Slabiti pentru a fi sanatosi!
 
„ aici veti putea gasi informatii despre cum sa slabiti! ”
by: danyela1994
 

Silueta IV

adaugat pe 28 Iul 2008

Exemple de meniuri pentru FAZA I Meniuri pentru prânz:Salata de rosiiIepure cu patrunjelFasole verdeBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSalata de castravetiFileu de morun (cu sos tomat)SpanacBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteRidichi cu untEscalop de curcaAndive înabusiteBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteScrumbie cu vin albBiftec tocat la gratarBroccoliBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSalata de ciuperciPui friptDovlecei gratinatiBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSalata de inima de palmierCotlet de porcPiureu de telinaBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de plantePraz cu sos vinegretaRinichi la gratarSalsifiBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteTelina cu sos rémouladePulpa de mielDovlecei gratinatiBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSardine în uleiCârnati francfurterVarzaBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSparanghelCaltabos la gratarPiureu de conopidaBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSalata verde creata cu slaninutaPui la gratarMazare verdeBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSupa de carneRasolNapi – praz – varzaBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSomon afumatRataCiuperci cu patrunjelSalataBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteTon în uleiBiftec tartarSalata verdeBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteVarza rosieCalcan cu caperePiureu de fasole verdeBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteSunca de PragaSomon afumatSpanacBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteBrânza MozzarellaEscalop de vitelVarza de BruxellesBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de planteOua “mimoza” (cu maioneza)AntricotVineteBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc slab, ceai de plante Meniuri pentru cina (proteino-Iipidice) Supa de legume (facuta în casa)OchiuriZacuscaIaurt natur (unul singur)Bauturi: apa, ceai de planteSupa de pesteSunca de Praga (slaba)Salata verdeBrânzaBauturi: apa, ceai de planteSupa de legumeRosii umplute (vezi reteta din anexa)Salata verdeIaurt natur (unul singur)Bauturi: apa, ceai de planteAnghinare cu sos vinegretaOua jumari cu rosiiSalata verdeBauturi: apa, ceai de planteSupa de ceapaFlan de ton (vezi reteta din anexa)Salata verdeBrânza de vaci slabaBauturi: apa, ceai de planteSupa de legumePiept de pui rece, cu maionezaSalata verdeBrânzaBauturi: apa, ceai de planteSalata cu brânza Mozarella, rosii si busuiocVinete gratinate (vezi reteta din anexa)Salata de andiveBauturi: apa, ceai de planteSalata de ciuperciVinete umpluteSalata verdeBrânza de vaci (scursa)Bauturi: apa, ceai de planteCastraveti cu smântâna dietetica (cu continut de grasime redus)Omleta cu macrisSalata verdeBauturi: apa, ceai de planteSparanghelFileu de peste alb, înabusitSpanacBrânzaBauturi: apa, ceai de plante Diverse meniuri glucidice permise în faza I, dar recomandate, în special, pentru faza II Supa de legume (facuta în casa)Orez neprelucrat sau salbatic, cu rosiiUn iaurt cu 0% grasimiSupa de legume (facuta in casa)Paste fainoase integrale, cu rosiiBrânza de vaci cu 0% grasimiPepene verdeMâncare de linte (cu sos de brânza de vaci cu 0% materii grase) Salata cu lamâieUn iaurt cu 0% grasimiTomate cu patrunjel la cuptorMâncare de fasole uscata (cu sos de brânza de vaci cu 0% grasimi)Un iaurt cu 0% grasimiCus-cus cu legume (fara carne si fara grasimi)Sos de brânza de vaci cu 0% grasimi si sos “harissa”GrapefrutVinete umplute cu piureu de ciuperci si brânza de vaci cu 0% grasimiUn iaurt cu 0% grasimiNota: Este absolut interzis consumul grasimilor în aceste meniuri