Slabiti pentru a fi sanatosi!

aici veti putea gasi informatii despre cum sa slabiti!

Silueta III

28 Iul 2008
A. PIERDEREA ÎN GREUTATE – FAZA IPrimul lucru care trebuie facut când începi sa pui în aplicare un proiect – care mai este si un proiect ambitios – este sa-ti fixezi un obiectiv.Prin urmare, trebuie sa determinati care este numarul de kilograme pe care le aveti în exces, fiind constienti de faptul ca fiecare organism are o sensibilitate proprie. Exista mai multi factori care pot explic diferenta: sexul, vârsta, trecutul alimentar, istoricul dietetic, ereditatea. De aceea, este greu de spus câte kilograme veti putea pierde într-o saptamâna. Pentru unii, va fi un kilogram, pentru altii, mai putin. În alte numeroase cazuri, s-ar putea obtine o scadere importanta la început, apoi una mai lenta. Nu fiti nelinistiti daca, pentru dumneavoastra, acest proces va fi mai lent decât la o alta persoana din anturaj. Poate ca v-ati facut deja o idee mai mult sau mai putin precisa despre kilogramele pe care doriti sa le pierdeti. Stiu, de exemplu, ca, daca ati putea scapa de 4-5 kg (din cele 10-12, pe care le aveti în exces), ati fi foarte fericiti.În ceea ce ma priveste, eu va încurajez sa fiti mai exigenti. Fara îndoiala ca sunteti ambitiosi în viata profesionala. Fiti, prin urmare, si în privinta greutatii dumneavoastra.a. ALIMENTELE SUB STRICTA SUPRAVEGHEREStiu din experienta ca, din punct de vedere psihologic, nu este bine sa începi prin a nega. Si, foarte mult timp, am încercat sa insist, mai întâi, asupra aceea ce este permis, înainte de a semnala ce nu este. Dar, în realitate, este destul de complicat, deoarece lista lucrurilor permise este atât de lunga, încât s-ar mai termina:zaharul,painea,fainoasele,fasolea uscata,orezul,pastele ,porumbul.Fructele trebuie deci consumate singure! Iata o regula care ar trebui învatata la scoala. Copiii nostri ar avea mai putine probleme gastrice. Dar, la vârsta lor, organismul are alte resurse pentru a reactiona. În schimb, pentru un adult – si în special, o persoana vârstnica – fructele la sfârsitul mesei sunt o adevarata otravaSi, atunci, când trebuie mâncate?De fiecare data când sunteti pe stomacul gol. Dimineata, de exemplu, înainte de micul dejun. Dar, dupa aceea, va trebui sa asteptati, pâna sa începeti sa mâncati, astfel: o jumatate de orâ, daca micul dejun este glucidic (adica pe baza de cereale, de exemplu) si o ora, daca este lipidic (oua, sunca, brânzeturi).De asemenea, veti putea mânca fructe seara, târziu, înainte de culcare. Adica, la cel putin 2-3 ore dupa ce ati luat cina.Este adevarat ca alcoolul îngrasa. Dar mult mai putin decât zaharul, pâinea alba, cartofii si orezul. De aceea, dupa ce ati pierdut kilogramele în exces, puteti reintroduce rapid vinul, într-o cantitate absolut acceptabila (circa o jumatate de litru pe zi). Alcoolul îngrasa pentru ca este o glucida rapid metabolizata si pusa în rezerva imediata, dupa ce a stimulat secretia de insulina. Dar aceasta se întâmpla în special când sunteti pe stomacul gol. Când este deja plin, mai ales cu protide-lipide (carne, peste, brânzeturi), alcoolul se metabolizeaza mai putin rapid, prin combinarea sa cu alimentele, si produce, astfel, o cantitate redusa de grasimi de rezerva.Singura bautura-aperitiv nobila, este, dupa parerea mea, sampania sau un vin bun, în special alb. Dar, pentru Dumnezeu, nu acceptati sa vi se puna în ea (în majoritatea cazurilor, pentru a ascunde calitatea mediocra a sampaniei sau a vinului) lichiorul de coacaze sau alt sirop bizar, pe care se cazneste câte unul sa-l inventeze pentru a-si dovedi originalitatea.Daca nu puteti altfel, acceptati ca aperitiv un pahar de sampanie buna, dar în nici un caz sa nu o beti pe stomacul gol! Începeti, mai întâi, sa mâncati niste antreuri.Dar fiti atenti! Antreul fara glucide. Veti învata foarte repede sa le recunoasteti.Sunt acceptabile: maslinele, brânza, mezelurile (salam sau cârnat uscat, de exemplu) sau chiar pestele.Totusi, în Faza I va trebui sa încercati sa suprimati complet bauturile-aperitiv, deoarece aceasta este o faza riguroasa, în care regulile de baza ale metodei trebuie sa fie aplicate cu absoluta strictete, pentru a avea eficienta în procesul de slabire.  Cât despre bauturile digestive, trebuie sa le puneti cruce. Coniacurile, armagnacul sau rachiurile de pere sunt delicioase, dar daunatoare din toate punctele de vedere, pentru echilibrul dumneavoastra ponderal. Lasati producatorilor nationali grija de a-si vinde productia la export. Este bine pentru balanta (comerciala) a Frantei, însa rau pentru a dumneavoastra.Dar poate ca sunteti adepti ai bauturilor tari deoarece ati crezut ca va ajuta la digestie. Ei bine! n-aveti nici o teama, dupa ce veti adopta cu succes principiile alimentare prezentate în aceasta carte, nu veti mai avea deloc probleme de digestie, chiar, si dupa o masa copioasa!BEREANici în privinta berii nu am sa fiu mult mai blând. Pentru ca eu o consider o bautura care trebuie consumata cu foarte multa moderatie.Dupa cum cunoasteti slabanogi care se îndoapa cu glucide rele, fara sa puna pe ei un gram, tot asa ati întâlnit – cu siguranta – mari bautori de bere al caror stomac este la fel de uscat “ca o pensie de batrânete” (acesta este cazul sotiei unuia dintre prietenii mei cei mai buni).Nu este necesar sa fi stat mult în Germania, pentru a sti care sunt efectele secundare ale berii: balonare, crestere în greutate, respiratie urât mirositoare, indigestie, în ciuda prezentei diastazelor, micile enzime a caror menire este tocmai de a ajuta digestia. S-o spunem de-a dreptul: fara diastaze, rezultatul ar fi catastrofal.Berea contine tot ce e mai rau: alcool (desigur, în cantitate moderata), acid, dar, mai ales, o mare cantitate dintr-o glucida – maltoza (4 g la litru) – al carei indice glicemic este 110, adica si mai ridicat decât al glucozei. De altfel, asocierea dintre alcool si zahar favorizeaza hipoglicemia, care sta la originea oboselii, deci a performantelor scazute (vezi capitolul despre hipoglicemie). Prin urmare, berea este o bautura cu o mare putere energetica, daca ne referim la constituirea grasimilor de rezerva. De aceea, abandonati berea, mai ales între mese. Daca nu puteti rezista, faceti ca si în cazul cartofilor prajiti. Îndepliniti-va aceasta dorinta de vreo doua ori pe an, bând 1-2 halbe, într-una din cele mai bune cârciumi din orasul dumneavoastra, dupa ce v-ati asigurat, cel putin, ca este o bere de calitate.