Clinica Velvet Dental
Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!
  
 

Fatetele de portelan

adaugat pe 05 Apr 2017

Fatetele de portelan
Fatetele de portelan sunt piese foarte subtiri realizate din protelan si folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, oferind in acelasi timp rezistenta si elasticitate comparabila cu smaltul original al dintelui. Este materialul cel mai ales de catre cei ce cauta sa faca modificari de pozitie, sau pentru a schimba forma dintelui, dimensiunea si/sau culoarea.

Consultatia pentru fatetele dentare

Vizitand medical dentist si intreband despre fatete dentare, este primul pas in a determina daca fatetele sunt optiunea potrivita pentru tine, sau daca sunt alte solutii alternative disponibile.
Comunicarea cu medicul dentist despre ceea ce doriti sa corectati este critica pentru un rezultat de succes. In mod clar vor fi indentificate ce imbunatatiri cosmetice doriti ca medicul sa indeplineasca, daca se petrece timp impreuna.
Veti auzi de multe ori persoane spunand ca celebritatile au fatete dentare si ca acest lucru poate parea ca fiind cel mai bun mod de a reproduce o imagine de dantura perfecta, dar fiecare gura este diferita si trebuie atent cercetata.
Medicul dumneavoastra dentist va incepe cel mai probabil cu o analiza zambet pentru a determina ce masuri sunt necesare pentru a atinge zambetul dorit. In plus, medicul dentist poate crea o mostra de diagnosticare, care va va permite sa “incercati” fatete si alte proceduri pentru a vedea daca rezultatul final este ceea ce dumneavoastra cautati.
Medicul poate de asemenea sa va arate o fotografie a modului in care noul zambet va arata. Aceasta se numeste imagistica cosmetica.
A decide daca fatetele de portelan vor crea aspectul dorit, este doar un singur pas in acest process. Sunt mult mai multe de invatat inainte de a trece mai departe.

Cum si de ce-urile fatetelor de portelan

Fatetele de portelan laminat constau intr-o compilatie de mai multe straturi ceramice subtiri, care inlocuiesc smaltul original al dintilor si un strat de adeziv. Pentru a aplica o fateta, o cantitate mica din smaltul original al dintilor trebuie indepartata, de obicei, mai putin de un milimetru. Acest lucru este essential deoarece creeaza loc pentru ca fateta de portelan sa se potriveasca in interiorul gurii si pentru a restaura in detaliu functia naturala a dintelui si in acelasi timp sa creeze un aspect chiar mai bun decat al dintelui original.

Legatura dintre dintele original si fateta de portelan este critica, deoarece nu numai ca ofera perfectiunea dorita, dar, de asemenea, o legatura puternica este esentiala pentru functionarea corecta a fatetei.
Rasina sensibila la lumina este plasata intre dintele original si fateta si mai apoi intarita folosind a lumina speciala de intarire.

Fatetele de portelan sunt o optiune de success in foarte multe situatii, unde dintele original a dezvoltat culoare de calitate slaba, forma si contururi. De asemenea, este o alegere buna in cazul dintilor fracturati, goluri dintre dinti, si in unele situatii in care pozitia dintelui este compromisa si exista problem majore legate de muscatura. Pentru unii oameni, petele superficiale nu raspund bine la albirea albirea dintilor, iar in aceasta situatie o fateta de portelan este cea mai buna optiune.

Fatete “No-prep” sau “Prep minim”

Unii pacienti sunt in cautare de alternative pentru fatele traditionale, dar fiti constienti de faptul ca aceasta optiune de tratament nu este adecvata pentru toata lumea. La fel ca si fatetele de portelan, “no-prep” sau asa numitele fatete cu pregatire minima, nu au nevoie ca medicul dentist sa indeparteze mult material din dinte, ele fiind lipite de suprafata frontal a dintilor. De multe ori, plasarea de fatete “no-prep” se poate face mai rapid si cu mai putin discomfort decat fatetele traditionale.

Veti fi informat de catre medicul dumneavoastra dentist daca sunteti un bun candidat pentru fatetele cu pregatire minima sau “no-prep”sau daca prezinta un plan de tratament sensibil.

