Clinica Velvet Dental
Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!
  
 

De ce un medic pedodont?

adaugat pe 16 Nov 2015

De ce un medic pedodont?
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor; ramura a medicinii dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor cavitatii orale ale copiilor si adolescentilor. Pedodontia acopera o serie de patologii specifice atat dintilor temporari (de lapte) sau permanenti in curs de dezvoltare(permanenti tineri), cat si mucoaselor si tesuturilor moi de la nivelul cavitatii bucale.

Copiii sunt o categorie aparte de pacienti.Este foarte important ca micutii sa interactioneze cu medicul stomatolog de la o varsta cat mai frageda. Odata cu aparitia primului dintisor parintii ar trebui sa faca o programare la un medic pedodont care sa le ofere informatiile necesare pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale a micutului lor. Un studiu realizat de catre Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid arata ca frica patologica de stomatolog poate fi indusa in mod inconstient de catre parinti.

La varste fragede cei mici imita ce vad, de aceea comportamentul parintilor pe scaunul stomatologic trebuie sa fie unul cat mai decent, relaxat pentru a-i transmite copilului sentimentul de siguranta. Este important ca cei mici sa ii insoteasca pe parinti la programari pentru a se obisnui cu mediul de lucru si zgomotele specifice.

Totusi,pentru copii care nu isi pot depasi teama, exista variante ajutatoare care presupun sedarea constienta a micutului prin folosirea inhalo-sedarii. In SUA aceasta metoda este implementata in proportie de 90% de catre pedodonti si 50% de catre restul specializarilor. Protoxidul de azot in amestec cu oxigenul combate anxietatea. Este un gaz netoxic,care actioneaza rapid,in cateva minute. Nu se metabolizeaza in organism, se elimina foarte repede prin oxigenare -3-5 minute si are efect doar atat timp cat este administrat.

Nu de putine ori, prezenta temporara a dintilor de lapte pe arcada se poate constitui, in mod eronat, intr-o "scuza" pentru tratarea cu superficialitate a intretinerii sanatatii acestora. Din momentul in care primul dinte a erupt pe arcada, parintele trebuie sa intretina igiena orala a celui mic.

Este extrem de important ca dupa masa de seara dintisorii sa fie curatati- fie cu dispozitive speciale (degetare), fie cu tifon steril infasurat pe degetul parintelui. In jurul varstei de un an cel mic ar trebui sa primeasca prima lui periuta, iar realizarea periajului de seara sa se faca ca un joc, in care micutul imita actiunile parintelui. Desi este putin mai greu de acceptat,educarea celor mici se face in primul rand prin instruirea corecta a celor mari.

Stomatologia pediatrica cuprinde atat tratamente profilactice/preventive (fluorizari, sigilari,intructiuni in ceea ce priveste mentinerea igienei orale) cat si tratamente curative(tratamentul propriuzis al leziunilor aparute). Desi exista o asemanare intre afectiunile prezente la adulti cu cele ale copiilor, pot aparea o serie de particularitati in ceea ce priveste leziunile, dar mai ales la metodele de tratament. Fiecare dinte temporar prezinta 3 etape evolutive: de epuptie, de maturitate functionala si de rezorbtie radiculara. Medicul pedodont este singurul care stie sa aleaga varianta optima de tratament specifica fiecarei perioade.

Un alt subiect sensibil pentru parinti este radiografia. Ei trebuie sa inteleaga ca este o metoda ajutatoare tratamentelor leziunilor existente, un factor important in depistarea precoce a eventualelor afectiuni si malformatii si un indicator pentru alegerea corecta a unui plan de tratament ortodontic corect. Doza de radiatii emisa de aparatele noi de radiologie este foarte mica si nu dauneaza cu nimic celui mic.

Un medic pedodont va poate indica si o alimentatie specifica grupei de varsta, individualizata in fuctie de eventualele afectiuni ale celui mic, printr-o stransa colaborare cu medicul pediatru.

Tot in cadrul pedodontiei pot fi abordate si aspectele referitoare la dintii permanenti tineri- dintii in proces de eruptie pana la 2/3 ani post eruptiv (perioada necesara incheierii dezvoltarii complete a unui dinte) acestia putand prezenta patologii specifice ca de exemplu dezvoltarea incompleta a radacinii, sau particularitati de structura datorita gradului diferit de mineralizare, formei si marimii tesutului pulpar.

Responsabilitatea pedodontului este mai mare decat in cazul medicilor care lucreaza cu adultii deoarece cei mici sunt imprevizibili, pot face miscari neasteptate care pot conduce la aparitia unor accidente nedorite.Un medic pedodont trebuie sa stie sa se adapteze fiecarei personaltati, trebuie sa aiba rabdare, sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu prietenos, sa reusasca sa faca din orice manevra stomatologica un joc, sa poata sa il controleze pe cel mic fara ca acesta sa se simta limitat, sa aleaga metoda optima de tratament, sa colaboreze cu alte specizlizari, toate aceste actiuni conducand in final la obtinerea unei sanatati orale pentru micutul dumneavostra.

Te asteptam la clinica stomatologica Velvet Dental pentru beneficia de cel mai bun tratament stomatologic pentru copilul tau!

Alete insemnari din blog

27 Nov 2015

Aparatul dentar metalic sau ceramic?
Pacientul care decide ca are nevoie de un aparat dentar este pus in fata unor alegeri destul de importante. In primul rand, este vorba despre tipul de aparat pe care sa il foloseasca, respectiv cel ceramic sau cel metalic. In cel de-al doilea rand, trebuie sa fie foarte sigur ca poate sa accepte un

05 Nov 2015

3 Motive pentru care sa alegi incrustatiile ceramice si nu obturatiile (plombele)
1. Adeziunea slaba fata de structura dentara a obturatiilor din amalgam sau a unor material fotopolimerizabile are ca efect dezvoltarea cariilor secundare sub aceste restaurari. In cazul incrustatiilor composite sau ceramice sistemele adezive care asigura cimentarea acestora impiedica infiltrarea

22 Iul 2016

Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii
Interventiile dentare in timpul sarcinii sunt ok?Intrebarile legate de sarcina si lucrarile dentare sunt normale pentru viitoarele mamici. Curatarea dentara preventiva si examinarile anuale in timplul sarcinii sunt nu numai sigure, ci sunt recomandate. Cresterea nivelului hormonal din timpul

15 Feb 2016

Factorii favorizanti ai bolii parodontale
Am auzit cu totii despre boala parodontala, aceasta afectiune care NU DOARE, careia daca ii ignoram simptomele, ne trezim direct cu pierderi ale dintilor! Cel putin 90% din populatie a dezvoltat la un moment dat o forma de boala parodontala, fie ca vorbim despre inflamatia localizata a gingiei sau

16 Mar 2016

Xerostomia sau gura uscata
Xerostomie - insuficienta salivație, însoțită de uscăciune crescută a mucoasei bucale. Senzație de uscăciune a gurii și gâtului, arsura usoara a limbii, dificultati in mestecatie, înghițire, probleme de vorbire, alterarea gustului și