În Faza I, v-as recomanda sa eliminati definitiv berea. În Faza II, în schimb, asa cum veti reintroduce o cantitate rezonabila de vin, puteti – din timp în timp – sa beti un pic de bere la o masa (maximum 33 de centilitri).VINULAm pastrat vinul la urma, deoarece este singura bautura alcoolica in privinta careia rezervele mele vor ramâne mai nuantate.Nu se face nici o distinctie între vinul alb si vinul rosu, cu exceptia mentiunii ca vinul rosu, contine – în general – mai mult tanin. Taninul are, într-adevar, virtuti terapeutice speciale, în masura în care procianidina pe care o contine permite limitarea formarii de ateroame.De aici si pâna la a spune ca vinurile bogate în tanin contribuie, într-o oarecare masura, la prevenirea bolilor cardiovasculare, nu este decât un pas, pe care numerosi oameni de stiinta, ca profesorul Masquelier l-au facut.În 1979, o ancheta foarte serioasa, realizata în Anglia – si referindu-se la 18 tari – a evidentiat faptul ca mortalitatea prin infarct miocardic este deosebit de scazuta la populatiile care consuma de obicei vin (de 3-5 ori mai redusa în Franta si Italia, decât în Europa de nord).Prin urmare, vinul va putea face parte din alimentatia normala din cadrul metodei, cu conditia de a ramâne la o cantitate rezonabila (circa o jumatate de litru pe zi) si de a fi baut, pe cât posibil, la sfârsitul mesei, adica atunci când stomacul s-a umplut deja cu hrana.In Faza I, este bine sa renuntati la vin cât mai repede posibil. În Faza II, vinul va putea fi consumat zilnic, fara prejudicii pentru mentinerea greutatii. Totusi, cantitatea bauta va trebui sa fie administrata abil, cu celelalte glucide (ma gândesc în special la ciocolata sau la deserturi, în general). Dar acesta va face obiectul unui paragraf detaliat, putin mai departe.Când veti fi în Faza I, adica aceea în care trebuie sa fiti foarte fermi, poate ca o sa va fie greu sa luati masa în familie sau cu prietenii, fara sa beti o picatura de vin. Pentru ca, daca anuntati din capul locului ca nu beti, ceilalti pot fi jenati.Sfatul meu este acesta: lasati sa vi se umple paharul si luati-l în mâna la fel de des ca si atunci când ati bea normal. Înmuiati-va buzele, în loc sa beti.Am practicat aceasta metoda mai multe saptamâni si va rog sa ma credeti ca nimeni nu a observat ca nu beam nimic.În acelasi mod, nimeni nu a remarcat vreodata ca nu mâncam nici o farâmitura de pâine. Pentru a da aceasta iluzie, îmi încep întotdeauna bucata de pâine, dar ramâne rupta, pe masa. Niciodata nu m-am “atins” de ea s-o manânc.f. CAFEAUAAdevarata cafea, tare de tot, espresso italienesc, a carui doza de cofeina ar scula si un mort, trebuie proscrisa. Beti cafea decofeinizata sau cafea arabica slaba, care contine mult mai putina cofeina. Acum, se gaseste practic peste tot cafea decofeinizata si este în general, buna. Chiar si acasa puteti face o cafea decofeinizata foarte buna. Iar marii amatori de cafea nici nu baga de seama.Daca sunteti un bautor înrait de cafea foarte tare, fara îndoiala ca simtiti nevoia s-o beti ca pe un excitant, pentru a va trezi.Daca aveti, de obicei, momente de oboseala brusca si, mai ales, spre ora 11 dimineata sau pe la mijlocul dupa-amiezii, în timpul digestiei, aceasta este din pricina hipoglicemiei (vezi capitolul care îi este consacrat).Cofeina este interzisa pentru ca, desi nu este o glucida, are ca efect stimularea pancreasului si genereaza o secretie de insulina.Daca ati luat o masa fara glucide rele, a carei energie este pe punctul de a fi eliberata, ar fi o prostie sa compromiteti aceasta situatie buna, provocând o secretie de insulina “mobilizatoare” printr-o ceasca de cafea tare. Daca sunteti bautori de cafea, nu va va fi deloc greu sa treceti la cafeaua decofeinizata, de îndata ce veti începe sa aplicati metoda. La putin timp dupa aceea, veti fi surprinsi sa constatati ca ati si uitat de nevoia de cafea.Este important de subliniat, totodata, ca marii bautori de cafea (cu sau fara cofeina) se expun unui risc suplimentar: cresterea procentului de colesterol din sânge (vezi capitolul asupra hipercolesterolului).Atentie, de asemenea, la ceai; teina are aceleasi efecte ca si cofeina si, în plus, afecteaza absorbtia fierului!g. LIMONADELE SI BATURILE ACIDULATEAceste bauturi sunt preparate, în general, din extracte aproape întotdeauna sintetice de fructe sau de plante si toate au acelasi defect major: contin mult zahar.Deci sunt daunatoare si, ca urmare, trebuie total excluse, nu numai pentru ca au în compozitie mult zahar, ci si pentru ca acidul din ele are ca efect iritarea stomacului, gastrita si aerofagia.Chiar daca sunt facute pe baza de extracte naturale, trebuie sa va feriti de ele, pentru ca pot fi toxice. S-a observat ca extractele naturale de citrice contin, într-adevar, urme importante de substante nocive, cum sunt terpenele.Cât despre cele mai rele dintre aceste bauturi, cele pe baza de cola, ar trebui sa fie ori interzise, ori semnalate printr-o eticheta speciala, cum sunt pachetele de tigari în SUA: “Acest produs este periculos...”.Este, oricum, regretabil ca în Europa consumul de cola a luat o asemenea amploare. Îi las doctorului Emile-Gaston Peeters sarcina de a face comentariile asupra acestei probleme: ,,La ora actuala, bauturile numite “pe baza de cola”, prezentate pe piata europeana, contin, la 19 centilitri (continutul mediu al unei sticle mici), circa 21 mg de cofeina si 102 mg de acid fosforic. Cofeina are proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din alimentatie, cu un grav pericol de deficit în privinta fixarii calciulul în oase. În sfârsit, ar trebui sa existe asigurarea ca acidul fosforic utilizat nu contine urme prea batatoare la ochi de metale toxice grele. Concluzia este simpla. Bauturile numite “pe baza de cola” – având compozitia actuala – trebuie sa fie categoric interzise copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni.”Cred ca aceasta declaratie nu mai are nevoie de comentarii.Indiferent daca este vorba de copii sau de dumneavoastra, recomandarea mea ferma este aceeasi: fara limonada, fara bauturi acidulate, fara cola!h. LAPTELELaptele natural este un aliment glucido-lipidic, adica are în compozitie atât grasimi, cât si glucide. Prin urmare, este mai bine sa-l evitati si sa nu cumparati decât lapte degresat.Glucidele se afla în zer si sunt eliminate în momentul fabricarii brânzeturilor, care nu mai pastreaza decât lipidele si proteinele (cu exceptia brânzei “Cantal” si a brânzeturilor de capra).