SANATATEA LA ZI

Reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

24 Ian 2011
Apare mentionata pentru prima data in lucrarea a￯￯Nei Jinga￯￯ (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta.
Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute.
Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe a￯￯ pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii.
In India antica silaba sacra a￯￯AUMa￯￯ reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.
Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului.
Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare.
Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator.
Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat.
Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.
Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.


PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI

1. Cele zece zone energetice
Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform.
Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului a￯￯ nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.
Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior, parcurge picioarele, genunchii, coapsele, soldurile, trunchiul, se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare, strabate pieptul, gatul, fata si capul..
In acelasi fel sunt constituite si zonele 3, 4 si 5, incepand din degetele mijlocii, inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care, strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice, cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu.
Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. Cu toate aceste, cand este vorba de reflexoterapie, nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare, pe palme si degetele de la maini.2. Harta electrica
Hiroshi Motoyama, un medic si vindecator japonez, in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura, a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare, pe care le-a denumit seiketsuI. Pentru aceasta , Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor, fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia. Realizarea lui Motoyama confirma ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade sau se acumuleaza, iar in acel punct apare congestia. In timp, aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. Pe de alta parte, daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie, iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc, procesul de autovindecare poate incepe, iar simptomele si durerea vor disparea. Eficienta multora, daca nu a tuturor terapiilor complementare, se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare.

3. Impartirea conventionala a talpilor
Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati, au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi, corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale.
1. Linia diafragmei a￯￯ este linia secundara ce separa toracele de abdomen. Ea porneste de sub mont, imediat sub oasele metatarsiene, descrie o linie paralela cu linia umerilor, marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor, corespondenta cutiei torcice. Este usor de localizat, deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. Pe maini, linia diafragmei este la aproximativ 2,5 cm sub articulatia dintre index si mana.
2. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. Pe palme, linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana.
3. Linia pelviana a￯￯ separa abdomenul de micul bazin, situat la baza trunchiului. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. Pe palme, linia bazinului incepe in zona moale, carnoasa a bazei policelui, la aproximati 2,5 cm de articulatia pumnului
4. Linia ligamentara a￯￯ pentru a gasi aceasta linie pe talpi, impingem halucele inapoi, iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical, in tensiune, ca un elastic. Pe palme, linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget.
5. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare, traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic, mergand paralel cu linia degetelor. Considerata linie principala, ea separa partea superioara a corpului de trunchi.
4. Partile reflexogene ale labelor picioarelor
Urmarind liniile de orientare, sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. Principiile logice ale acestor corelatii sunt:
a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii superioare a corpului (mai sus de talia reala). Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala);
b) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga;
c) degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. Organele, glandele situate pe cap, fata si creier au proiectiile pe talpa inversate, datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi, urechi, nas etc. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului a￯￯ pe degetul drept;
d) Organele perechi, precum rinichi, plamani, maini, picioare, etc. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. Organele centrale, cum ar fi vezica urinara, coloana vertebrala, traheea etc. isi impart proiectiile intre cele doua talpi, simetric.
e) coloana vertebrala, situata central in corp, se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului, din cauze obiective (durere, rana deschisa, fractura etc.), putem masa zona sa simetrica, bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte.
Concluzionand, putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii, dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept.
Piciorul drept:
1.ficat
2.vezica biliara
3.stomac a￯￯ pancreas a￯￯ duoden
4.apendice - valva ileocecala a￯￯ colon ascendent
5.emisfera stanga a creierului, deci partea stanga a capului, cu organele aferente acestei parti
Piciorul stang:
1.inima
2.splina
3.stomac a￯￯ duoden a￯￯ pancreas
4.colon descendent a￯￯ rect a￯￯ anus
5.emisfera dreapta a creierului, deci partea dreapta a capului cu organele aferente.
 

Alete insemnari din blog

Regimul de cruditati.Reprezinta cel mai puternic si sigur medicament hormonal naturist pentru femeile de varsta a treia. Legumele si fructele crude, sub forma de salata sau suc, consumate in cantitati mari cu efecte uimitoare: pielea se curata si se netezeste, iar petele de batrinete dispar in cel

Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
Mi-am jurat ca nu-mi va pasa.
  • person

    "the rest is still unwritten!"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
GHIRLANDA CARTON HAPPY BIRTHDAY 2M

9 RON   11 RON

Ofert Ele.rochevron_right
20% reducere