glucidice.B. FAZA II: MENTINEREA ECHILIBRULUI PONDERALIata-ne în pragul “regimului de croaziera” (regim de întretinere). V-ati însusit perfect principiile noului mod de alimentatie. Ati eliminat pentru totdeauna unele alimente “periculoase”. Ati adoptat, de câteva saptamâni, obisnuinte alimentare noi. Ati pierdut numarul de kilograme care constituise obiectivul dumneavoastra si sunteti pregatiti sa treceti în Faza II. Spre deosebire de Faza I, care nu putea decât sa fie limitata în timp, Faza II se va prelungi, cu siguranta, pâna la sfârsitul zilelor dumneavoastra. În ceea ce ma priveste, ma aflu de zeci de ani în Faza II si nu m-am mai îngrasat nici cu un gram. Si, totusi, nu îmi impun nici o privatiune.' Faza II, dupa cum o indica titlul, este faza mentinerii echilibrului ponderal. De-abia din acest stadiu vom învata, cu adevarat, sa ne gestionam alimentatia.În Faza I ati suprimat, în special, unele alimente despre care v-am spus ca în anumite cazuri – sunt interzise. În Faza II, nimic sau aproape nimic nu mai constituie o interdictie totala. Vor fi doar unele lucruri pe care le veti evita, dar numai în unele conditii.În Faza II, principiile vi se vor parea mai putin stricte, mai nuantate. Aceasta este latura proprie oricarei gestiuni.Gestiune nu înseamna doar aplicarea, în sens strict, a unor reguli perfect definite o data pentru totdeauna, ci si arta de a le aplica.Orice imbecil este capabil sa aplice niste reguli. Si asta încercam pe pielea noastra atunci când avem de-a face cu o organizatie administrativa, fie ea publica sau privata. Pentru administratie exista regulile, toate regulile, si nimic altceva decât regulile. Daca acum nu va mai propun o administrare a alimentatiei, asa cum ati facut-o în Faza I, este pentru ca ar deveni inutila si obositoare. Si tocmai în aceasta subtilitate, proprie artei, rezida toata diferenta <pag102-103>îndemâna, ca în cazul unei calatorii, puteti mânca – în mod exceptional – smântâna sau lapte gras, în cantitate foarte moderata.Micul dejun glucidic, asa cum va este el recomandat în Faza I, nu va supune la constrângeri. Organizati-va, de aceea, în consecinta, pentru a adopta definitiv aceste reguli.Mi se întâmpla, din când în când, sa iau câte un mic dejun de lucru, într-unul din marile hoteluri pariziene. În asemenea împrejurari, nu ma pot împiedica sa nu gust din delicioasele briose ori din minunatele cornuri care mustesc de untul cel mai bun.Când ies de la un astfel de mic dejun, în minte înscriu automat aceasta abatere la pasivul echilibrului meu alimentar. Ceea ce înseamna, cu alte cuvinte, ca voi tine cont de ea în momentul alegerii prânzului si a cinei. Este probabil ca, în acea zi, nu voi lua un desert cu ciocolata la prânz sau ma voi abtine, pe cât posibil, sa beau vin la cina.Ati înteles deja ca secretul unei bune gestiuni este repartizarea armonioasa a abaterilor. Sa spunem ca exista o anumita toleranta în privinta amestecului de lipide-glucide. Si ca, atât timp cât nu veti depasi limita rezonabila, va veti mentine echilibrul ponderal.Nu va pot spune care este aceasta limita, pentru ca difera de la individ la individ. Ea depinde de sensibilitatea la glucoza si, mai ales, de felul în care va reactiona pancreasul fiecaruia. Daca s-a marit pragul de toleranta la glucoza, dupa o faza I dusa la capat cu seriozitate, este probabil ca productia de insulina va fi mai bine controlata si secretata exact în cantitatea necesara pentru a elimina excedentul de zahar din sânge. Dar fiti pe pace, veti descoperi singur, cu usurinta, care este aceasta limita, cântarindu-va cu foarte mare regularitate. Pentru ca, natural, va trebui – ca orice bun gestionar – sa stati în permanenta cu ochii pe cântar si sa va supravegheati greutatea asa cum va supravegheati bugetul personal. Stiti, fara îndoiala, ca abaterile sunt usor de compensat daca actionati la timp.La