Beneficiile fatetelor dentare

Din moment ce fiecare fateta este sculptata in mod individual pentru fiecare pacient, este aproape imposibil sa diferentiati o fateta de un dinte natural. Spre deosebire de dintii naturali, fatetele personalizate rezista la cafea, pete de ceai si fum de tigara., deoarece aceastea sunt realizate din material high-tech. Fatetele sunt opusul coroanelor dentare, deoarece dintii naturali raman in mare parte intacti, doar o cantitate minima fiind modificata pentru a potrivi fateta. Pentru dintii care rezista la albire, fatetele pot face pana si cei mai intunecati dinti sa para de un alb stralucitor. Medicii dentisti pot recomanda, de asemenea, fatetele pentru a fixa rapid mici suprapuneri sau lacune.

Potentialele dezavantaje ale fatetelor dentare

Deoarece o parte a smaltului dintelui original este redus, o fateta nu este considerata ca fiind un tratament reversibil. Cu toate ca se pot face ajustari si chiar noi fatete, nu puteti reveni niciodata la starea initiala a dintelui. Crearea de fatete din portelan necesita ceva timp de laborator, asa ca se asteapta cel putin o saptamana inainte de a fi gata de aplicare.

Dupa ce fateta de portelan este atasata, veti avea probabil o anumita sensibilitate la temperaturi calde si reci, datorita eliminarii acelui strat subtire de smalt. Acest lucru dispare de obicei, in curs de cateva zile. Intr-o gura sanatoasa, tratata in mod corespunzator cu fatete de portelan si unde fortele distructive sunt reduse la minimum sau eliminate, un pacient ar trebui sa fie capabil sa utilize fatetele din portelan ca proprii dinti.

Cu toate ca sunt foarte puternice, fatetele sunt de asemenea fragile. Ar trebui evitate aceleasi tensiuni excessive pe care le-ai evita si in cazul dintilor naturali: nu-ti roade unghiile, nu mesteca gheata, nu deschide sticlele de bere cu fatetele dumneavoastra!

Intretinerea fatetelor de portelan

Mentinerea fatetelor de portelan este foarte simpla: tratatile precum a-ti trata dintii dumneavoastra naturali, cu periaj si folosirea atei dentare. Folosirea pastei de dinti non-abrazive cu fluor va fi sigur sugerata de catre medicul dentist. La o saptamana dupa ce fatetele sunt aplicate, vi se va cere sa va intoarceti in cabinet pentru o evaluare follow-up, astfel incat medicul dentist sa poata vedea modul in care gura dumneavoastra reactioneaza la fatete. Chiar daca simtiti ca fatetele sunt un success, aceasta vizita este vitala pentru viitoarea dumneavoastra sanatate orala.

Daca aveti un obicei de macinare sau inclestare a dintilor, medicul dentist va poate recomanda o gutiera de noapte, astfel incat sa nu stricati fatetele. De asemenea, ar trebui sa va intoarceti la medicul dentist pentru intretinere profesionala regulata, deoarece fatetele de portelan ar trebui lustruite cu o pasta speciala, non-abraziva, iar medicul dentist trebuie sa inspecteze dentistica dumneavoastra pentru orice semn de potential esec.

Dr. Georgiana Elefterie – medic estetica si protetica dentara Clinica stomatologica Velvet Dental 
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 / 0728.326.438
www.velvetdental.ro

Alete insemnari din blog

16 Mar 2016

Xerostomia sau gura uscata
Xerostomie - insuficienta salivație, însoțită de uscăciune crescută a mucoasei bucale. Senzație de uscăciune a gurii și gâtului, arsura usoara a limbii, dificultati in mestecatie, înghițire, probleme de vorbire, alterarea gustului și

16 Nov 2015

De ce un medic pedodont?
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de

28 Oct 2015

Ce este albirea dentara
Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare. In aceste conditii nu este de mirare ca albirea dintilor este o procedura

24 Mai 2016

Am o respiratie urat mirositoare. Ce pot face?
Respiratia urat mirositoare ,halitoza sau halena in limbaj medical, poate fi cauzata de o igiena bucala deficitara sau de anumite afectiuni ale organelor interne.Halitoza bucala persistenta ar putea fi rezultatul unei gingivite aparute ca urmare a depunerilor de tartru, a lucrarilor dentare

14 Dec 2015

In Decembrie, la clinica stomatologica Velvet Dental reducere la aparatul dentar Safir!
In luna Decembrie, la clinica stomatologica Velvet Dental, beneficiati de o reducere de 320 de euro la aparatul dentar Safir!Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care vizeaza obtinerea unei ocluzii ( muscaturi ) ideale asfel incat sanatatea tesuturilor aparatului dento-maxilar sa