta pricina, mult de suferit.TREBUIE ÎNLOCUIT ZAHARUL COPIILOR CU ÎNDULCITORI?Daca adultilor li se recomanda sa înlocuiasca zaharul cu un edulcorant de sinteza, de ce nu li s-ar recomanda si copiilor? Aceasta este, într-adevar, o întrebare buna.În cazul în care copilul este prea gras pentru vârsta lui, aceasta masura ar fi necesara.În schimb, daca are o corpolenta normala, nu exista nici un motiv pentru a-i suprima categoric cele câteva bucatele de zahar de la micul dejun sau lingura de zahar pudra pe care i-o puneti peste iaurt.Dar, pentru a limita consumul zilnic (aceasta recomandare priveste toata familia), puteti prepara deserturile cu edulcoranti.Acestea fiind zise, sa vedem cum putem organiza cele patru mese ale copiilor.MESELECând alcatuiti meniurile copiilor trebuie sa urmariti:evitarea supraîncarcarii hranei cu glucide rele, pentru a nu destabiliza metabolismul,evitarea combinatiilor alimentare contra naturii, care slabesc organismul si genereaza numeroase probleme de sanatate.În privinta alimentatiei, toata lumea va va spune cu cea mai mare convingere – pentru ca este un lucru ce tine a priori de bunul simt – ca mesele trebuie sa fie “echilibrate”. Prin aceasta, se înteleg, în general, mesele în compozitia carora figureaza alaturi proteine, glucide si lipide.Aceasta opinie este complet falsa!Într-adevar, trebuie sa mâncam proteine, glucide si lipide, pentru a fi siguri ca absorbim toate substantele de care are nevoie organismul. Si asta, în special pentru copii, al caror corp este în formare.Eroarea comuna pe care o facem, alaturi de corpul medical, este aceea de a crede ca echilibrul alimentar trebuie sa se manifeste la nivelul unei singure mese.Când vorbim de o masa echilibrata ar trebui sa mentionam ca acest echilibru trebuie sa se refere la mai multe mese si nu la una singura. Aici este toata diferenta. Si este esentialul a ceea ce trebuie sa stim si sa respectam, pentru a evita tulburarile de metabolism pe care le-am evocat pe larg, înca de la începutul acestei carti.Altfel spus, aveti grija sa alcatuiti pentru copiii dumneavoastra meniuri în care vor domina fie protido-lipidele, fie glucidele. Dar nu încercati sa combinati sistematic ambele categorii la o singura masa, dimpotriva, evitati acest lucru.MICUL DEJUNAnglo-saxonii au dreptate când pretind ca micul dejun trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei. Si asta, în special pentru copii. În schimb, ei gresesc când vor sa-l faca “echilibrat”, alcatuindu-l din glucide (cereale) si proteine-lipide (oua, mezeluri, si carne).Recomandarea mea este de a face din micul dejun al copiilor o masa în care domina glucidele.Deci le veti putea da concomitent:pâine, de preferinta neagra,cereale (pe cât posibil brute; evitati-le pe cele care contin orez decorticat, porumb, zahar, miere sau caramel),fructe (dar vor trebui neaparat sa înceapa cu ele).În masura în care glucidele “bune” trebuie sa domine clar, la aceasta masa, este de preferat pentru copil sa nu consume decât lapte smântânit sau semi-smântânit, ca si grasimi vegetale (margarina de masa, mai degraba decât unt).Daca doreste sa manânce si brânza de vaci sau un iaurt, acestea vor trebui neaparat sa contina 0% grasimi.Ma opun categoric consumului de miere sau dulceata, deoarece concentratia de zahar (chiar daca este naturala, la miere) este mult prea mare. Dulceata trebuie sa fie mâncata cu totul exceptional, în afara cazului în care este preparata cu un îndulcitor de sinteza.PRÂNZULPrânzul va fi dominat, mai ales, de proteine si lipide. Deci va contine carne sau peste.Dar ar fi ideal sa evitati sa serviti, la carne si la peste, cartofi, orez sau paste. Legumele pentru garnitura ar trebui sa fie alese, în special, dintre fasole verde, telina, conopida sau ciuperci) vezi lista completa în anexa nr. 3).Daca felul principal este pe baza de proteine si de lipide (carne, peste, mezeluri), ar fi de dorit sa limitati desertul la brânzeturi sau lactate (mâncate în cantitatea dorita).Din pacate, copilul – mai ales daca este de vârsta scolara îsi va lua, poate, masa de prânz în afara casei si, cel mai probabil, la cantina scolii. În acest caz, parintii îi vor scapa alimentatia de sub control. Dar daca nu este “prea gras”, situatia copilului nu va fi dramatica, doar pentru atâta. Dupa aceea, lucrurile se vor repara si la masa de seara.Daca acasa s-a deprins deja cu obisnuinta de a nu mânca pâine sau de a nu mânca fructele decât pe stomacul gol, copilul va putea limita, într-o masura, neajunsurile.GUSTAREAPentru toata lumea, în general, si pentru copii, în special, este mai bine ca numarul de mese sa fie mai mare, decât mai mic. Ca si micul dejun, gustarea va fi în mod esential glucidica.Daca le dati pâine, ar trebui sa fie neagra sau facuta cu faina necernuta. Pe pâine le puteti pune margarina de masa (se va evita dulceata).În sfârsit, le .puteti da ciocolata, cu conditia sa fie de buna calitate, adica având un procent de cacao ridicat (minimum 60%).CINACina copilului va putea fi dominata fie de proteino-lipide (carne, peste, oua), fie de o glucida “buna”, care sa constituie, ea însasi, un fel de mâncare: linte, orez complet, paste complete.Dar oricare ar fi optiunea, primul fel al cinei copilului trebuie sa fie o supa deasa de legume (praz, rosii, telina etc.).În general, copiii nu manânca suficiente legume verzi, pentru ca nu le plac; acestea contin, totusi, dupa cum stiti, fibrele alimentare indispensabile unei bune dinamici a tranzitului intestinal si sunt bogate în vitamine, saruri minerale si oligo-elemente. De aceea, cel mai bun mijloc de a-i face sa le manânce este sa le dati o supa buna de legume, pe care le-ati pasat cu mixerul.O alta categorie de mâncaruri ce convin perfect copiilor, care nu mai pot dupa ele, sunt legumele umplute, ca rosiile, vinetele, dovleceii, anghinarea si varza.Acesta este un mod foarte simplu de a prepara legumele cu fibre, ceea ce permite largirea gamei de mâncaruri dincolo de nelipsitele paste, orez si cartofi.La cina, dati copiilor ca desert lactate facute din lapte semi-smântânit, ca: gelatinele, cremele caramel, pe care le puteti prepara înlocuind zaharul cu fructoza sau cu un îndulcitor de sinteza.Exista un tip de hrana pe care va sfatuiesc s-o excludeti, în orice caz, acasa: sandviciul, hamburgerul si hot-dogul. Nu-l veti împiedica pe copil sa-i placa hamburgerul, asa cum îi plac si sucurile sau cola. Totusi, acesta nu este un motiv pentru a i-l pregati si acasa. Este un tip de hrana absolut contraindicat pentru sanatatea lui, deoarece contine o cantitate prea mare de glucide rele asociate cu carnea.Rezervati acest gen de mâncare pentru ocaziile în care va constitui un mod practic de alimentatie, adica atunci când nu sunteti acasa. Hot-dogul si hamburgerul au fost inventate în SUA, pentru | o alimentare rapida, fie la locul de munca, când lucrezi toata ziua, fie în deplasarile, întotdeauna lungi, într-o tara imensa cum este America.A mânca la tine acasa un hot-dog sau un hamburger este mai caraghios decât a te culca în sacul de dormit pe un pat cu baldachin, fara sa mai vorbim despre influenta sa asupra sanatatii. De aceea, evitati sa cadeti, datorita comoditatii, în aceasta jalnica extrema, asa cum, din pacate, este cazul majoritatii oamenilor din numeroase