prânz, fie ca luati acasa, la cantina întreprinderii ori într-un mare restaurant, veti respecta una dintre regulile de aur: fara pâine! Daca ati comandat stridii, mai bine cereti 3-4 în plus, desi acestea sunt glucido-lipidice, decât sa mâncati o felie de pâine cu unt. Daca sunteti în restaurant, nu mâncati pâinea prajita care v-a fost servita împreuna cu somonul afumat. Comandati, mai bine, somon proaspat marinat cu marar. Este minunat si nu va fi însotit de pâine prajita. Deci nu veti fi tentat.Daca mâncati ficat de gâsca, pâinea prajita este categoric interzisa. Cu atât mai mult, cu cât ficatul este cam glucido-lipidic. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu era pe lista alimentelor permise în Faza I. Renuntând la pâine – cu exceptia micului dejun – va veti obisnui treptat sa savurati mai mult mâncarurile rafinate cu care veti fi serviti. Acest fapt este deosebit de adevarat în cazul ficatului de gâsca, mai ales daca este proaspat, si pe care vi-l recomand cu prioritate la restaurant. Pentru ca ficat prajit puteti mânca întotdeauna si acasa. Iar aici este vorba de o alta regula, care are prea putin de-a face cu obiectul cartii de fata, dat fiind ca se refera la principii legate mai degraba de gastronomie în general. Regula este urmatoarea: la restaurant, mâncati ceea ce nu puteti mânca acasa.Deseori, sunt uluit în fata conservatorismului de care fac dovada cei ce ma însotesc la restaurant, fie ca sunt francezi, fie ca sunt straini. Când se uita în lista de mâncaruri, aleg negresit ceea ce este mai comun si mai clasic, adica ceea ce manânca în fiecare zi, indiferent daca se afla acasa ori în strainatate. Este nevoie de toata diplomatia sefului de sala pentru a-i convinge sa renunte la friptura banala care seamana cel mai bine cu hrana lor obisnuita.Daca dau dovada de tot atât de putina imaginatie si creativitate în activitate, atunci îi plâng pe patronii sau pe actionarii lor.La restaurant, comandati mai ales peste. Tocmai în prepararea pestelui si-au demonstrat marii bucatari francezi talentul. Franta este una dintre putinele tari din lume unde – chiar si la 500 de kilometri de tarm – se gaseste întotdeauna peste. Profitati si încurajati aceasta exceptionala stare de fapt.Pentru a reveni la pâine, voi face o concesie doar când o mâncati cu brânza.Daca sunteti într-unul din locurile rare, unde se serveste pâine neagra, voi închide ochii, numai în cazul în care nu ati avut nici o abatere importanta pâna atunci, si va voi îngadui exceptionala combinatie dintre brânza de capra, pâinea neagra si un vin de Médoc, vechi de câtiva ani.c. FainoaseleChiar si în Faza II, persist sa tratez cu dispret cartofii, orezul prelucrat, pastele albe si porumbul.Ati înteles, desigur, în Faza I, ca acestea sunt, alaturi de pâinea alba, principalele vinovate pentru cresterea în greutate si ca, de fiecare data când sunt amestecate cu lipidele, creeaza conditii favorabile depunerii kilogramelor în exces. Ca si în cazul pâinii, este mai bine sa le eliminati de la masa de prânz si de seara, cu exceptia împrejurarii când luati, în mod deliberat, o alta decizie.Daca, de exemplu, v-ati hotarât sa va îndepliniti pofta de cartofi prajiti, nu pierdeti din vedere sa-i mâncati cu o salata mare, ale carei fibre vor micsora efectul acestei abateri. Uneori, poate veti fi în situatia de a nu putea refuza abaterea. Dar nu înseamna ca trebuie sa cedati cu usurinta. Prin aceasta înteleg ca trebuie sa va “programati” într-un asemenea mod, încât – din instinct – sa reactionati negativ, respingând-o din oficiu. Dar fiti linistiti, chiar daca veti ajunge la o asemenea performanta, vor exista suficiente împrejurari când veti fi obligati sa faceti exceptii de la regula, pentru ca sa va satisfaceti o pofta.