În brânza de vaci cu 0% materii grase, nu mai ramân decât proteinele si putine glucide (5 g la 100 de grame de brânza).i. SUCURILE DE FRUCTENu ma voi extinde asupra acestui subiect, deoarece comentariul general cu, privire la fructe este valabil, dupa cum banuiti, si în cazul sucurilor de fructe.Va recomand, totusi, sa preferati fructele pentru a beneficia, astfel, de celuloza din pulpa acestora. Bineînteles ca numai sucurile de fructe pe care le veti face singuri din fructele proaspete sunt acceptate. Nu consumati niciodata asa-zisele sucuri de fructe din fermerti, lipsite complet de vitamine, prea acide si în care se adauga sistematic zahar.PUNEREA ÎN APLICARE A FAZEI IPIERDEREA ÎN GREUTATEFaza I a metodei noastre nu este, în mod obligatoriu, cea mai dificila, pentru ca, în general, va fi de ajuns sa suprimati total doar unele lucruri. Dar, pentru a reusi cu adevarat, va trebui, totusi, sa va însusiti perfect elementele de baza ale sistemului.Daca ar fi sa ma încred în experienta mea, tocmai la acest nivel se înregistreaza unele rateuri.Departe de mine ideea de a ma îndoi de capacitatile dumneavoastra intelectuale de a asimila un nou concept. Dar, în cazul de fata, trebuie sa eliminam mai întâi ideile mostenite, care sunt cu mult mai înradacinate în subconstientul nostru, cu cât ele sunt în de aproape legate de “cultura” noastra. Ideile destul de simple expuse aici – al caror fundament stiintific este opera unor medici si a unor cercetatori – nu au iesit, din pacate, dintre peretii unor cabinete. Nu trebuie deci sa contati pe cei din anturajul dumneavoastra sa va sprijine în ceea ce veti întreprinde.Va trebui, de exemplu, sa întelegeti ca, daca luati o masa proteino-lipidica (compusa din carne sau peste cu legume), veti putea sa mâncati, daca doriti smântâna fara a abuza si fara nici un prejudiciu pentru noile reguli alimentare pe care le respectati.În schimb, daca vreti sa mâncati brânza de vaci în cursul unei mese pe baza de glucide, singura brânza care va este îngaduita este cea cu 0% materii grase.Iata, mai jos, un fel de ghid pentru punerea în practica a Fazei I.  MICUL DEJUNMicul dejun nr. 1:Este un mic dejun glucidic.Un fruct (mâncat cu minimum 20 de minute înaintea restului de alimente)cereale prelucrate (fulgi)pâinea neagra sau integralabrânza de vaci cu 0% materii grasecafea decofeinizata sau ceai slab lapte degresatîndulcitor sintetic (la nevoie).Caracteristica acestui mic dejun este faptul ca este alcatuit pe baza de glucide bune, ceea ce înseamna o eliberare de glucoza moderata si, mai ales, absenta oricarui lipid. Prin urmare, el cuprinde succesiv:UN FRUCT: Acesta poate fi de orice fel. Personal, as recomanda mai degraba o portocala, doua mandarine sau un kiwi, deoarece, pe nemâncate, absorbtia vitaminei C este foarte eficace.Daca vreti un mar, mâncati-l foarte încet, cu coaja.Banana, prea bogata în glucide, nu ne intereseaza.Respectati cu strictete cele 20 de minute sau mai mult de la ingerarea – pe nemâncate – a acestui fruct si pâna la începutul micului dejun propriu-zis. Recomandarea mea este sa mâncati fructul la sculare, apoi sa va faceti toaleta si sa nu luati micul dejun decât dupa ce v-ati îmbracat, ceea ce va va lua, chiar daca sunteti foarte rapizi, cel putin o jumatate de ora.A mânca un fruct la micul dejun, în Faza I nu este o obligatie si nici o conditie de reusita. Este optional. Daca nu mâncati niciodata fructe, ceea ce este regretabil la urma urmei, nu le mâncati sistematic, doar pentru ca le mentionez aici. În schimb, pentru cei care manânca fructe în fiecare zi si care ar fi foarte frustrati daca ar fi lipsiti complet de ele, am indicat, mai sus, ca dimineata, pe nemâncate, este unul dintre rarele momente permise când le pot mânca. De altfel, puteti, daca doriti, sa luati un mic dejun compus exclusiv din fructe. Daca alegeti micul dejun nr. 2, care este proteino-lipidic, nu veti putea mânca fructul decât daca respectati intervalul de cel putin o ora.PÂINEA NEAGRA: Cumparati de la brutarie pâine neagra. În general, se gaseste peste tot, dar este facuta mai mult sau mai putin bine, pentru ca, deseori, este produsa dintr-un amestec de sortimente de faina, în care faina completa nu reprezinta decât 25-30%. Pentru a-i recunoaste calitatea, asigurati-va ca textura ei este relativ grosiera. Feriti-va de pâinea neagra care nu are decât numele si culoarea acesteia. Ideal este sa consumati pâine neagra “integral”, adica având toate componentele bobului de grâu (100% din fibrele lui), ceea ce face din aceasta o glucida buna, cu indice glicemic foarte scazut. Pâinea germana sau suedeza are, în general, aceste caracteristici, dar trebuie sa fiti atenti, caci i se adauga deseori zahar sau grasimi. Pâinea neagra se îmbiba mai rapid cu lichidele din stomac. Deci veti avea mai repede senzatia de satietate. Pentru ca noi nu vom masura niciodata cantitatea, as fi tentat sa va spun ca puteti mânca tot ce doriti. În realitate, m-as multumi sa spun, în privinta pâinii: mâncati-o ,,rational”.Puteti consuma, de asemenea, chifle prajite (deseori de provenienta suedeza), ca si crakeri fabricati din faina necernuta. Exista mai multe marci, dar este important – înainte de a alege una – sa o verificati bine, ca sa nu contina zahar sau grasimi.La fel, daca luati pesmeti, nu-i alegeti decât pe cei care sunt facuti din faina necernuta, în mod integral, si care nu contin nici zahar, nici grasimi, lucru deosebit de rar.Dar ce veti pune pe pâine? În Faza I este, cu adevarat exclus sa puneti unt sau margarina, spre deosebire de ceea ce veti putea face în Faza II. Exclus, totodata, sa puneti miere sau dulceata. Mierea si dulceata sunt glucide rele, cu o foarte mare concentratie de zahar. De aceea, trebuie eliminate cu desavârsire.Prin urmare, va propun sa puneti brânza de vaci cu 0% materii grase, pe felia de pâine. Daca amestecul vi se pare cam fad, puteti presara pe deasupra un îndulcitor – dar puteti decât foarte putin, deoarece puterea sa de a îndulci este foarte ridicata – sau, daca preferati, sare.Dar puteti sa alegeti si fulgii de cereale, pentru micul dejun.Pentru aceasta, ar trebui sa-i preferati pe cei grosieri, care nu contin nici un adaos indezirabil, ca zaharul, grasimile, caramelul, mierea. Verificati bine compozitia, care trebuie sa fie mentionata pe cutie. Va trebui, în orice caz, sa excludeti tot ceea ce este produs pe baza de orez si porumb.CAFEAUA DECOFEINIZATA SAU CEAIUL SLAB: Nu voi mai reveni aici asupra necesitatii imperative de a nu bea cafea tare. În schimb, daca aveti o cafea slaba, merge. Dar, daca v-ati putea obisnui cu cafea decofeinizata, amestecata, eventual, cu cicoare (,,este excelenta pentru sanatatea dumneavoastra”) ar fi si mai bine. Daca beti ceai, nu-l faceti prea tare. Si ceaiul contine