tari, dintre cele mai civilizate, unde unii copii nici nu stiu ce înseamna o masa normala.Luati-va copiii, câte o data, din când în când, la McDonalds sau la Burger King, daca le face placere, sau pentru a câstiga timp, când sunteti în deplasare, dar aceste ocazii trebuie sa ramâna exceptionale. Feriti-va sa-i maimutariti pe anglo-saxoni, adoptându-le proastele obiceiuri.CAZURI PARTICULARECopiii prea grasiUnii copii au de foarte timpuriu niste kilograme excedentare, fara ca parintii lor sa fie destul de îngrijorati pentru a consulta un medic.Daca se hotarasc s-o faca, doctorul le va spune, în majoritatea cazurilor, ca, pentru câteva kilograme în plus, nu înseamna ca au un copil obez. El va aprecia, totodata, pe buna dreptate, ca, la un copil în plina crestere, nu poate fi vorba de vreun regim cu calorii reduse. În noua cazuri din zece, îi va linisti pe parinti, spunându-le ca, atunci când copilul va fi mai mare, în special în perioada adolescentei, îsi va regasi greutatea normala pentru vârsta lui.Trebuie sa stiti, totusi, ca excesul de greutate la un copil este, în toate cazurile, un semn evident de tulburare a metabolismului.Deci tratati cu seriozitate un copil durduliu, pentru ca daca problema este examinata din timp, echilibrul va fi mai usor de restabilit.La copil, ca si la adult, grasimile de rezerva adica o proasta toleranta la glucoza. Principiile alimentare enuntate în capitolul V vor trebui sa fie aplicate cu rigoare.Când copilul îsi va regasi greutatea normala, în alimentatia lui va fi posibila – ca si la adult – reintegrarea progresiva a câtorva glucide rele care constituie abateri ce vor trebui sa fie gestionate ca atare.Este exact ca, o data cu pubertatea, unii baieti prea grasi îsi pierd progresiv excesul de greutate, fara a-si schimba regimul alimentar. Adolescentul cunoaste, în aceasta perioada a vietii, o transformare fizica care genereaza un mare consum de energie. Este o perioada de intensa activitate fizica.Atentie, totusi, pentru ca adolescentul care a fost prea gras în timpul copilariei, este în mod invariabil un candidat la obezitate, când va ajunge la vârsta adulta.Pentru fete, situatia este, în general opusa. Riscul de a câstiga în greutate apare mai curând în timpul pubertatii, când corpul ei devine cel al unei femei. Asa cum am vazut în capitolul precedent, organismul femeii este de o mare sensibilitate si orice variatie a sistemului hormonal (la pubertate, sarcina sau la menopauza) este un factor de risc pentru echilibrul metabolismului sau.Fetele si femeile sunt perfect constiente de acest fapt, dar în grija lor de a-si mentine “silueta”, adopta, din pacate, regimuri alimentare care le fac sa fie moarte de foame si le duc invariabil catre depresii.Tinerele, pe care pubertatea le face, în general, sa se îngrase, ar putea sa adopte, fara nici un fel de contraindicatie, principiile alimentare din aceasta carte. Nu numai ca-si vor putea pastra "linia", dar îsi vor descoperi, în plus, o vitalitate noua, care ar putea sa le ajute la “cucerirea” lumii.Copilul obositNu va frapeaza sa constatati câti copii si adolescenti – din ce în ce mai numerosi – sunt obositi, limfatici, târându-si greoi corpul de la pat la fotoliu?Amintiti-va ca un exces de glucide rele la micul dejun va favoriza o hipoglicemie, spre ora 11, cu somnolenta, lipsa de concentrare, cascat, apatie sau agresivitate, semne pe care profesorii le remarca mai ales în orele de la sfârsitul diminetii.Acest fenomen risca sa se repete peste zi, daca la masa de prânz copilul abuzeaza de cartofi, pâine alba si bauturi dulci.Gustarea pe baza de zahar asociat cu grasimi (pâine sau ciocolata, cornuri) va accentua si mai mult fenomenul.Apoi, copilul întors acasa se instaleaza prea frecvent în fata televizorului, dupa cum am mai aratat; este o ocazie propice pentru rontait, care incita aceste tinere fiinte maleabile si prea putin formate pentru a avea spirit critic, sa consume dulciuri sau biscuiti. Un stadion ar fi mai binevent decât acest “sport de salon”.Absenta unei diversificari precoce a alimentatiei reuseste deseori sa declanseze la copil dezgustul pentru fibre (fructe, legume si leguminoase), care sunt atât de bogate în vitamine, saruri minerale si oligoelemente.Toate aceste carente reprezinta un factor suplimentar de oboseala.Faceti sport pentru toate motivele care sunt invocate de obicei sau numai de placere, dar nu contati ca veti gasi în el solutia pentru problema greutatii dumneavoastra, daca nu va hotarâti sa schimbati obisnuintele alimentare.Adoptând principiile metodei de alimentatie care face obiectul acestei carti, veti putea accelera slabirea în Faza I, iar eforturile fizice pe care le veti depune vor contribui la reechilibrarea functiilor dumneavoastra metabolice.În Faza I, glicogenul este produs, m mod esential, prin transformarea grasimilor de rezerva. Daca s-ar mari necesitatile de glicogen, masa grasoasa ar trebui sa dispara mai rapid.S-a observat, de asemenea, ca eforturile fizice sunt deosebit de benefice pentru obezi, ale caror celule grase recunosc în mod defectuos insulina (insulino-rezistenta), ceea ce determina pancreasul sa o fabrice m cantitate prea mare (hiperinsulinism). Trebuie stiut si ca obezitatea perturba termogeneza, adica, în mod paradoxal, cu cât esti mai gras, cu atât cheltuiesti mai putina energie când faci un efort.Adoptarea principiilor alimentare ale acestei metode si un consum rezonabil de energie sunt deci complementare si pot contribui, astfel, la o mai buna reusita în redobândirea unui echilibru ponderal normal, deoarece – învingând mai repede insulino-rezistenta – va veti pune de acord cu propriul corp, cu atât mai mult, cu cât acesta va capata forme mai armonioase.GREUTATEA IDEALACând ne cântarim, ce evaluam? Greutatea globala a unui corp alcatuit din oase, muschi, masa grasa, organe, viscere, nervi si apa. Masa grasa constituie 15% din greutatea barbatului si 22% din greutatea femeii.Obezitatea se defineste ca un exces de masa grasa si reprezinta un procent mai mare de 20% fata de valorile medii. Dar cum sa apreciem cantitatea exacta de masa grasa a unui individ? Masurarea, cu compasul, a grosimii pliului cutanat este o posibilitate, printre altele, dar ramâne foarte imprecisa.Suntem nevoiti sa asociem obezitatea si excesul de greutate, chiar daca pe cântar nu ni se da raportul dintre masa grasa si masa activa (muschi, organe etc.).Pentru a ne putea apropia de notiunea de greutate ideale, este mai simplu sa folosim formula lui Lorentz (în care înaltimea este exprimata în cm, iar greutatea în kg), decât sa recurgem la tabelele de greutate, întocmite cu severitate de societatile de asigurari americane:Dar acest calcul nu tine cont nici de vârsta si nici de marimea osaturii.În prezent, pe plan interntional se foloseste indicele Quetelet sau BMI (Body Mass Index), care defineste raportul dintre greutate si înâltimea la patrat.Valoarea normala a indexului este de 20-25, la barbat, si 19-24, la femeie. Pâna la 30, vorbim despre o suprasarcina ponderala, dincolo de 30 este obezitate, iar daca indexul trece de 40, ne aflam în prezenta unei obezitati grave, care trebuie sa faca obiectul unor serioase îngrijiri medicale.Aceasta definitie are o importanta medicala si nu estetica, dar indexul are avantajul de a fi bine corelat cu valoarea masei grase.Indexul se poate calcula foarte simplu, cu ajutorul urmatorului tabel:Indexul se situeaza pe o linie care leaga greutatea si înaltimeaRepartitia topografica a grasimii ne permite sa apreciem pronosticul de obezitate, prin intermediul raportului:Valoarea normala a acestuia este de 0,85-1 la barbat si de 0,65-0,85 la femeie.