În ,,bucataria moderna” unde mâncarurile sunt servite cu farfuria, exista, în general, 3-4 legume oferite drept garnitura. Daca din patru lasati una, nu va observa nimeni.Numai ca, se poate întâmpla sa fiti invitati la vreo vecina de palier ori la vreo matusa batrâna si acra. Si, daca ati lasa în farfurie cea mai mica farâmita de cartof gratinat ori vreun bob de orez care nu s-a dezlipit, relatiile dumneavoastra socio-familiale ar avea de suferit. Atunci, va trebui sa admiteti o abatere în plus, cu atât mai suparatoare, cu cât nu va aduce nici o placere în compensatie.În orice caz, trebuie sa stiti ca, dupa ce v-ati mâncat – cu placere sau nu – farfuria de glucide rele, va trebui sa le scadeti din alta parte, fie din bautura, fie din desert. Daca, din nefericire, sunteti obligati sa înghititi nu numai orezul, ci si prajitura înecacioasa, cu stafide si rom, pe care gazda a preparat-o special pentru dumneavoastra, va veti îngreuna considerabil pasivul. Si poate ca veti fi nevoiti, în functie de gravitatea abaterii, sa va întoarceti vreo doua zile la Faza I, pentru a restabili echilibrul. În schimb, trebuie sa va pun în garda în privinta unei tendinte naturale de a considera – în cazurile disperate – ca, daca tot s-a dus totul de râpa, macar sa nu va mai faceti griji. Si de a va spune, lasându-va pagubas, ca ,,o sa vedeti dumneavoastra cum o sa va descurcati cu pagubele”. Acesta este un pericol care va paste si trebuie, cu orice pret, sa nu cedati în fata lui!Nu încetati niciodata sa aplicati principiile învatate, sub pretextul ca ,,de Craciun este imposibil sa le aplici”.Stiu asta, pentru ca este o situatie în care m-am aflat de multe ori: chiar si în împrejurarile cele mai critice este posibil sa-ti gestionezi bine alimentatia. Ati facut o abatere din obligatie, de acord, dar trebuie sa stiti cum sa o compensati, atât în prezent. cât si în perioada urmatoare, evitând – cel putin – ceea ce este posibil de evitat. Daca începeti sa puneti în practica recomandatiile mele “dupa ureche”; atunci nu veti reusi niciodata sa iesiti la liman.Ceea ce trebuie – si ati înteles acest lucru – este sa va ridicati cât mai mult pragul de toleranta la glucoza. Daca reveniti în Faza I ori de câte ori ati luat în greutate 3-4 kilograme, nu veti avea chiar o reusita.Va pot spune, din experienta, ca dupa zece ani, în care mi-am gestionat bine Faza II –pragul meu de toleranta la glucoza este extrem de ridicat. Aceasta însemnând ca, cu cât esti mai vigilent în primii ani, cu atât poti sa suporti mai bine, dupa aceea, abaterile mari.Metoda pe care o propun are ca scop sa va scoata de sub dependenta fata de proastele obisnuinte alimentare pe care le aveti din copilarie. Una dintre cheile succesului este adaptarea unor obisnuinte pozitive. Daca acestea sunt bine însusite în Faza I, nu veti mai avea practic nici un efort de facut în Faza II. Prin aceasta înteleg ca veti dobândi o serie de reflexe care vor induce, în permanenta, alegerea cea buna, în cadrul gestiunii dumneavoastra.Daca, într-un restaurant, vedeti pe lista de mâncaruri ca au niste spaghete care va fac pofta, comandati-le. Dar faceti asta în cunostinta de cauza. Profitati la maximum de placerea de a le mânca, dar tineti-le bine minte, pentru a compensa ulterior efectele negative.În ipoteza ca va decideti, în cursul unei mese, sa mâncati pateu de ficat de gâsca, stridii si scoici Saint Jacques – fara sa va lipsiti de sticla de Brouilly, care merge asa de bine la crustacee – si întâlniti în felul principal un cartof, putin orez sau niste paste, evitati-le cu orice pret. Nu sunteti chiar asa de slabi, ce naiba, ca sa nu fiti în stare sa rezistati!Citind aceste rânduri, stiu ca nu sunteti total convinsi ca veti fi capabili sa faceti fata si sa aveti destula vointa pentru a lasa în farfurie, cu hotarâre, ceva ce va place.Ei bine! veti vedea ca, de fapt, va fi mai usor decât va imaginati. Când veti constata, cu bucurie, rezultatele spectaculoase la care ati ajuns în Faza