cofeina.LAPTELE DEGRESAT: Daca puneti lapte în cafea sau în ceai, folositi numai lapte degresat. Chiar si laptele semi-gras este interzis, pentru ca are, în continut, lipide. Cel mai bine este sa luati lapte degresat-praf, pentru ca puteti realiza, în acest mod, un amestec mai concentrat. Bineînteles ca nu veti mânca zahar obisnuit (deja vi l-ati alungat complet din minte). Folositi zaharina.Micul dejun nr. 2Micul dejun nr. 2, din Faza I, este sarat (proteino-lipidic), adica nu va contine nici un fel de glucide, fie ele “bune” sau ,,rele”. Este cel pe care vi-l recomand când sunteti la hotel, deoarece nr. 1 nu este întotdeauna usor de luat în exterior.Prin urmare, micul dejun nr. 2 contine, la alegere: ouasunca si/sau jambon, cârnatibrânzacafea decofeinizata, cafea slaba sau ceai slabsmântâna sau lapte (de preferinta smântâna)zaharina (la nevoie).Acesta este, întrucâtva, un mic dejun anglo-saxon, cu singura diferenta ca nu are nici pâine prajita, nici fulgi de cereale, nici dulceata si bineînteles, nici zahar.Excluderea oricaror glucide din acest mic dejun este capitala.PRÂNZULPrânzul, luat acasa sau în oras, va fi întotdeauna proteino-lipidic, ceea ce nu înseamna ca trebuie sa contina o mare cantitate de grasimi (vezi capitolul II, asupra lipidelor “bune” si “rele”).Va voi da însa câteva exemple, pentru ca sa fiu sigur ca, nu veti face nici o greseala.Va recomand sa consultati, mai ales, lista glucidelor (vezi Anexa nr. 1) si s-o copiati, ca s-o aveti mereu la dumneavoastra. Dar o s-o învatati repede pe dinafara. Meniul tip pentru prânz va fi urmatorul cruditatipeste si/sau camelegumele permise (vezi lista)salatabrânzabautura: apa neacidulata.AntreuriSunt permise toate salatele, cu conditia ca printre componentele sale sa nu fie glucide. Este, în special, cazul salatei "à la Nisa". De aceea, asigurati-va, înainte de a comanda un fel de mâncare, ca nu contine nici cartofi, nici porumb, nici morcovi, nici sfecla.Evitati, totodata (numai în Faza I), alimentele glucido-lipidice, cum sunt nucile. Daca sunteti la restaurant, nu comandati salata cu nuci, ci mai degraba, o salata cu slaninuta. Totusi, fiti atenti: va trebui sa precizati foarte bine, în momentul când faceti comanda: salata sa nu aiba crutoane, pentru ca, de multe ori, bucatarii au supratoarea manie de a le adauga.Fiti vigilenti! Nu începeti prin a tolera aceste “mici greseli” care sunt, de fapt, enorme, daca aveti în vedere obiectivul urmarit. Aratati-va exigenti în fata chelnerilor. Daca ati precizat “fara crutoane” sau ,,fara porumb”, nu le acceptati ,,de data asta”, numai pentru ca au multi oameni de servit.Daca doriti ca seful de sala sau chelnerul sa va ia în serios, trebuie sa fiti convingatori, insistând asupra faptului ca este absolut exclus sa acceptati chiar si cea mai mica urma din ceea ce nu doriti, în felul care vi se va servi În ceea ce ma priveste, am gasit ca cel mai bun mod de a ma face respectat pe acest plan este sa spun ca sunt alergic. Si merge de fiecare data. Atâta timp cât veti gasi în salata fasole verde, praz, anghinare, varza, conopida, rosii, andive, sparanghel, ciuperci, ridichi, brânza sau mezeluri, mâncati cât vreti. Veti exclude din aceasta lista salata de sfecla rosie, deoarece contine zahar, precum si morcovii.Cât despre oua, nu exista – dupa cum stiti – nici o restrictie, chiar daca au maioneza. Ei, da! Maioneza si smântâna sunt permise la mesele proteino-lipidice. Dar nu este nici un motiv sa faceti din asta o orgie. Daca va place maioneza, mâncati în mod normal. Dar ar fi mai bine s-o evitati, în cazul în care aveti tendinta la hipercolesterol (vezi capitolele II si VIII).Puteti lua, ca antreuri, si ton, sardele în ulei, crab, langustine, somon afumat sau marmat. Evitati, totusi, în Faza I, stridiile, scoicile Saint Jacques sau pateul de ficat de gâsca. Acestea contin o cantitate de glucide si, astfel, risca sa va întârzie rezultatele fara a le compromite. Nu va fie teama însa, în Faza II le veti putea mânca dupa cum doriti.Felul principalFelul principal va putea fi compus, în special din carne sau peste. Nu exista nici o restrictie în acest domeniu – poate doar în privinta prepararii – desi ar fi de dorit sa preferati pestele.Carnea si pestele nu vor fi preparate pané. Pesmetul face parte dintre glucide. Pestele nu va fi dat prin faina. Feriti-va de limba-de-mare “meuniere”. Comandati întotdeauna pestele la gratar. Evitati, de asemenea, grasimile pentru prajit, “saturate” de caldura, nu întotdeauna usor de digerat, si periculoase din cauza colesterolului.Atentie la sosuri! Daca sunteti adeptii “noii bucatarii”, sosurile sunt, în general, foarte usoare, în masura în care nu contin faina. În majoritatea cazurilor, sosul este rezultat prin combinarea cu o smântâna având continutul de grasimi foarte redus.Când mâncati carne, puteti sa luati, eventual, un sos bearnez, daca va place si nu aveti probleme de colesterol. Dar evitati mustarul, în Faza I. Acesta este facut cu faina extrasa din planta cu acelasi nume si este o glucida. În cantitate mica nu deranjeaza prea mult. De aceea, îl reintroducem în Faza II. În ceea ce priveste garniturile, veti alege cu prioritate legumele bogate în fibre. De la rosii la dovlecei, trecând prin fasole verde, vinete sau conopida, aveti de unde alege. Consultati lista din anexa, pentru ca sa le cunoasteti pe toate, deoarece sunt numeroase.Asa cum v-am recomandat mai înainte, daca nu gasiti altceva la restaurant, mâncati pur si simplu salata verde, fetica, salata creata, cicoare sau papadie. Si o puteti mânca atât cât doriti, ca antreu, fel principal, precum si înainte sau o data cu brânza.BrânzaDe acum, trebuie sa va obisnuiti sa mâncati brânza fara pâine. Nu este deloc imposibil si veti vedea, dupa aceea, ca o savurati mai bine. De altfel, o veti aprecia cu atât mai mult, cu cât veti putea – în curând – sa o însotiti si cu putin vin.În orice caz, oamenii bine crescuti manânca brânza exclusiv cu cutitul si cu furculita. De aceea, nu mai este loc si pentru pâine ca suport. Daca, totusi, va deranjeaza prea mult, încercati sa mâncati brânza cu salata. lata si o alta tehnica: întrebuintati cascavalul ca suport pentru alte brânzeturi.