În obezitatea androida: grasimea se acumuleaza mai ales în partea superioara a corpului (fata, gât si abdomen, deasupra buricului). În acest caz, raportul este întotdeauna mai mare decât 1. Complicatiile sunt precoce si frecvente: diabet, hipercolesterol, hipertensiune arteriala, risc cardio-vascular.În obezitatea ginoida: masa grasa predomina în regiunea inmferioara a corpului (solduri, fese, coapse si partea de jos a abdomenului). Riscurile de boli sunt mai reduse, prejudiciul este mai mult estetic, cu atât mai mult cu cât, în acest caz, femeile pot fi afectate si de celulita.Dincolo de cifrele medicilor, care încearca sa cuantifice în mod stiintific ceea ce tine mai mult de o impresie estetica sau de o stare “neplacuta”, greutatea cea mai importanta – pe care o va preciza pacientul – este cea dorita de acesta, cea cu care se simte bine... la urma urmei, tocmai “greutatea de forma”, care constituie scopul ce trebuie atins.Uneori, aceasta greutate este mai mare decât în normele teoretice, dar de ce sa fim mai stricti decât însusi obezul? Daca cifra i se pare un obiectiv posibil de atins, înseamna ca este mai realista decât norma teoretica impusa de corpul medical, norma care – daca este prea rigida – poate fi un motiv de descurajare chiar din plecare.Pe de alta parte, unele femei – ametite de imaginile prezentate de mass-media – trebuie sa fie atente când îsi fixeaza ca obiectiv o greutate mitica si ireala, care nu este deloc justificata, si pe care organismul, protejat de niste sisteme de reglare întelepte, nu va accepta niciodata sa o atinga.Greutatea ideala, daca exista, va trebui sa fie un subiect de analiza lucida, pe care o va face obezul cu el însusi, si, uneori, o negociere critica între el si medic.CONCLUZIELectura cartii de fata – îndraznesc sa cred – v-a oferit raspunsul la întrebarile pe care vi le-ati pus. Sper, în orice caz, ca v-a placut.În ceea ce ma priveste, mi-a facut multa placere s-o scriu, pentru ca mi-a permis sa-mi limpezesc si sa-mi ordonez în minte lucruri pe care le înmagazinasem claie peste gramada, timp de multi ani.Aceasta lucrare de sinteza mi-a întarit ideea care se desprinsese treptat din cercetarile mele si care, astazi, a devenit o profunda convingere: "suntem ceea ce mâncam”.Altfel spus, capitalul fizic pe care îl avem sau ceea ce ramâne din el, este rezultatul alimentatiei noastre din trecut. Sanatatea si durata vietii noastre sunt consecinta alimentatiei din trecut. Si pot afirma – dar dumneavoastra ati înteles deja acest lucru – ca forma, tonusul, vitalitatea, eficienta, dinamismul depind în strânsa masura de modul de alimentatie.Daca veti reusi sa stiti cum sa va gestionati alimentatia va veti gestiona, de fapt, “propria viata”.Omul modern nu mai este – din pacate –o fiinta rationala, pentru ca si-a pierdut toata întelepciunea. În ziua de azi, este în stare sa mearga pe luna, dar nu mai stie sa se hraneasca.Cea mai importanta activitate a zoologilor este legata de preocuparea pentru hrana animalelor, deoarece ei stiu ca tocmai la acest nivel se gaseste cheia supravietuirii speciilor.De îndata ce o maimuta nu mai este fecunda, de îndata ce blana unui urs napârleste, de îndata ce leul devine blând, iar elefantul îsi pierde memoria..., zoologul începe prin a le verifica si a le modifica mâncarea.Când omul de rând din secolul XX se scoala, într-o dimineata, cu o eruptie pe fata, cu o migrena de-i vine sa se dea cu capul de pereti sau cu o respiratie mai urât mirositoare decât o gura de canal, este foarte probabil ca medicul care îl va consulta nici macar nu-l va întreba cum se hraneste. Animalele si masinile au dreptul sa primeasca toata atentia, fiinta umana nici una.Daca la benzinarie vi s-ar pune, din greseala, benzina ordinara în BMW, ati face scandal. Pentru ca stiti ceea ce i se potriveste masinii dumneavoastra.Daca îi veti servi un antricot unei girafe, exista toate sansele sa fiti refuzat, chiar daca nu a mâncat de opt zile. Pentru ca animalele stiu din instinct ceea ce le convine. Omul, acest mamifer superior, dotat cu inteligenta si limbaj articulat, este – de fapt – singura fiinta vie care poate fi hranita cu orice sau aproape cu orice, fara ca sa-si dea seama si fara sa-si manifeste retinerea ori dezaprobarea.Obisnuintele alimentare care s-au statornicit în tarile industrializate de câteva decenii – ar fi trebuit sa fie de mult principala preocupare a guvernantilor lor.Ma gaseam, cu câtva timp în urma, la Disney-World, în Florida, si, în mijlocul acestei multimi reprezentative pentru populatia americana, am fost cuprins din nou de un profund sentiment de spaima, vazând cât este de mare numarul obezilor din Statele Unite. Circa 18% din locuitorii acestei tari sunt obezi sau pe cale de a deveni obezi, ceea ce înseamna un american din cinci.Obezitatea din SUA a devenit în asemenea masura un fenomen social, încât este perfect integrata m viata de toate zilele, lucru ilustrat de faptul ca, la intrarea în “Disney-World”, exista un numar de scaune rulante pentru invalizi, egal cu cel al carucioarelor de copii puse la dispozitia publicului.Natiunea americana, care este cea mai puternica din lume, paradoxal, se afla de-a binelea într-un proces de degenerescenta. Daca progresul trebuie platit cu un asemenea pret, atunci îti poti pune întrebari foarte serioase în privinta valorii lui.Aceasta situatie, dupa cum o denunta unii rari experti, este rezultatul unei intoxicatii colective prin absorbtia de glucide rele si de grasimi în exces. Iar lucrul cel mai nelinistitor este ca cea mai mare proportie de obezi din SUA se gaseste în rândul tinerilor.Aceasta dovedeste cât se poate de bine ca fenomenul este legat de jalnicele obisnuinte alimentare adoptate dupa al doilea razboi mondial.În Franta, slava Domnului, înca nu am ajuns acolo si cred ca, multumita resurselor noastre culturale si traditiilor noastre culinare, avem mijloacele de a rezista.Totusi, chiar daca astazi acest fenomen este înca în faza embrionara în tara noastra, el tinde sa se dezvolte. Si pentru a ne convinge, este de ajuns sa notam numarul impresionant de localuri “fast-food” care s-au instalat, în ultimii ani, în marile noastre orase. Totodata, când privesti statisticile consumului national de bauturi dulci si, mai ales, curba lor ascendenta, ai toate motivele sa crezi ca procesul de intoxicatie colectiva, din pacate, a început de-a binelea.Cedând la îndemnurile publicitatii si, mai ales, ale superficialitatii, ne încurajam, fara sa vrem, copiii sa adopte obisnuinte alimentare pe care nu le-am accepta pentru noi însine. Peste câtiva ani, poate ca va fi prea târziu ca sa mai putem actiona.Unii or fi stiind sa va explice, cu sumedenie de detalii, cum sa pastrezi motorul masinii pâna la 200.000 km. Dar pâna la ce vârsta vor sti sa lungeasca viata copiilor lor? Drama este ca nici macar nu le sta mintea la asta.Organismul uman este o ,,masina” extraordinara, capabila sa suporte atâtea excese, încât omul nu stie niciodata în ce moment a depasit linia rosie.Femeile sunt mai rezistente decât barbatii, pentru ca sunt înzestrate cu o sensibilitate mai mare. Si nu vorbesc aici despre sensibilitatea fizica. Ele pot, prin urmare, sa adopte mai usor o conduita rezonabila si, astfel, sa-si menajeze organismul pe toata durata vietii.