I, cumpatarea va veni de la sine. În mod inconstient, veti avea mari dificultati de a ceda în fata tentatiilor.Veti ajunge, treptat, la o auto-reglare. Într-un fel, va veti auto-gestiona.d. FructeleÎn ceea ce priveste fructele, regulile pe care vi le-am dat în capitolul consacrat Fazei I vor fi aplicate m continuare. Prin urmare, trebuie sa continuati sa mâncati fructele pe stomacul gol.Cu siguranta, ati înteles ca aceasta regula îsi are originea nu atât în cantitatea foarte relativa de glucide (fructoza si glucoza) din fructe, cât – mai ales – în faptul ca acestea din urma, ingerate o data cu alta mâncare, sunt prost digerate. Cititi bine capitolul asupra digestiei si veti afla mai multe. Exista însa anumite fructe, al caror procent de glucide este atât de mic, încât nu este nici un inconvenient daca le mâncati în Faza II, chiar si în fiecare zi, daca va plac. Acestea sunt capsunile, zmeura si murele.La prânz si la cina, la restaurant si acasa, mâncati capsuni si zmeura.Daca masa dumneavoastra este autentic una proteino-lipidica, le puteti adauga smântâna. Dar fiti atenti, fara zahar praf, ci –la nevoie – cu zaharina.Daca nu ati avut nici un fel de abateri (în afara vinului) sau daca acestea au fost mici, puteti cere chiar si frisca, desi contine putin zahar. Acasa, puteti prepara frisca folosind zaharina.Mai exista un fruct pe care îl puteti mânca fara grija în Faza II, la începutul mesei, bineînteles: acesta este pepenele galben. În cazul în care îl mâncati ca antreu, asteptati, daca este posibil, un sfert de ora înainte de a ingera altceva, mai ales când urmeaza peste sau carne. Aceasta se întâmpla în general, la mesele luate la restaurant. Daca pepenele se gaseste printre antreuri, îl puteti amesteca fara probleme cu toate salatele, în afara de cele facute cu ou, maioneza, sau mezeluri. Dar si aici, recomandarea nu are în vedere decât eventualele probleme de digestie. Pentru ca, în privinta pepenelui galben, riscurile de îngrasare sunt foarte mici. Numerosi cititori ai editiilor precedente mi-au scris, întrebându-ma daca trebuie sa considere fructele fierte la fel ca fructele crude. As fi tentat sa raspund afirmativ, cu unele nuante. Fructele fierte fermenteaza mai putin decât cele crude. Deci tulburarile gastrice ar fi mai reduse. Un compot, o para coapta sau o piersica “melba” nu reprezinta, prin urmare, decât o abatere foarte mica.În schimb, trebuie sa stiti ca fibrele fructelor fierte îsi pierd în cea mai mare parte proprietatile, mai ales în ceea ce priveste puterea lor hipoglicemica.Cât despre fructele în sirop, trebuie sa le excludeti în totalitate din pricina continutului mare de zahar.Fructele uscate al caror indice glicemic este mediu, care contin, în majoritate, fibre binefacatoare, vor putea fi incluse în alimentatie, pentru a sustine un efort fizic mare. Smochinele uscate sunt, desigur, cele mai bune dintre ele, iar bananele cele mai rele.e. DeserturileAcest subcapitol, ca si cel consacrat vinului, este cel mai apropiat de sufletul meu, pentru ca, de felul meu, îmi plac “dulciurile” în general, si la sfârsitul mesei, în special.Fiecare are punctul sau slab. Dar este suficient sa stie sa si-l controleze.În ceea ce ma priveste, m-as putea lipsi de cartofi toata viata, de paste cam vreun an, dar fara ciocolata n-as rezista mai mult de o saptamâna."Noua bucatarie” include si “o noua cofetarie” si trebuie sa recunoastem ca, de peste zece ani, marii nostri bucatari, care sunt toti si mari cofetari, au facut progrese considerabile în domeniul creativitatii si al ingeniozitatii.Cofetarii francezi au devenit, de la distanta, cei mai buni din lume, prin originalitatea, frumusetea, parfumul natural si, mai ales, prin dietetica produselor lor –Gaston Lenôtre este, cu siguranta unul dintre cei mai mari maestri în materie si este fericit ca si-a facut atâtia discipoli, care nu sunt departe de a-si egala profesorul. Chiar si cofetaria “Framboisier” din cartierul nostru, merita sa fie recunoscuta ca un model al genului, atât sunt de extraordinare spumele de acolo, unele mai usoare si mai ingenioase decât altele.