În Faza I, va vor fi permise aproape toate brânzeturile. Totusi veti fi rezervati în privinta brânzei de Cantal, ca si a brânzeturilor de capra, care contin o cantitate mica de glucide. Este mai bine sa le evitati în perioada de început.DeserturileUnele deserturi pot fi preparate cu zaharina în masura în care prepararea nu implica mult timp de coacere sau fierbere – de exemplu, tarta cu crema englezeasca sau laptele de pasare.Bauturile Am spus deja ca, în Faza I, trebuie sa evitati orice bautura alcoolica, inclusiv vinul. Deci beti apa, ceai rusesc sau ceai de plante, daca va place. Dar evitati apele gazoase, pentru ca va umfla si va perturba digestia.Oricum va recomand sa nu beti decât foarte putin în timpul mesei, deoarece riscati sa va “înecati” sucurile gastrice si sa va deranjati digestia. Daca, totusi, trebuie s-o faceti, începeti numai dupa a doua jumatate a mesei. Nu beti din momentul în care va asezati sa mâncati. Acesta este un obicei daunator, pe care îl au prea multi semeni ai nostri. Si este responsabil pentru o parte dintre tulburarile de metabolism ce se reflecta asupra digestiei. Beti mai bine între mese (minimum un litru de apa).Daca mergeti la mese festive, în Faza I, va reamintesc ca trebuie sa va sustrageti de la consumarea bauturilor-aperitiv alcoolice. Luati un suc de rosii. Daca nu aveti încotro, acceptati o bautura alcoolica (un kir, de exemplu, pregatit pentru toata lumea), primiti-o, dar nu o beti. Muiati-va din când în când buzele, pentru a “participa”, dar nu o consumati. Apoi, o puteti “face uitata” pe undeva, într-un moment în care nimeni nu baga de seama. În anumite împrejurari, poate o sa fie mai greu sa va debarasati de ea. Atunci, dati dovada de imaginatie. Puneti paharul la îndemâna amatorilor de bautura, care se aranjeaza ei, cumva, sa ia “din neatentie” paharul altora, mai ales daca este plin: Daca aceasta | specie nu mai exista în anturajul dumneavoastra apropiat – ceea ce m-ar mira – atunci va ramâne posibilitatea ghiveciului de flori, a frapierei de sampanie, a ferestrei, daca este vara, sau chiuvetei.Daca sunteti în Faza I si va aflati la o receptie, iata câteva sfaturi:Acceptati paharul de sampanie care vi se pune în mâna. Tineti-l în mâna o bucata de vreme. Muiati-va buzele în el, din când în când, daca aveti siguranta ca nu-l veti bea. Apoi, puneti-l, cu discretie, jos.Mâncarea servita la o receptie constituie, în schimb, o adevarata problema. Dar nu exista problema fara solutie.Este exclus sa mâncati sandvisuri, oricât ar fi ele de mici. Dar ce se afla pus pe pâine este foarte bun pentru dumneavoastra: o felie de somon, salam, o rondela de ou, sparanghel etc. Daca sunteti destul de istet ca sa separati partea de deasupra de suportul de pâine, bravo voua! Dar la receptii exista întotdeauna lucruri conforme cu regimul nostru alimentar.Cautati brânza! întotdeauna veti gasi si brânza sub o forma sau alta. Mai ales în cubulete mici. Cautati si cârnaciorul! As fi foarte surprins sa nu fie. Cârnaciorii mici, pentru cocktail, sunt mereu prezenti la ceremonii. Profitati ca sa mâncati câti doriti, în masura în care sunteti convinsi ca nu contin faina. Însa atentie la mustar!Daca veti considera ca faceti parte dintre oamenii care nu rezista în fata mâncarurilor expuse, daca va temeti ca veti ceda, inevitabil, pentru ca nu va puteti domina atunci când va este foame, iata o solutie: înainte de a merge la receptie, rontaiti ceva permis, ca sa va asigurati stomacul.Pe la jumatatea secolului XIX, stra-strabunicul meu, care avea sase copii. era invitat, o data pe an, împreuna cu familia, sa ia masa la directorul companiei la care lucra. Stra-strabunica mea, dupa cum mi s-a povestit, avea mare grija sa le dea copiilor sa manânce, în prealabil, o supa foarte deasa. Cu burta bine “pusa la cale”, încântatorii copilasi aratau un entuziasm mai putin excesiv în fata mâncarurilor grozave, pe care nu le aveau niciodata acasa. Astfel ca stra-strabunicii mei au dobândit repede reputatia de a avea niste copii extrem de bine educati.Daca va este teama ca nu veti rezista, mâncati, înainte de a merge la receptie, 1-2 oua tari sau o bucata de brânza. De altfel, obisnuiti-va sa aveti întotdeauna la dumneavoastra bucatele de brânza “Babybel” sau “Vache qui rit”.Daca aveti “un mic gol” m stomac, în orice moment al zilei, puteti sa uzati si chiar sa abuzati de acest subterfugiu. În general, în aceste momente puteti mânca orice, de pe lista alimentelor permise. Atentie doar sa nu ingerati prea multe lipide, dupa ce ati luat o masa glucidica. De exemplu, nu mâncati o bucata de brânza la ora 9 dimineata, daca ati luat micul dejun la ora 8. În ipoteza ca veti fi invitati acasa la prieteni, situatia va fi – prin definitie – mai dificila, în masura în care posibilitatea de manevra va va fi considerabil redusa.Sa examinam situatia sub toate unghiurile. Poate ca acesti prieteni sunt oameni pe care îi cunoasteti bine. Poate sunt chiar membri ai familiei dumneavoastra. Atunci, profitati de libertatea raporturilor cu ei si "vindeti-le pontul” în mod discret. Întrebati-i dinainte ce va fi de mâncare si nu va fie teama sa le dati sugestii.În ipoteza ca sunteti foarte putin intimi cu gazdele, va trebui sa reflectati si sa improvizati. Daca invitatia are un caracter “exceptional”, nivelul mâncarurilor va fi pe masura. De aceea, as fi foarte surprins sa vi se serveasca orez, paste sau cartofi.Daca este pateu de ficat de gâsca, mâncati-l, cu toate ca nu este recomandat în Faza I ca aliment pe care sa-l manânci în voie. Dar o data, din când în când, nu are nici o importanta. Totusi, pentru Dumnezeu, nu mâncati si pâinea prajita cu care a fost servit: Nimeni nu va obliga. Nici macar buna crestere.Daca vi se ofera un minunat sufleu de brânza, mâncati-l, asa cum face toata lumea, desi contine faina. Dar nu va lasati dusi de val, sub pretext ca “merge”. Si nu va agravati situatia acceptând sa luati de trei ori.Daca aveti ca antreu im pateu în aluat, mâncati doar miezul, care este – în general – proteino-lipidic si lasati restul, discret, pe marginea farfuriei. Când nu sunteti m compania unor persoane apropiate, nimeni nu va face impolitetea sa va spuna: “ia uite, ai lasat ce era mai bun!” Chiar daca îsi pune întrebari în sinea ei, stapâna casei se va abtine sa întrebe “de ce nu ti-a placut cojita?”În ceea ce priveste felul principal, cred ca nu veti avea nici o problema, deoarece garniturile sunt, de obicei, la discretie. Puteti lua, simbolic. putin orez sau paste, dar nimeni nu va obliga sa le mâncati.Daca, dupa aceea, continuasi sa muriti de foame, scoateti-va pârleala cu salata si, mai ales, cu brânza. Daca mâncati multa brânza, stapâna casei va aprecia faptul si va va ierta mai usor pentru ca i-ati lasat deoparte coaja pateului. Un platou cu brânzeturi este frumos când este bine garnisit cu o rnare varietate de sorturi. De obicei, invitatii nu prea iau din ele deoarece, dupa toata pâinea pe care au mâncat-o, nu mai au loc si pentru brânza. Prin urmare, onorati platoul!Evident ca momentul critic este cel al desertului, fiindca este întotdeauna greu sa spui “nu, multumesc, nu doresc”. Atunci, insistati sa nu vi se dea decât o bucatica mica de tot si faceti ca cei carora nu le mai este foame: lasati-o, în buna parte, în farfurie.