<?>Barbatul pe durata vietii sale, nu-si cunoaste propriile limite.De aceea, are tendinta sa întinda coarda la maximum, atât cât rezista aceasta. El suporta, cu rezistenta unei stânci, toate excesele de care se face vinovat. Si, apoi, într-o buna zi, se prabuseste întocmai ca un colos cu picioarele de lut.Toate greselile alimentare pe care le-ati facut începând din copilarie, au fost înregistrate de organism, care, de fiecare data, a pus în miscare o procedura exceptionala, pentru a le trata.Deseori, ati vazut aparând efectele secundare ale “tratamentului”, sub forma unor simptome diverse dureri de cap, tulburari gastrice, tulburari intestinale etc.).Acesta este un semn de saturatie, din partea organismului, dar si de slabiciune, care se traduce printr-o sensibilitate crescuta.Tulburarile, deci simptomele, sunt diferite de la un individ la altul. Dar cauza este mereu aceeasi, adica proasta gestiune a alimentatiei.Fiti bucurosi, pentru ca, în nefericirea voastra, aveti totusi, o sansa. Prin aceasta înteleg ca, încercând sa rezolvati, poate, problema greutatii în exces, ati gasit si solutia tuturor celorlalte afectiuni de care ati putea suferi.Este exact ceea ce mi s-a întâmplat mie acum câtiva ani.Când eram student, eram înscris la un Institut al carui program de învatamânt ma îndruma, prin natura iui, catre înalta administratie, adica spre politica; ceea ce nu s-a întâmplat, în cazul meu.În prima zi de curs, directorul ne-a adunat ca sa ne comunice urmatorul mesaj:"Ca director al acestui institut, nu am – în ceea ce priveste toata perioada dumneavoastra de studii – decât o ambitie: sa va învat sa cititi, sa scrieti si sa vorbiti.”Scriind aceasta carte, eu nu am avut, în ceea ce ma priveste, alta ambitie decât sa va învat sa mâncati.CLASIFICAREA ALIMENTELOR PERMISE FAZA I: PIERDERE ÎN GREUTATEANTREURIFELUL PRINCIPALLEGUMEDESERTURIOUACARNE (fara ficat)ROSIIIAURTMEZELURIMEZELURISPANACBRÂNZETURISALATE:PESTE (orice fel)ANDIVECREMA ENGLEZEASCA– ROSIIPASARESALATA VERDELAPTE DE PASARE– FASOLE VERDEIEPURECRESONLAPTE DE PASARE– ANDIVEHOMARFETICAPASARE– CASTRAVETILANGUSTAPAPADIEFLAN– CONOPIDAOUAVINETERIDICHI-TELINAPRAZVARZASALATA VERDEPENTRU GARNITURI:CONOPIDATELINAUNTVARZA ACRACIUPERCIULEI DE MASLINEFASOLE VERDESPARANGHELULEI DE ARAHIDENAPSOMON AFUMATMARGARINAPRAZTONMAIONEZAARDEI GRASSOMON PROASPATSOS BEARNEZDOVLECEISARDELESARE, PIPERBROCCOLISCOICICEAPA, USTUROIBULB DE MARARCRABCEAPA VERDE (ARBAGIC) HOMARMACRISLANGUSTAVERDETURICIUPERCINOTA: Consultati cu atentie textul capitolului Faza I, pentru ca sa puteti folosi cat mai bine acest tabel. Atentie la “PARAZITII” interzisi care s-ar putea afla în salate (orez, porumb, crutoane etc.).Atentie, de asemenea, la mezeluri, brânzeturi si la excesul de carne, daca aveti probleme de colesterol.Deserturile vor fi preparate fara zahar, dar cu un îndulcitor.ANEXA Nr. 2CLASIFICAREA ALIMENTELOR PERMISEFAZA II: MENTINEREA ECHILIBRULUI PONDERALANTREURIFELUL PRINCIPALLEGUMEDESERTURI(PATEU DE) FICAT DE GÂSCACARNE (orice fel)ROSIIZMEURAMEZELURISPANACCAPSUNIOUAPESTE (orice fel)ANDIVEPEPENE GALBENMEZELURIPASARESALATA VERDEIAURTSALATE:IEPURECRESONBRÂNZA DE VACI– ROSIIHOMARFETICABRÂNZETURI–FASOLEVERDELANGUSTAPAPADIEBRÂNZA DE CAPRA–ANDIVEOUAVINETE– NUCITELINABRÂNZA CANTAL– CASTRAVETIPENTRU GARNITURI:VARZABAVAREZA– CONOPIDAUNTCONOPIDASARLOTA– CIUPERCIULEI DE MASLINEVARZA ACRASPUMA DE CIOCOLATARIDICHIULEI DE ARAHIDEFASOLE VERDEPRAZMARGARINANAPÎNGHETATA DE FRUCTESALATA VERDEMAIONEZAPRAZMORCOVISOS BEARNEZMORCOVISUFLEU DE:TELINASAREARDEI GRAS– ZMEURAINIMA DE PALMIERPIPERDOVLECEI– CAPSUNIMUSTARBROCCOLI– MUREAVOCADOCEAPABULB DE MARAR– COACAZETONUSTUROIMACRISSOMON PROASPATCEAPA VERDE (ARBAGIC)CIUPERCISOMON AFUMATSALSIFISARDELEVERDETURILINTESCOICIBOBCRABMAZARECREVETIFASOLE USCATALANGUSTINENAUTHOMARLANGUSTASTRIDII*SCOICI SAINT-JACQUES*NOTA: Toate alimentele care au asterisc sunt permise doar daca sunt mâncate într-o cantitate moderata.RETETE CU CIOCOLATASPUMA DE CIOCOLATAPentru 6-8 persoane:Ingrediente400 g de ciocolata amara “superioara” (2 batoane),cu continutul de cacao 60-70%8 oua1/2 pahar de rom (7 cl)1 portocala4 lingurite de cafea solubila (NESS)1 vârf de cutit de sareUtilaj1 mixer electric1 cratita mare1 razatoare'2 salatiere mari1 spatulaTaiati ciocolata în bucatele. Puneti-le în cratita. Faceti 1/2 ceasca de cafea foarte tare si turnati-o, împreuna cu romul, în cratita. Puneti pe foc cratita, fie în bain-marie, fie pe o placa, la flacara foarte mica. Lasati ciocolata la topit. Amestecati cu spatula, pentru ca sa se lege compozitia. Daca aceasta este prea groasa, adaugati-i putina apa.În timp ce se topeste ciocolata, radeti coaja portocalei (numai partea superficiala a acesteia).Puneti jumatate din coaja în cratita si amestecati. Spargeti ouale, punând galbenusurile într-o salatiera si albusurile în cealalta. Bateti albusurile spuma (dupa ce le-ati pus sare), pana când se; întaresc bine.Turnati ciocolata în prima salatiera, în care se afla ouale. Amestecati bine, pâna când obtineti o crema foarte omogena. Turnati, apoi, aceasta crema peste albusuri si amestecati cu spatula, pâna când compozitia devine perfect omogena. Verificati bine, sa nu ramâna particule de albus, sau sa nu fi ramas la fundul vasului ciocolata neamestecata.Puteti lasa spuma în salatiera – dupa ce îi stergeti marginile – sau o puteti rasturna într-un castron mare, de compot. Înainte de-a o baga în frigider, pudrati-o pe deasupra cu restul de coaja de portocala.Pregatiti spuma cu 5 ore – cel putin – înainte de-a o servi.Idealul este s-o faceti din ajun.CREMA FONDANTA CU CIOCOLATA AMARUIEIngrediente400 g de ciocolata amara “superioara” (2 batoane), cu continutul de 60-70% cacao300 g de unt5-7 cl de coniac7 oua1 portocala4 lingurite de cafea solubila50 g de fainaUtilaj1 mixer electric1 cratita mare1 forma de chec1 razatoare1 spatula1 salatieraTaiati ciocolata în bucatele si puneti-le în cratita. Faceti 1/2 ceasca de cafea foarte tare si turnati-o, împreuna cu coniacul, în cratita. Taiati untul cubulete si adaugati-le în cratita. Puneti cratita în bain-marie sau pe o placa, la foc foarte mic. Lasati totul la topit, în timp ce amestecati cu spatula, pâna când obtineti o pasta foarte cremoasa.Spargeti ouale în salatiera. Bateti ouale, turnând treptat faina. Verificati sa nu ramâna cocoloase.Radeti coaja de portocala si puneti jumatate din ce ati ras în cratita (de fapt, portocala este optionala. Daca nu va place ciocolata parfumata cu portocala – care este, totusi, o combinatie remarcabila – nu o puneti; în caz contrar, întrebuintati doar partea superficiala a cojii de portocala si în cantitate foarte moderata).Folositi, de preferinta, o forma de teflon. Daca aceasta este prea mica (atentie: prajitura creste cu 20% din volum, în timpul, coacerii), utilizati o folie de aluminiu, bine unsa cu unt, ale carei margini sa depaseasca mult marginea formei. Pentru ca sa fiti siguri