În Faza II veti putea aprecia aceste delicii, în limitele sistemului nostru. Daca va plac prajiturile, nu le mâncati decât pe cele mai usoare, care sunt si cele mai bune. Cele mai compatibile cu metoda noastra sunt, natural, cele care contin cea mai putina faina si cel mai putin zahar. Dupa cum sosurile “noii bucatarii” nu cuprind faina, nici “noile prajituri” – si, mai ales, spumele – nu o contin (decât în cantitate mica sau deloc), iar zaharul este, întotdeauna, foarte putin. Crema fondanta de ciocolata amaruie, a carei reteta o veti gasi în anexa, nu contine decât 50 grame de faina, la o greutate totala a prajiturii de circa 1 kg, adica 5%. Cât despre zahar, nici macar nu a fost prevazut. Putinul pe care îl contine ciocolata amaruie folosita este suficient. Iata deci o prajitura cu care va puteti delecta, înscriind doar o abatere modesta în pasivul dumneavoastra cotidian.Va recomand, totodata, spuma de ciocolata, deoarece aceasta nu contine aproape deloc glucide, cu exceptia putinului care se gaseste în ciocolata amaruie. Iar daca nu este suficient de dulce, dupa gustul dumneavoastra, ceea ce m-ar mira, adaugati putina zaharina (vezi reteta din anexa).Am început cu ciocolata pentru ca este pasiunea mea. Îmi place foarte mult si, daca este de cea mai buna calitate (cu continut mare de cacao), nu are decât putine glucide, iar indicele sau glicemic – egal cu 20 – este scazut.Dar exista si alte lucruri la fel de bune printre “noile deserturi”. Bavareza, de exemplu, este o spuma de fructe (luati, de preferinta bavareza cu capsuni sau cu zmeura), care are consistenta unei tarte. Contine destul zahar si câteva glucide rele, dar în cantitate rezonabila. Sa spunem, totusi, fara a cadea în patima calculelor, ca felia de bavareza contine mai putine glucide rele decât o furculita de cartofi prajiti, o felie de pâine prajita sau 2-3 fursecuri. În afara de bavareza, mai exista sarlota, despre care as putea spune ca este un fel de bavareza îmbracata în aluat. Mâncati interiorul, care este, deseori, o înghetata, si lasati în farfurie aluatul, care nu prezinta nici un fel de interes gastronomic si care, în schimb, este format din glucide rele cu concentratie mare.Daca va place înghetata, nu va lipsiti de ea, pentru ca indicele sau glicemic este scazut (35). Cantitatea de zahar pe care o contine este relativ mica (la înghetata de buna calitate), însa indicele glicemic al înghetatei de fructe, fara frisca, este de 65. Trebuie sa mai stiti ca raceala înghetatei – contrariu a ceea ce se crede – nu contribuie la usurarea digestiei. Totusi, asta tind oamenii sa creada, datorita impresiei foarte fugitive pe care o genereaza raceala.Si, daca va place înghetata, poate ca preferati s-o mâncati cu sos de ciocolata calda, si cu un munte de frisca, pus delicat sub o umbreluta japoneza. Nu înghititi în sec. Ca abatere, nu reprezinta nici macar echivalentul unui nesuferit de cartof.Cât despre tarte, fie ele preparate industrial, fie în casa, au – datorita cantitatii de faina si de zahar un continut – un procent de glucide rele care ar trebui sa va dea de gândit. Dar, înca o data totul este o chestiune de alegere. Pentru ca bucata de tarta nu este mai rea decât un cartof copt în spuza sau decât doua linguri de orez alb. Daca nu v-ati abatut decât putin sau deloc toata ziua, hotarâti singuri. Dar, ca si în toate celelalte privinte, nu alegeti sa mâncati ceva decât daca sunteti siguri ca micul sacrificiu pe care va trebui sa-l faceti dupa aceea este justificat de calitatea mâncarii.f. AlcoolulToate bauturile alcoolice ar trebui sa faca obiectul unei gestiuni separate. În Faza II, asa cum v-am dat de