În sfârsit, asteptati cât mai mult, pâna când veti începe sa beti. Mai întâi, beti vinul rosu, în special cu brânza.Dar, daca situatia a fost mai rea decât v-ati asteptat, daca nu ati putut absolut deloc sa aveti imaginatie în fata agresiunii glucidelor rele, si asta chiar la mijlocul Fazei I, nu va ramâne decât sa fiti mai vigilenti, pe viitor, în aplicarea noilor dumneavoastra principii alimentare.Trebuie sa stiti ca, în Faza I, sunteti înca foarte sensibili la glucoza. Metoda de fata vizeaza ridicarea pragului dumneavoastra de toleranta, dar atât timp cât acesta nu a atins nivelul bun, sensibilitatea la glucoza va ramâne mare.Si este absolut evident ca, daca aduceti în organism – de azi pe mâine – o mare cantitate de glucide rele, dupa ce fusese privat de ele câtva timp, acesta o sa le asimileze cu mare bucurie. Si veti capitaliza, într-o singura seara, toate grasimile de rezerva pe care le-ati pierdut într-o saptamâna sau doua.Cu cât veti fi mai avansati în Faza I (care trebuie sa se întinda pe 2-3 luni), cu atât recâstigarea în greutate va fi mai putin catastrofala.În schimb, daca faceti “un mare exces”, la 2-3 saptamâni dupa ce ati început Faza I, riscati sa reveniti subit la un nivel foarte apropiat celui la care va aflati la început. Acest fapt va poate descuraja complet. Totusi, spuneti-va, ca si în alte împrejurari, ca o batalie pierduta nu va compromite sansele de a câstiga razboiul.CINACina va fi ori proteino-Iipidica ori pe baza de “glucide bune”.Cina nr. 1:Daca este proteino-lipidica, cina va semana, ca o sora, cu prânzul. Diferenta rezulta din faptul ca, în majoritatea cazurilor, aceasta masa este luata acasa. Si, acasa, alegerea este întotdeauna mai limitata. Dar daca ati stiut sa va convingeti familia si sa dati recomandatiile care va convin, nu ar trebui sa întâmpinati nici o dificultate. Idealul ar fi sa începeti masa de seara supa deasa. În ea veti putea pune napi, praz, telina, varza etc. Va fi compusa, în exclusivitate, din legumele din Anexa nr. 1. Atentie, exista riscul ca bucatareasa sa fie tentata sa puna si cartofi. Caci, pentru ea, supa de legume fara cartofi nu este posibila. Cartoful are, într-adevar, capacitatea de a “lega” supa. Dar acest rol poate fi jucat si de telina. Exista si un alt mijloc de a lega o supa de legume: adaugati un galbenus sau câteva ciuperci pasate cu mixerul si transformate în piureu. Pentru a îmbunatati gustul supei de legume, puteti sa-i adaugati, în momentul m care o serviti la masa, o bucatica de unt cât o nuca sau o lingurita de smântâna, bineînteles, daca nu trebuie sa va supravegheati cu strictete colesterolul.Daca doriti, puteti mânca la cina orice fel de carne. Recomandarea facuta persoanelor vârstnice, de a nu consuma carne seara, rezulta din faptul ca eliminarea toxinelor din carne se face mai dificil atunci când, în cursul aceleiasi mese, s-au ingerat si glucide. Digestia si, ca urmare, somnul risca sa fie, astfel, perturbate.La tineri, toxinele, mobilizate cu concursul glucidelor, se evalueaza mai usor, datorita activitatii fizice. Iata un motiv suplimentar pentru ca sedentarul care sunteti, cu siguranta, sa nu amestecati glucidele cu carnea, chiar daca aveti putine kilograme de pierdut!În afara de carne, exista ouale, care se pot prepara în diverse moduri. Mâncati omlete cu salata. Sunt delicioase!Totusi, seara preferati pestele, este mai usor si va protejeaza pe plan vascular.La capitolul brânzeturi, pe lânga faptul ca nu aveti restrictii, profitati ca sunteti acasa si mâncati iaurt. Acesta este excelent pentru digestie, deoarece contine elemente ce reconstituie-flora intestinala. Dar fiti atenti! Nu mâncati decât iaurturi bune, fara arome sau fructe. Verificati ca fermentul lactic sa fie natural. Veti fi sigur ca nu va înselati daca veti cumpara iaurt de ferma sau cu standard înalt.Daca luati masa acasa, profitati, în orice caz, pentru a mânca lucruri permise, simple, si care va plac, ca rasolul. Mâncati lucruri pe care nu le veti gasi niciodata la restaurant, ca anghinarea fiarta. Este delicioasa, plina de vitamine si de saruri minerale, are multe fibre ceea ce va ajuta mult m privinta tranzitului intestinal si scade glicemia. Nu uitati, mai ales, sa mâncati legume: rosii, spanac, andive, vinete, conopida, praz, dovlecei, ciuperci.Cina nr. 2:Cina nr. 2 va fi glucidica.În afara de elementele care va sunt interzise în toate cazurile (zaharul, cartofii etc.), va trebui sa evitati, cu strictete, sa mâncati lipide la o masa glucidica.Fara lipide înseamna fara carne, peste, ulei, unt, oua, brânza (cu exceptia brânzei de vaci cu 0% grasimi, cum este aceea pe care o mâncati la micul dejun).Ramân, prin urmare, toate legumele verzi si orezul neprelucrat, fasolea si lintea. Dar, atentie, fara unt, margarina, ulei sau alte grasimi animale. Am putea include în aceasta lista pastele facute din faina necernuta, numai ca sunt greu de gasit. Daca, totusi, aveti sansa de a le fi obtinut, va trebui neaparat sa le verificati, ca sa nu contina, sub nici un motiv, materii grase. Când le veti mânca fara unt si fara brânza, veti evita jalea care v-ar cuprinde încurajându-va cu un sos de busuioc sau de rosii, ambele recomandate la orezul neprelucrat (vezi orezul, la Capitolul IV, despre fainoase).Pentru a încheia, iata o idee pentru cina nr. 2: Supa de legume (fara unt sau smântâna)orez neprelucrat cu sos tomatsalatabrânza de vaci cu 0% grasimi.V-am dat ca exemplu aceasta masa glucidica pentru a fi cât mai exhaustiv posibil. Îl recomand numai exclusivistilor, care sunt siguri ca nu vor face nici o greseala. Pentru ca, daca faceti cea mai mica eroare, totul va fi compromis.Va recomand, prin urmare, sa luati la cina, ca si la prânz, o masa proteino-Iipidica pe baza de oua, carne fara grasime – ca pasarea sau pestele – însotita de numeroasele legume permise.GUSTAREA (PICNICUL)Vi se întâmpla uneori, cu siguranta, din diverse motive, sa nu aveti timp sa mâncati. În general, exista tendinta de a sari peste masa de prânz si – pentru a va simplifica viata – din doua una: ori renuntati la masa ori va multumiti sa înfulecati repede un sandvis.Nu sariti niciodata peste vreo masa. Este una dintre regulile de aur ale dieteticii. La limita, mâncati de 4-5 ori pe zi, daca va face placere, dar nu renuntati niciodata la una dintre cele trei mese principale. Este cea mai grava eroare pe care o puteti face. Este cel mai bun mijloc de a va destabiliza întregul metabolism. Interziceti-va aceasta practica si blamati-i pe toti cei care o adopta. Daca procedati în acest fel, organismul dumneavoastra se va gasi în situatia câinelui hranit în mod neregulat care îsi face rezerve, de cum gaseste ceva de ros.