ca ati întins bine untul, topiti-l si aplicati-l cu o pensula.Turnati continutul cratitei în salatiera si amestecati bine ouale si ciocolata calduta, pâna obtineti o spuma perfect omogena. Umpleti forma. Presarati-i deasupra restul de coaja de portocala. Bagati-o în cuptor la 150°, timp de 35 de minute.Dupa ce o scoateti din cuptor, lasati-o sa se raceasca de tot, la temperatura camerei (3/4 ora).Când serviti, taiati felii de maximum 1 cm, pe care le puneti cu delicatete pe o farfurie în care ati adaugat 2-3 linguri de crema englezeasca.Crema englezeasca la pliculet poate fi o solutie rapida. Dar trebuie sa stiti ca are zahar si amidon.De aceea, ar fi mai bine sa o faceti acasa, înlocuind zaharul cu un îndulcitor.Un ultim sfat: daca puneti restul de prajitura la pastrare, în frigider, scoateti-o cu cel putin 4 ore înainte de a o consuma, pentru ca frigul o face sa-si piarda toata moliciunea.RETETE DIVERSEObiectivul acestei carti nu este acela de a va da o lista impresionanta de retete, în raport cu continutul sau.Metoda pe care am adoptat-o consta tocmai în a va face sa descoperiti, în mod concret, care sunt principiile alimentare de baza, pentru a va putea îndeplini obiectivul urmarit.Rezumând la maximum metoda mea, s-ar putea spune ca ea se sprijina pe sase principii.1. – Teoria caloriilor este falsa. Trebuie sa va debarasati de aceasta idee primita de-a gata.2. – Echilibrul alimentar nu trebuie sa se realizeze în cursul unei singure mese, ci pe parcursul tuturor meselor unei zile.3. – Pentru a slabi, trebuie sa fie evitate anumite amestecuri alimentare incompatibile (glucidele cu lipidele).4. – Trebuie sa va mariti consumul de fibre alimentare.5. – Trebuie sa suprimati “glucidele rele” si sa nu acceptati decât “glucidele bune”.6. – Trebuie sa gestionati cu rigurozitate grasimile, privilegiind “lipidele bune”, astfel încât sa preveniti maladiile cardio-vasculare.Daca pastrati mereu în minte aceste principii, va va fi usor sa va organizati fiecare masa, indiferent daca mâncati la restaurant sau acasa, dupa cum va va fi usor sa alegeti, din orice carte de bucate retetele care va convin. Prin urmare, în acest capitol nu aveti decât exemple; dupa aceea, veti putea face propria dumneavoastra selectie.OREZ NEPRELUCRAT CU ROSIIPentru 4 persoane:1 kg de rosii (sau o cutie mare de rosii întregi)3-4 cepe mari250 g de orez neprelucratTaiati ceapa foarte fin si caliti-o, la foc mic, în putina margarina (sau ulei de masline). Puneti rosiile într-o cratita mare, dupa ce le-ati taiat în bucatele mici, ca sa scada.Când ceapa a devenit aurie, poate fi amestecata cu rosiile.Lasati totul sa scada la foc foarte mic, pâna ce se obtine un sos putin consistent.De asemenea, fierbeti orezul 1-1,4 ore, în apa cu sare, asa cum procedati cu orezul obisnuit. Serviti-l fie împreuna cu sosul, fie separat.Aceasta mâncare de orez neprelucrat poate constitui felul de baza al unei mese. Înainte, veti putea servi o supa de legume. Dar fiti atenti la desert: daca doriti brânza, alegerea se va limita la brânza de vaci sau la iaurtul cu 0% materii grase. Singurele fructe permise: capsunile sau zmeura.VINETE GRATINATEPentru 6 persoane:4-5 vinete foarte mari500 g umplutura de cîrnati500 g rosii200 g cascaval rasulei de maslinetarhonTaiati vinetele în cubulete. Lasati-le la înabusit, pe foc mic, într-o cratita sau doua, stropindu-le usor cu ulei de masline. Amestecati mereu, pentru ca vinetele sa fie patrunse uniform.Dupa ce culoarea vinetelor s-a schimbat complet, sarati, piperati si puneti totul într-un vas mare. Bagati-l în cuptor si lasati-l circa 40 de minute la 150°.Între timp, lasati rosiile la înabusit, ca în reteta precedenta. Puneti carnea pentru cârnati pe foc, separând bine toate bucatile, în timpul prepararii.Când vinetele sunt aproape gata, adaugati carnea de cârnati si sosul de rosii, obtinând un amestec uniform.Presarati cascaval ras si tarhon pe deasupra.Bagati din nou la cuptor, timp de 15 minute, pe gratarul mediu. Vinetele gratinate sunt un fel de mâncare care poate constitui esentialul unei mese. Deoarece are carne (lipide-protide), veti putea încheia cu brânza sau un produs lactat.Evitati fructele, cu exceptia pepenelui galben si a capsunilor.Urmatoarele doua retete sunt mai rafinate, dar la fel de usor de preparat. Ele sunt un bun exemplu de ceea ce se cheama “noua bucatarie”, usor de pregatit acasa. Pot fi un remarcabil antreu la o masa mai deosebita (receptie, o reuniune în familie etc.).FLAN DE TON CU SOS DE PRAZPentru 4-6 persoane:200 g de ton la cutie, în suc propriu200 g de smântâna4 oua2 linguri de patrunjel tocatPentru sos:4 fire de praz (partea alba)200 g de smântâna20 g de unt; sare si piper.Ungeti cu unt o forma de chec.Pasati tonul cu mixerul, bateti ouale si adaugati-le, împreuna cu smântâna, în vas. Sarati, piperati, puneti patrunjelul.Încalziti cuptorul, în prealabil, la 180 (Termostat 7).Turnati compozitia în forma si bagati-o la cuptor, în bain-marie, timp de 35 de minute.Prepararea sosului de praz:Spalati prazul. Înabusiti-i partea alba în unt, la foc foarte mic, si acoperiti-l timp de 20 de minute, dupa ce l-ati sarat si piperat. Pasati-l cu mixerul. Adaugati smântâna, apoi, înainte de a-l servi, încalziti-l la foc foarte mic, pe o placa.Serviti flanul scos din forma, cald, cu sosul.Nota: Pentru variatie, puteti înlocui tonul cu alt peste (somon etc.).PATEU DE MIHALTPentru 5 persoane:1 kg de peste (mihalt), socotind 200 g de persoana6 oua1 cutie mica de paste de tomate2 lamâiFierbeti pestele în apa cu zarzavat de supa. Nu puneti pestele înauntru decât atunci când apa a început sa bolboroseasca. Adaugati sucul celor doua lamâi si coaja lor, în timpul fierberii.Lasati-l sa fiarba încet 20 de minute.Scurgeti si presati pestele cu mâna, pentru ca sa nu mai ramâna deloc apa. Scoateti-i sira spinarii. Apoi, puneti-l într-o forma de prajituri sau de sufleu, bine unsa cu unt.Bateti ouale omleta, adaugati pasta de tomate, sarati, piperati, turnati totul peste peste.Lasati-l în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit (150). Serviti-l la rece, cu maioneza, dupa ce l-ati scos din forma.Pentru a "spori" maioneza, adaugati-i un albus batut spuma.Nota: Acest fel se prepara din ajun si trebuie sa ramâna la frigider minimum o jumatate de zi.SUFLEU FARA FAINAPentru 4-5 persoane:300 g de brânza de vaci cu 0% materii grase150 g de cascaval ras4 galbenusuri4 albusuri batute spumasare, piper1. – Amestecati brânza, cascavalul ras si galbenusurile. Sarati si piperati.2. – Bateti albusurile spuma foarte tare. Amestecati cele doua compozitii si puneti-le într-o forma de sufleu cu diametrul de 20 cm minimum.Coaceti în cuptorul încalzit (225 sau termostat 7) timp de 30-40 minute.Mâncati-l fara întârziere.Varianta: Puteti adauga, în compozitia Nr. 1,100 g de sunca slaba sau 115 g de ciuperci pasate cu mixerul.ROSII UMPLUTE(Se poate prepara si cu vinete, dovlecei, ardei grasi etc.)Pentru 4-5 persoane:6 rosii mari400 g de came (umplutura de cârnati)300 g de ciuperci1 ceapa2 linguri de brânza de vaci cu 0% materii grasesare, piperoptional: usturoi si patrunjelPrajiti carnea într-o tigaie, eventual sarati si piperati. Taiati ceapa marunt si pasati-o cu mixerul.Faceti acelasi lucru cu ciupercile, dupa ce le-ati spalat, pentru a obtine un piureu.Amestecati ceapa cu ciupercile si înabusiti-le la foc moale, într-o tigaie unsa usor cu ulei de masline. Sarati foarte putin.Taiati în doua rosiile, pe latime. Asezati-le într-un vas uns cu putin ulei de masline. Coaceti-le în cuptorul încalzit, timp de 30 de minute. Faceti un amestec omogen din carnea pentru cârnati si 2/3 din piureul de ciuperci. Repartizati uniform amestecul peste rosiile scoase din cuptor.Folositi 1/3 din piureul de ciuperci pentru a-l pune peste rosii, ca si cum ar fi pesmet. Daca veti dori, puteti adauga usturoi si :patrunjel fin tocat.Bagati-le în cuptorul foarte încins, timp de 30-40 minute.Coaceti, eventual, pe gratar, plasând platoul la mijlocul cuptorului, pentru ca sa nu se arda compozitia.MUSACAPentru 6 persoane:2 kg de vinete mijlocii1 ceapa mare tocata1 kg de came tocata (vaca sau miel)1/2 pahar de vin alb1 kg rosii curatate de coaja si taiatepatrunjel tocatulei de maslineTaiati vinetele în rondele subtiri, sarati-le si lasati-le sa stea timp de o ora.