înteles, veti putea bea iar bauturi alcoolice, dar în anumite limite. Înseamna ca va trebui, si în cazul lor, sa faceti o alegere. Va previn ca nu veti putea sa includeti din oficiu – chiar daca este unul dintre vechile obiceiuri – bauturile-aperitiv, vinul alb, vinul rosu si digestivele. Chiar daca sunteti exceptionala, care – prin definitie înseamna si alte abateri, nu este întelept s-o faceti. Va trebui sa va gestionati bautura, dupa cum va gestionati mâncarea.h. Bauturile-aperitivCa aperitiv, luati mai curând un pahar de vin sau de sampanie buna, decât whisky sau gin, chiar daca le adaugati apa sau sifon, pentru ca abaterea este mai mica. Un whisky reprezinta echivalentul, în alcool, al unei jumatati de litru de vin rosu. Personal, prefer sa ma rezerv pentru vin. Acesta este motivul pentru care nu beau niciodata aperitive la restaurant, iar acasa cu totul exceptional. În chip de aperitiv, si pentru “a ciocni” cu comesenii, cer, de preferinta, un pahar de vin. De altfel, în majoritatea cazurilor, îi cer chelnerului sa aduca imediat vinul pe care îl vom bea la masa. Daca este un Bordeaux tânar sau un Beaujolais de calitate superioara (Brouilly, FIeurie), merge cu orice. De aceea, nu este nevoie, sa asteptati pâna comandati toate felurile, pentru a sti ce veti bea. Si, apoi, puteti comanda întotdeauna altceva în timpul mesei, daca e necesar, chiar daca nu luati decât o jumatate de sticla.Vinul baut ca aperitiv este, paradoxal, o practica venita din strainatate. La New York, Berlin sau Singapore puteti cere un pahar de vin, ca aperitiv, fara ca seful de sala sa va considere – asa cum se întâmpla de multe ori în Franta – drept un taran din creierii muntilor Correze sau un muncitor de la Renault.Cred ca este de prisos sa va mai recomand sa nu beti decât un singur aperitiv. Mai ales când este whisky sau ceva echivalent. Daca nu puteti altfel, ceea ce m-ar mira, mai bine luati înca un pahar de vin sau de sampanie.În general, momentul aperitivului este cel mai greu de depasit, atunci când esti preocupat de buna gestiune a alimentatiei tale. Daca va aflati la niste prieteni, acesta este momentul cel mai trenant deoarece gazda îi asteapta, de multe ori, pe ultimii invitati, pentru a termina prepararea unor anumite mâncaruri, care poate dura mai mult de o ora.Daca sunteti printre cei care au politetea de a fi punctuali, puteti fi pusi în situatia de a suporta vreo doua ore un aperitiv. Este prea mult, când nu ai de rontait decât glucide rele si când esti hotarât sa-ti pastrezi abaterile pentru vinul rosu, pus cu dragoste la învechit, în pivnita, de catre prietenul dumneavoastra sau pentru crema de zmeura pe care gazda o reuseste, de obicei, la perfectie.Mesele care, pentru mine, au devenit un adevarat cosmar sunt cele organizate de anglo-saxoni. Esti rugat sa fii acolo la sase si jumatate, dar, chiar daca ajungi cu o jumatate de ora mai târziu, sa nu-ti faci iluzii ca ai putea mânca ceva mai devreme de ora opt sau noua.Mai pastrez, înca vie, trista amintire a unei seri petrecute la niste englezi, care tocmai se instalasera într-o suburbie a Parisului, si, unde, la douasprezece fara un sfert, o pereche de francezi s-a ridicat sa plece. Nu mica le-a fost surpriza, când stapâna casei le-a spus cu un accent încântator: “Vai, doar nu vreti sa plecati chiar acum, când vom servi cina?” Acestia venisera, cu scrupulozitate, la ora sapte, gândindu-se ca englezii manânca foarte devreme. Patru ore dupa aceea, rastimp în care nu acceptasera decât un singur “drink”, ajutati si de hipoglicemie, ajunsesera la limitele disperarii.Daca aveti experienta unor asemenea serate, ati ramas, cu siguranta, uluiti vazând ce cantitate de alcool pot înghiti, pe stomacul gol, anglo-saxonii. Poate ati remarcat si ca cea mai mare grija a stapânului casei este sa “readuca” în permanenta la acelasi nivel lichidul din paharele