În stadiul la care ne aflam, sunt convins ca ati izgonit definitiv din minte ideea sandvisului cu unt si sunca, mâncat în localul dumneavoastra preferat, sau a chiflei infame cu “burger” tocat. În încheierea cartii de fata va voi spune tot raul pe care îl cred despre groaznicele obisnuinte alimentare care ne vin direct din tara pe care o consideram cea mai civilizata din lume, cu toate ca admiratia si stima pe care ni le insufla sunt în anumite privinte (care nu au nimic de-a face cu gastronomia sau dietetica) pe deplin îndreptatite. Prin ce vom înlocui toate astea? Dupa tot ce ati învatat pâna acum, este de ajuns doar putina imaginatie.Iata, la gramada, tot ce puteti cumpara pentru a lua comod o "gustarica” la locul de munca sau în timpul unei calatorii, oricare ar fi conditiile: sunca de Praga, întotdeauna taiata în felii foarte subtiri, care pot fi mâncate cu mâna;salam: aici veti avea nevoie de cutit. Un coupe-papier poate folosi foarte bine;oua tari: le puteti cere si în localuri;rosii: daca aveti grija sa aveti în permanenta la îndemâna niste servetele, rosia este ideala. Poate fi mâncata, efectiv, ca un fruct;brânzeturi: toate merg, dar – pentru ca trebuie sa fim, înainte de toate, practici – voi exclude din oficiu brânzeturile de tip camembert, ale caror manifestari de simpatie risca sa nu fie deloc apreciate de vecinii apropiati, mai ales daca sunteti în tren. Alegeti, dintre ele, tipul “Babybel” sau “Vache qui rit”.Dar daca sunteti absolut lipsit de merinde, puteti, asa cum v-am mai semnalat, sa luati o gustare alcatuita numai din fructe. Mâncati cât doriti, pâna va saturati. Necazul, în privinta fructelor, este ca sunt digerate rapid.De aceea, dupa vreo doua ore, va puteti pomeni cu o ,,fomica” pe care o veti potoli usor, cu ajutorul unui mar, de exemplu. Chiar si în cazuri limita, nu recurgeti niciodata la glucidele rele cum sunt prajiturile uscate, care va sunt interzise, sau, si mai putin, la napolitane ori altele asemenea, ca sa va taie foamea.Ajungem, acum, la sfârsitul Fazei I. Daca înainte de a adopta aceste principii alimentare mâncati zahar în mod normal sau erati un mare amator de dulciuri si prajituri, veti putea slabi 2-3 kg înca din prima saptamâna. În nici un caz sa nu va opriti în acest moment, deoarece veti avea toate sansele sa puneti la loc, în doua zile, tot ceea ce ati pierdut în opt.Dupa aceasta prima perioada, slabirea va deveni mai progresiva si, în masura în care veti aplica cu scrupulozitate recomandarile mele, pierderea în greutate va fi neregulata.Aceasta pierdere în greutate ar trebui deci sa aiba un ritm sustinut, desi se face în mod absolut individual, asa dupa cum am precizat mai înainte. Experienta arata ca rezultatele se obtin mai usor la barbati decât la femei, cu exceptia, poate, a hiperanxiosilor sau a celor care fac tratamente medicamentoase deosebite (unele medicamente favorizeaza efectiv cresterea în greutate). Femeile însa retin mult mai multa apa (în momentul ciclului sau ca reactie la stres si la problemele afective), ceea ce poate infirma calculele, pentru o scurta perioada. Dar asta nu înseamna ca nu vor obtine rezultate la fel de bune, ci dimpotriva.S-a remarcat ca unii subiecti de sex feminin aveau, câteodata, mai multe dificultati decât altii, în obtinerea rezultatelor.Au fost identificate patru cauze posibile:anxietatea, care stimuleaza într-un mod anormal secretia de insulina;dereglarile hormonale din momentul adolescentei sau al menopauzei;problemele tiroidiene, destul de rare, de altfel;o anumita forma de rezistenta, proprie organismului feminin respectiv, manifestata cel putin la început si explicata prin multiplele privatiuni la care a fost supus, ca urmare a regimurilor hipocalorice abuzive si succesive.Daca înainte ati avut unele probleme în privinta procentului de colesterol, de acum nu mai aveti nici cel mal mic motiv de teama. Pentru ca, în masura în care ati stiut sa va gestionati cu inteligenta consumul de lipide, în foarte scurt timp ar trebui sa va debarasati de aceasta grija.Fugiti de grasimi, nu mâncati prea gras si, mai ales, evitati grasimile saturate care va maresc colesterolul; alegeti grasimile care scad colesterolul rau, facându-l sa creasca pe cel bun.Aceste notiuni au fost definitiv admise de catre toti specialistii din lume, iar numarul de publicatii stiintifice din acest domeniu este impresionant (vezi Capitolul VIII asupra hipercolesterolului). Desi este improbabil, s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa nu fie cu totul de acord în privinta acestei noi abordari a problemei, care nu corespunde cu ceea ce a fost învatat el. Evolutia mentalitatilor se face, în acest domeniu, ca si în multe altele, cu o anumita încetineala, chiar si atunci când se înfatiseaza fapte stiintifice irefutabile.În mod normal, daca respectati regulile Fazei I, este imposibil sa nu obtineti rezultate. Daca lucrurile stau altfel sau daca slabirea se obtine dupa o perioada anormal de lunga, înseamna ca exista un lucru pe care nu l-ati îndeplinit corect.De fapt, ar trebui sa faceti, câtva timp, o lista exhaustiva cu tot ceea ce mâncati de dimineata si pâna seara. În lumina acestei carti, veti gasi, cu siguranta, ceea ce nu merge.S-ar putea, de exemplu, sa consumati prea mult iaurt sau prea multa brânza de vaci normala (glucido-lipidica) ori sa mâncati cu regularitate supe care, dupa spusele celor din familie, nu contin decât legume “permise”, ca: rosii, macris, praz etc. Fiti mai circumspecti si verificati sursa. Ati putea, de exemplu, descoperi ca faimoasele supe sunt din pachet sau din cutie. Or, daca sunteti atenti la compozitia înscrisa obligatoriu pe ambalaj, veti remarca uimiti ca, pe lânga legumele permise, exista si glucide rele, sub forma de amidon, zaharuri, dextroza, precum si agenti de îngrosare sau coloranti.Prin urmare, fiti grijulii! Chiar daca aceste principii alimentare nu sunt greu de pus în practica, ele cer – cel putin în prima faza – unele eforturi si, hai sa recunoastem, unele sacrificii. Dar nu le compromiteti prosteste.Atentie! Daca tineti, în prezent, un regim hipocaloric, nu treceti brusc la aplicarea acestei metode. Organismul dumneavoastra se afla într-o perioada de frustrare, iar o cantitate mai mare de hrana, survenita brutal, l-ar putea determina sa-si faca rezerve. Veti risca sa luati 2-3 kg, înainte de a slabi. Pentru a evita aceste kilograme inutile, începeti sa aplicati metoda socotind caloriile timp de câteva zile, în continuare si marind progresiv ratia cu câte 100 de calorii pe zi. DURATA FAZEI IÎntrebarea legitima care se pune, fara îndoiala, o data ajunsi la sfârsitul acestui capitol este:Cât timp trebuie sa stai în Faza I? Cu riscul de a va face sa zâmbiti, voi raspunde cu o formula draga unuia dintre marii nostri comici, astazi disparut: “câtva timp!”