Înabusiti ceapa cu 2 linguri de ulei de masline apoi adaugati carnea tocata.Separati carnea, cu furculita, în timp ce se rumeneste.Adaugati rosiile, vinul, patrunjelul. Sarati si piperati.Lasati totul la înabusit timp de 45 de minute.Clatiti vinetele si scurgeti-le. Prajiti-le usor pe ambele parti, în uleiul de masline.Ungeti un vas termorezistent. Puneti straturi alternative de vinete si de carne cu rosii.Presarati deasupra brânza rasa.Bagati musacaua în cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.SPUMA DE TON ÎN ASPICPentru 6-8 persoane:100 g de brânza de vaci cu 0% materii grase1 cutie de ton natur (400 g net)1 plic de gelatina25 cl de vin alb1 lingura de ulei de masline presat la rece1 lingura de patrunjel tocat1 lingurita rasa, de sarepipermustarPentru ornamentare:rondele de ou fiertrondele de rosiisalata verde, patrunjelPreparati aspicul conform modului de folosire înscris pe cutie, înlocuiti jumatatea de pahar de apa cu vin alb.Scurgeti tonul si farâmitati-l (folositi, eventual, un tocator).Amestecati bine tonul, mustarul, uleiul, patrunjelul, sarea, piperul, otetul.Când gelatina ajunge la temperatura camerei (dupa circa 1/2 ora), adaugati tonul si brânza, apoi amestecati-le.Turnati compozitia într-o forma de chec unsa usor cu ulei.Lasati-o 2-3.ore la frigider, ca sa se închege.Scoateti-o din forma si serviti-o pe foi de salata, ornamentata cu rosu, oua fierte si patrunjel.Adaugati un sos la alegere (sos verde sau maioneza).TURTA DE CASTRAVETI CU BRÂNZA DE VACIPentru 8 persoane:2 castraveti de circa 500 g fiecare750 g de brânza de vaci cu 0% materii grase, bine scursa10 foi de gelatinasucul de la o jumatate de lamâie50 cl de apa1 ceapa rasa foarte fin sau pasata cu mixerul1/4 catel de usturoi ras foarte finsare, piper, coriandruRadeti fin cei doi castraveti si pastrati 1/4 dintr-unul, pentru ornamentare. Sarati-i, lasati-i sa se scurga într-o strecuratoare, timp de 40 de minute, svântati-i bine cu hârtie absorbanta.Înmuiati gelatina m apa rece apoi dizolvati-o treptat, la cald, în cei 50 cl de apa.Amestecati brânza de vaci, castravetii, gelatina topita, ceapa, lamâia, usturoiul si condimentele.Ungeti usor, cu ulei de masline, peretii unei forme încapatoare. Tapisati-o cu felii fine de castraveti.Turnati în ea compozitia. Acoperiti-o cu feliile ramase. Lasati-o sa se închege, la rece, minimum doua ore si jumatate.Scoateti-o din forma si terminati ornarea cu felii de rosii, foi de salata etc.Serviti-o, daca vreti, cu un sos mai mult sau mai putin condimentat, în functie de gustul dumneavoastra.TURTA DE CONOPIDAPentru 8-10 persoane:1 conopida mare100 g de brânza de vaci cu 0% materii grase1/2 pahar de lapte praf smântânit, foarte onctuos, aproape ca o crema, si foarte omogen6 ouasare, piperPuneti conopida (dupa ce ati rupt-o în buchetele, ati spalat cu apa si otet si ati scurs-o) în apa clocotita. Sarati-o. Lasati-o sa mai fiarba 5 minute dupa ce apa a început din nou sa clocoteasca. Scoateti-o si scurgeti-o.Faceti din ea un piureu (eventual pasati conopida cu mixerul). Amestecati-o cu brânza, laptele, ouale, sarea si piperul.Amestecati bine totul si turnati compozitia într-o forma unsa, în prealabil, cu unt.Lasati-o la copt circa 1 ora, în bain-marie; temperatura cuptorului este de 200 (Termostat 5/6).Scoateti-o din forma la un sfert de ora dupa ce ati luat-o din cuptor. Serviti-o cu un sos de rosii.Acest fel se poate mânca rece sau caldut (la temperatura camerei).CAPSUNI GLACÉPentru 8-10 persoane:500 g de capsuni100 g de brânza de vaci cu 0% materii grase, bine scursa5 albusuri2 linguri de suc de lamâie5-6 linguri de îndulcitor (praf)Pasati capsunile cu mixerul sau faceti un piureu, cu ajutorul unui tocator. Bateti albusurile spuma.Amestecati capsunile, albusul, brânza de vaci si edulcorantul, pâna ce compozitia este aproape omogena.Adaugati sucul de lamâie si turnati amestecul într-o forma unsa, în prealabil, cu ulei.Puneti totul în congelator, timp de 6-7 ore, aproximativ. Scoateti capsunile cu 1/2 ora înainte de a fi consumate.Pentru a iesi mai usor, treceti forma pe sub un curent de apa calduta.Serviti-le cu un sos; decorati cu capsuni taiate în doua.Sosul: amestecati cu mixerul 300 g de capsuni, împreuna cu 2 linguri de edulcorant praf si cu sucul de la 1/2 lamâie.BAVAREZA DE ZMEURA CU SOSPentru 5-6 persoane:500 g de zmeura4 galbenusuri30 cl de lapte6 linguri de edulcorant praf3 foi de gelatina alimentaraÎnmuiati foile de gelatina în apa rece.Într-o cratita, bateti galbenusurile si adaugati laptele. Puneti compozitia pe foc moale si lasati-o sa se îngroase, pâna când se ia pe spatula. Luati-o de pe foc.Amestecati cu mixerul zmeura, pentru a obtine un piureu; adaugati îndulcitorul. Scurgeti gelatina si dizolvati-o în crema calda. Amestecati zmeura cu crema.Turnati amestecul în forma unsa usor cu ulei si lasati-l sa se închege, la frigider, timp de cel putin 12 ore.Serviti-l rece cu sos de zmeura.Sosul: pasati cu mixerul 300 g de zmeura, adaugati sucul-de lamâie si 3/4 lingura de edulcorant.Dintii albi si respiratia proaspata fac parte din atuurile seductiei. Simbol al puritatii, al tineretii si al sanatatii, un zambet frumos atrage privirea oricui si inspira dorinta... unui sarut.  Nu toti avem un zambet perfect, „publicitar". Totusi, cateva reguli elementare, despre intretinerea danturii, va ajuta sa aveti dinti sanatosi si sa afisati un zambet frumos, fara complexe, in fata aparatului de fotografiat. O data pe an, la stomatologNu aveti probleme acute (dureri, sangerari, carii vizibile) drept pentru care renuntati sa mergeti anual la consultul stomatologic recomandat. Bineinteles nimanui nu-i place sa deschida gura la maximum si parca va ia cu frisoane numai gandindu-va la freza stomatologica. Uitati de aceasta frica de copil si repetati de mai multe ori in gand: „Mai bine sa previn, decat sa tratez!".In urma unui control stomatologic, medicul poate detecta la timp cariile si poate impiedica dezvoltarea lor. Acesta va observa inflamatiile gingiei si alte leziuni bucale pe care tu nici nu le bagi de seama.De asemenea, detartrajul este foarte important:- prevenire: tartrul favorizeaza inflamarea gingiilor si permite proliferarea bacteriilor, care, pe termen lung, pot afecta osul maxilarului.- estetic: dintii galbeni sau patati din cauza nicotinei, cafelei, ceaiului sunt curatati in urma unui detartraj.Spalatul pe dintiAspra, medie, subtire, flexibila, electrica... exista o gama larga de periute de dinti. Retineti de la bun inceput ca in momentul cumpararii este bine sa optati pentru o periuta cu dinti de nylon, pentru ca parul natural favorizeaza proliferarea bacteriilor mult mai usor.Pentru o curatare perfecta care sa ajunga si in locurile cele mai dificle alegeti o periuta de dinti cu capatul mare si cu perii scurti deoarece curata mai intens. De asemenea, este important sa schimbati periuta de dinti de 3-4 ori pe an.Sfat: periajul trebuie efectuat dupa fiecare masa sau minimum de doua ori pe zi, prin miscari rotative pentru a spala dintii si totodata pentru a masa gingiile. Alimentatia potrivitaAlimentatia joaca un rol primordial pentru sanatatea si frumusetea dintilor, in primul rand pentru ca gura este locul prin care aceasta intra in organism si intra in contact cu dintii dar de asemenea pentru ca nutrientii pe care hrana zilnica ii contine contribuie la starea de sanatate a tesuturilor celulare.Zaharul este principalul dusman al smaltului dentar. Prezent sub diferite forme, este imposibil de evitat, dar macar sa fie limitate alimentele care il contin.Astfel:- Limitati consumul de bomboane;- Evitati rontaitul (seminte, chipsuri, alune etc);- Renuntati total la dulciuri inainte sa va culcati;Respiratie urat mirositoareAdesea jenanta, uneori oribila, respiratie urat mirositoare este un subiect aproape tabu. Principalele cauze sunt: afectiunile dentare (carii, gingivite), tulburari ORL (sinuzita, amigdalita) si tulburari intestinale. In toate cazurile, responsabili sunt germenii si bacteriile care se dezvolta in gura noastra fara oxigen. In alte cazuri, o respiratie trecatoare poate fi provocata de anumite medicamente care usuca gura (antibiotice, hipertensive, antidepresive, somnifere), reflux gastric, diabet.Cum se poate rezolva - Tratati problemele dentare si alte cauze patologice.- Beti apa de-a lungul zilei, pentru a evita uscarea gurii.- Salivati: pentru oxigenarea gruii si impiedicarea proliferarii bacteriilor, mestecati guma sau bomboane fara zahar.- Mancati legume care contin multa apa (rosii, castraveti, telina) si frcute (merele sunt un remediu excelent). Presarati patrunjel pe mancare.- Evitati usturoiul, ceapa si condimentele. Produsele lactate sunt adesea greu digerabile si pot fermenta ceea ce duce la crearea unui miros neplacut in gura.- Evitati alcoolul si evitati pe cat posibil tigarile.Meniuri pentru diabeticiAutor: Sorina Chivu recomanda tipareste Categorie: SanatateEste foarte greu sa gasesti un meniu de mancare pentru diabetici care sa fie si gustos si accesibil.Orice bolnav de diabet stie ca nu are voie sa manace anumite alimente. Si probabil ca ati venit de la medicul specialist cu o lista foarte lunga de alimente pe care nu aveti voie sa le mancati. Este foarte greu sa gasesti un meniu de mancare pentru diabetici care sa fie si gustos si accesibil. Va prezentam cateva retete culinare pentru diabetici care sunt foarte vechi dar pe care nu multa lume le cunoaste si deasemenea nu stiu ca sunt indicate diabeticilor:Ciulama de ciuperciIngrediente:· un kg ciuperci · doua cepe · doua rosii · doua linguri faina · unt (foarte putin) · sare Preparare: Se aleg ciupercile, de preferinta mici, se curata, se rup coditele si se pun la fiert cu putina sare. Separat, se prajeste usor faina in unt si se stinge cu o ceasca de zeama in care au fiert ciupercile. Se lasa sa fiarba incet, pana cand sosul devine potrivit de gros. Se amesteca ciupercile, se potriveste de sare si piper si se lasa sa dea impreuna in cateva clocote. Se serveste foarte fierbinte, cu mamaliga.Supa de toamnaIngrediente:· 100 ml ulei · o ceapa · 500 gr praz · sare · patrunjel verde · trei cartofi · crutoane Preparare: Prazul se curata de foile din afara, se spala si se taie bucati de un centimetru lungime. Morcovii si ceapa se rad. Se calesc in ulei impreuna cu prazul. Cand s-au inmuiat, se adauga doi litri si jumatate de apa, sare si cartofii taiati cubulete. Se serveste cu patrunjel verde si crutoane. Marinata de pesteIngrediente:· un kg de peste · 100 gr faina · doua foi de dafin · doua linguri de otet · 100 ml ulei · 12 masline Preparare: Pestele curatat se taie felii, se presara cu sare si piper, se zvanta, se tavaleste prin faina si se prajeste. In grasimea ramasa (limpezita si scursa) se presara o lingurita de faina, se stinge cu apa, se adauga frunzele de dafin, maslinele, cateva boabe de piper si otet dupa gust. Se adauga feliile de peste si se lasa sa dea in cateva clocote. Se serveste rece. ATENTIE!Regimul alimentar al diabeticilor este personalizat in functie de cat de grava este boala. Consultati medicul specialist inainte de a consuma ingrediantele din retetele de mai sus.Fie ca e vara, fie ca e iarna, salatele sunt la moda!Traiasca salatele! In cazul lor nu exista erori nutritionale. Usoare, ele contin minerale, vitamine si nutrimente indispensabile. Conviviale, ele se asociaza cu toate alimentele si se adapteaza pentru toate gusturile. Deci, pentru a le compune fara sa te inseli, descopera sfaturile noastre.Fie ca e vara, fie ca e iarna, salatele sunt la moda!Pline de vitamineIngredient indispensabil, chiar daca uneori neglijat, salata verde ofera o bogatie nutritionala incomparabila. Ea este o sursa importanta de acid folic (vitamina B9). Aceasta substanta, care joaca un rol cheie in reinnoirea celulelor organismului, este deosebit de importanta pentru viitoarele mamici. De fapt, carenta sa poate provoca malformatii la fetus. Salata mai contine de asemenea vitamina C si mici doze de calciu. Pentru a-ti optimiza aportul, tine cont ca aceste vitamine se ascund mai degraba in partea cea mai verde a frunzei.Frunze impotriva kilogramelorChiar daca sunt putin calorice, salatele joaca un rol important in obtinerea senzatiei de satietate. Un studiu american a demonstrat ca adaugand salata la masa, valoarea calorica a acesteia scadea. Explicatia este simpla: salata confera senzatia de satietate datorita continutului sau ridicat in fibre, oferind in schimb un continut minim de calorii.In consecinta, o data salata inghitita si foamea calmata, restul mesei nu mai pare atat de interesant. De fapt, in acel studiu, cu cat salata era mai mare, cu atat aporturile calorice ale meselor scadeau astfel: la 3 boluri de salata mancate, aporturile calorice scadeau cu 12%, in timp ce la consumarea a doar 1 bol si jumatate de salata, aditia calorica a mesei nu scadea cu mai mult de 7%. Pentru a adapta studiul american la tine acasa, evita sa ineci salata in otet, mezeluri sau branza. Traiasca varietatea!Maritandu-le cu alte alimente ca pestele, carnea, ouale, leguminoasele, salatele iau locul felului principal de mancare. Usor de preparat, ele se potrivesc oricarui amestec si exprima personalitatea celor care le prepara. Astfel, daca esti o adepta a sobrietatii si a spiritului zen, compune-ti salate monocrome: rosu de la rosii, verde de la salata si alb de la andive.Terapii alternative de infrumusetareGreenpeel-ulGreenpeel-ul este un tratament delicat de exfoliere, o impachetare cu plante. Este vorba despre un amestec de pulbere de plante dizolvat intr-o lotiune vegetala, care se aplica pe fata printr-un masaj delicat, ce dureaza zece minute. Exfolierea realizata astfel este foarte delicata si nu provoaca abraziuni, nici cruste. Local, se inregistreaza o irigare mai intensa a pielii.  