. Pentru ca aceasta depinde de un mare numar de parametri.Am putea raspunde ca faza I trebuie sa dureze atât cât este nevoie pentru a scapa de excesul ponderal, stiind ca progresia slabirii se face, în general, dupa criterii individuale.Dar am putea enunta, ca regula, ca sfârsitul fazei I corespunde momentului în care ati atins greutatea ideala. Si, pentru a o calcula, este de ajuns sa cititi Capitolul XIII. În loc sa vorbim de greutatea ideala, ar trebui sa vorbim, mai curând, de greutatea de forma sau de echilibru, o notiune foarte individuala, ce corespunde atingerii unui prag dincolo de care organismul însusi decide sa nu mai slabeasca, stabilizându-se.Daca aveti de slabit 10-15 kg, Faza I ar putea dura de la câteva saptamâni la câteva luni.Daca nu aveti de pierdut decât 4-5, puteti fi tentat s-o scurtati, de îndata ce v-ati atins obiectivul.Or, va reamintesc ca scopul Fazei I, în afara de a va scapa de kilogramele în exces este, în special, acela de a odihni pancreasul, pentru a-i permite sa-si ridice pragul de toleranta la glucoza.În consecinta, daca scurtati prematur Faza I, riscati – cu toate ca eventualele kilograme au disparut – sa nu-i fi acordat pancreasului timpul necesar pentru a-si recapata sanatatea.În ipoteza ca nu ati avea de slabit si ca ati aplica metoda numai pentru a redobândi o vitalitate fizica si intelectuala mai mare, problema ar fi, desigur, aceeasi. Aveti interesul sa prelungiti cât mai mult posibil faza I, pentru a va reechilibra în mod definitiv toate functiile metabolice si digestive.În realitate, problema duratei fazei I nu ar trebui pusa, deoarece trecerea în faza II nu se va face de azi pe mâine, ci progresiv.Si, apoi, veti constata ca faza I nu va supune deloc la constrângeri, pentru ca nu face obiectul unor privatiuni.De altfel, veti vedea ca va veti simti atât de bine în cursul ei, încât o sa va vina greu s-o parasiti.SA REZUMAM PRINCIPIILE DE BAZA ALE FAZEI INu amestecati niciodata glucidele rele (pâinea alba, faina, fainoasele) cu lipidele (carnea, grasimile, uleiurile) în cursul aceleiasi mese.Evitati toate elementele glucido-lipidice (ciocolata, avocado, ficatul, alunele). Eliminati în totalitate zaharul din alimentatie.Nu mâncati decât faina necernuta.Nu mâncati decât pâine neagra cu tarâte sau integrala, fabricata cu faina necernuta (o mâncati numai la micul dejun).Uitati cartofii si, mai ales, pe cei prajiti.Uitati orezul alb. Mâncati numai orez neprelucrat sau salbatic (cu moderatie).Nu mâncati niciodata paste fainoase facute cu faina cernuta.Renuntati provizoriu la alcool, sub toate formele: aperitiv, vin, bere, digestiv. Este o masura esentiala, în Faza I. Dupa aceea, vinul va putea fi reintrodus, în doze rezonabile. Evitati cafeaua prea tare. Obisnuiti-va sa beti cafea decofeinizata.Nu sariti niciodata peste o masa. Repartizati alimentele în trei mese, luate – pe cât posibil – la aceeasi ora.Limitati consumul de "lipide rele", preferându-le pe cele "bune", pentru a preveni bolile cardio-vasculare (vezi Capitolul II). Încercati sa beti cât mai putin când mâncati, pentru a evita diluarea sucurilor gastrice. Nu beti niciodata la începutul mesei.Nu mâncati în graba. Mestecati bine si evitati orice încordare în timpul mesei. Preparati-va singuri sucurile de fructe. Evitati bauturile acidulate si sucurile de fructe fabricate industrial, care contin zahar.Asteptati 3 ore dupa o masa glucidica (de exemplu, dupa micul dejun) înainte de a ingera lipide. Asteptati 5 ore dupa o masa lipidica, pentru a ingera glucide.Mâncati multe fibre alimentare (celuloza), salate, legume verzi, fructe (vezi tabelul din Capitolul II). Avertisment: cele enuntate mai sus nu constituie decât rezumatul câtorva principii prezentate în text. În nici un caz nu trebuie sa le considerati ca pe metoda însasi, sub forma condensata. Aplicatia anarhica a acestora, de catre cineva care nu ar fi luat cunostinta de capitolele anterioare si urmatoare, ar putea duce la un dezechilibru alimentar ce ar risca sa devina periculos datorita unei proaste gestiuni a lipidelor.Nota: În cursul acestei prime parti am descoperit, în mod progresiv, doua noi categorii de glucide: cele “bune”, pe care le vom putea consuma fara a pune în pericol pierderea în greutate, si cele “rele”, pe care va trebui sa le controlam si sa le evitam sistematic. Diferenta dintre ele nu este bazata doar pe marimea procentului de glucide, ci, în special, pe modul în care îsi elibereaza glucoza potentiala în timpul digestiei. Cu cât faina va fi mai prelucrata, cu atât va fi considerata mai “rea”, ca glucida. Cu cât pâinea va contine mai multe cereale brute, va fi integrala – deci cu cât va contine mai multa celuloza – cu atât va fi mai "buna”, din punct de vedere glucidic (vezi Capitolul II).

Alete insemnari din blog

Sarlota cu lapte din proteine (desert)Ingrediente: o jumatate de litru de apa, un plic cu pudra de sarlota (pentru0,5 litri de lichid), zahar (40g) sau, mai bine, indulcitori (zaharina), 100g Prot-R 65.Preparare: Se amesteca apa rece cu Prot-R 65 pentru a se obtine inlocuitorul laptelui. Din acest

                              Cele mai ridicole dieteUnele persoane ar face absolut orice sa slabeasca. In timp ce metoda cea mai logica de a slabi a

                                Alimente din UECu totii am auzit de gripa aviara, boala vacii nebune, pesta porcina, boli care nu existau

Un fals intrusColesterolul nu este un intrus. El este chiar indispensabil pentru producerea unor anumiti hormoni. Corpul contine circa 100 grame de colesterol, repartizat între tesuturile sistemului nervos, nervi si diferite celule.El este, în mare parte, produs de catre organism (70%),

           Dieta anticelulitica: 4 pasi vitali in lupta cu celulita:1. Daca dorim sa scapam de celulita trebuie sa taiem din calorii. Daca sunteti supraponderali, prin slabire veti micsora depozitele de grasime pe care le numim celulita. Trebuie sa

Recomandari