Poti apela la greenpeel atat pentru combaterea imbatranirii premature a pielii, cat si pentru tratarea dermatozelor seboreice.Tratamentele anti-imbatranireAcestea sunt interventii externe care urmaresc imbunatatirea aspectului si a starii de sanatatea a pielii prin activarea microcirculatiei locale si generale si prin stimularea sistemelor de aparare ale pielii. Iata cateva dintre ele:ElectroosmozaEste un tratament de revitalizare cu ajutorul caruia in piele patrund numeroase principii active. Pentru efectuarea tratamentului se utilizeaza un aparat pe baza de curent electric de inalta frecventa pentru a crea campuri magnetice utile organismului. Actioneaza in doua moduri:- direct, prin intermediul campului electromagnetic produs de curent (darsonvalizare);- indirect, permitand patrunderea in piele a principiilor active (electroosmoza).Curentul patrunde in tesuturi si celule, marind permeabilitatea membranelor celulare si intensificand schimburile metabolice. De asemenea, stimuleaza vasodilatatia locala, permitand astfel hranirea pielii si intensificarea functiilor ei. Prin utilizarea unor tratamente adecvate, se pot combate semnele de imbatranire a pielii fetei si gatului, tonifiind pielea flasca si reducand ridurile.ElectroterapiaEste un tratament important pentru refacerea diferitelor zone ale fetei si gatului. Electroterapia se bazeaza pe stimularea structurilor musculare cu ajutorul curentului alternativ sinusoidal. Acest tip de terapie porneste de la ideea ca stimularea electrica, la o frecventa si o intensitate care nu provoaca durere si nici efecte negative, provocand contractia muschilor, poate mari tonusul si volumul acestora, asemenea exercitiilor fizice executate regulat. In general, o sedinta de electroterapie dureaza 30 de minute; sunt suficiente doua sedinte pe saptamana, pana la obtinerea rezultatului dorit.ElectroliftingulEste un tratament complex, care combate inestetismle provocate de imbatranirea fiziologica si de factorii nocivi externi; este recomandat pentru a trata:pielea opaca, lipsita de stralucire si deshidratata; lipsa fermitatii pielii si a muschilor faciali, mai ales relaxarea obrajilor, a pleoapelor si a pielii gatului; ridurile.O sedinta de electrolifting cuprinde:o microabraziune delicata, pentru a tonifia si a-i reactiva functiile de regenerare; un tratament de electroosmoza, in care, cu ajutorul produselor homeopatice se stimuleaza producerea endogena de colagen si elastina in derm.10 motive sa dormi mai mult Somnul este mai important pentru organismul tau decat exercitiile fizice si mancatul pe saturate. Absenta odihnei iti poate afecta grav sanatatea, iti accentueaza cearcanele din jurul ochilor si iti imbatraneste tenul. Iata zece motive pentru a te duce devreme la culcare:1. Somnul este esential pentru buna functionare a creierului si a intregului organism. Odihna este un element de reglare a temperaturii corpului si ii permite sistemului nervos sa functioneze la cote maxime. 2. Absenta odihnei de care ai nevoie te va face sa fii usor iritata, nerabdatoare si distrata. Iti va fi greu sa te concentrezi daca nu esti bine odihnita si s-ar putea sa iti cam lipseasca si umorul. Astfel vei fi o companie nu prea placuta pentru prieteni, familie si colegii de serviciu.3. Conform unui raport facut de Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie si citat de divine.ca, fiecare ora de somn care lipseste din totalul de opt ore, aceasta fiind considerata durata ideala a perioadei de odihna, reprezinta o pierdere de aproximativ un punct la IQ-ului unei personae. Imagineaza-ti efectele unui somn insatisfacator care tine de o saptamana. Nu de geaba ti se spune ca trebuie sa dormi bine inainte de un examen sau un interviu! 4. Lipsa somnului, pe langa faptul ca iti scade puterea de concentrare, te dezavantajeaza in luarea deciziilor rationale si iti poate scadea si capacitatea de memorarea precum si rapiditatea cu care iti amintesti ceva.5. Daca nu dormi destul si silueta are de pierdut pentru ca organismul tau isi va diminua capacitatea de a arde caloriile. Astfel vei lua in greutate inutil si fara sa-ti dai seama. 6. Studiile au demonstrat ca faptul de a dormi bine poate avea si influente asupra longevitatii tale. Si asta mai mult decat au alimentatia, excercitiile regulate si ereditatea.7. Si sistemul imunitar are de suferit din cauza lipsei somnului. Organismul devine mai slab iar tu esti mai vulnerabila la boli si virusi. 8. Oboseala te face nervoasa, anxioasa chiar. Daca nu te odihnesti suficient nu vei mai fi in stare sa rezisti la stresul de fiecare zi.9. Celulele pielii tale si ale parului se regeneraza in timpul noptii. Daca nu le dai sansa sa o faca, fata ta va fi marturia unei nopti nedormite sau a unui somn insuficient. 10. O lipsa insemnata a somnului poate avea efecte similare cu cele ale alcoolului, cauzand prejudicii anumitor simtutri ale tale. Asa ca iti imaginezi pericolele la care te expui daca trebuie sa faci ceva care iti solicita o concentrare mare si o putere de coordonare a simturilor. Astfel de activitati sunt condusul unei masini sau antrenamentul. Daca ai probleme cu somnul, te simti mereu obostita, nu poti adormi sau te trezesti in timpl noptii de multe ori, mergi la doctor. S-ar putea sa ai tulburari de somn grave. Somnul este esential dar nu toata lumea are nevoie de aceleasi ore de somn pentru a-si face plinul de energie.Modalitatea cea mai simpla pentru a descoperi cantiatatea de somn de care ai nevoie este sa te culci la o ora potrivita (21 sau 22) si sa constati cate ore ai dormit fara a fi trezita de o sursa externa: alarma, ceas, zgomote, lumina sau o alta persoana.  

Alete insemnari din blog

Exemple de meniuri pentru FAZA I Meniuri pentru prânz:Salata de rosiiIepure cu patrunjelFasole verdeBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSalata de castravetiFileu de morun (cu sos tomat)SpanacBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteRidichi cu untEscalop

Adopta regimul volumetric Din cate ai auzit pana acum ti se pare imposibil sa mananci mai mult si sa slabesti. Oricat de incredibil ar parea la prima vedere, asta promite regimul volumetric, bazat pe densitatea energetica a meselor. El iti permite sa iti recapeti greutatea ideala fara a te

Sarlota cu lapte din proteine (desert)Ingrediente: o jumatate de litru de apa, un plic cu pudra de sarlota (pentru0,5 litri de lichid), zahar (40g) sau, mai bine, indulcitori (zaharina), 100g Prot-R 65.Preparare: Se amesteca apa rece cu Prot-R 65 pentru a se obtine inlocuitorul laptelui. Din acest

                              Cele mai ridicole dieteUnele persoane ar face absolut orice sa slabeasca. In timp ce metoda cea mai logica de a slabi a

Exercitiul 1Aseaza-te pe o parte, ridica un picior in aer si misca-l in fata si in spate (asemenea unei foarfece). Schimba pozitia si executa si cu celalalt picior. Efectueaza acest exercitiu 2 - 3 minute pentru fiecare picior si creste timpul alocat in fiecare zi. O alta varianta a exercitiului

Recomandari