invitatilor. Aceasta practica, pe lânga faptul ca nu-ti permite sa stii cât bei – lucru care constituie ultima dintre grijile lor – îi determina pe anglo-saxoni sa-si ia paharul cu aperitiv atunci când sunt rugati sa treaca la masa. Asa ceva poate parea logic, din moment ce da pe dinafara (nu precizez cine anume...).Am acordat mai multa atentie aperitivului, pentru a sublinia ca acesta constituie, deseori, o capcana, fapt care îl va face cu atât mai greu de controlat. Dar, daca ma ghidez dupa experienta mea, exista întotdeauna modalitatea de a evita pericolul. Este de ajuns sa vrei.Oricum, amintiti-va bine regula de baza, în aceasta privinta: mâncati în prealabil proteine-lipide (brânza, salam, peste etc.), pentru ca bautura pe stomacul gol este nu numai o erezie, ci si începutul unei catastrofe metabolice.VinulÎn capitolele precedente am prezentat în câteva reprize subiectul respectiv si ati putut trage concluzia ca preferinta mea se îndreapta mai ales spre vinul rosu, în general, si spre Bordeaux, în special.Este adevarat si ma voi explica aici, dar asta nu înseamna ca m-as lepada de vinurile albe sau de alte vinuri rosii. Precizez înca o data: totul este o chestiune de alegere, în cadrul gestiunii fiecaruia.Recunosc ca cel mai bun vin, care merge cu un excelent pateu de ficat de gâsca, este vinul de Sauterne. Si, daca aveti norocul de a avea în farfurie un ficat de gâsca exceptional, cel mai bun mod de a-l aprecia este sa-l însotiti cu un pahar de Sauterne. Dar gestiunea este arta compromisurilor! Ficatul, dupa cum stiti, este glucido-lipidic, ceea ce înseamna – chiar si pentru cantitatile simbolice – ca a-l mânca este o mica abatere. Sauterne-ul este dulce si constituie deci o mica abatere potentiala, în plus. Si, daca va folositi toti “jokerii” chiar de la începutul mesei, cum veti mai gestiona restul?Dar sunteti liberi sa va hotarâti pentru Sauterne, cu conditia sa va limitati strict la un minimum, adica atât cât este necesar ca sa va savurati ficatul de gâsca. Sa stiti însa ca un pahar de Sauterne echivaleaza cu trei pahare de Medoc.Din moment ce putem bea mai multe pahare de vin – la o masa normala – fara a ne compromite echilibrul glucido-lipidic, atunci sa bem un vin mai putin dulce, ceea ce constituie o foarte mica abatere. Vinul rosu si vinurile albe seci prezinta, în general acest avantaj.Dar cu toate ca va recomand în special vinul rosu, trebuie sa precizam anumite nuante, de mare importanta. Stabilind o ierarhie a vinurilor, pe primul loc as plasa vinul rosu tânar, al carui continut de alcool se situeaza între 9 si 12. În aceasta categorie veti gasi vinurile de Beaujolais, de Gamay, de Loara – ca Chinon, Bourgueil, Anjou, Saumur, Champigny – si multe alte vinuri de regiune, care se beau tinere, cum este cel de Savoia. Este evident ca, pe masura ce cobori mai în sud, continutul de alcool creste. Dar asta nu este un motiv de a le da la o parte. Francezul, în general, si parizianul, în special, au tendinta prea pronuntata de a considera ca un vin rosu de Bordeaux nu trebuie baut decât dupa ce s-a învechit câtiva ani. Este fals! Si îi felicit pe specialistii, ca si pe redactorii revistelor de gastronomie, care promoveaza ideea ca foarte multe vinuri de Bordeaux pot fi baute tinere. De aceea gasim, în prezent, în majoritatea celor mai bune restaurante franceze, o gama vasta de excelente “vinisoare de Bordeaux”. Criticii gastronomici nu uita, de altfel, sa precizeze acest lucru în comentariile lor si o fac cu atât mai convingator, cu cât raportul dintre calitate si pret este întotdeauna satisfacator.Totusi, asta nu înseamna ca ar trebui sa tratam cu indiferenta marile soiuri care motaie în strafundurile pivnitelor cunoscute, ci dimpotriva. Dar trebuie sa stiti ca vinurile vechi, fie ele de Bourgogne ori de Bordeaux, nu se beau, ci se degusta. Învatati sa faceti acest lucru, care trebuie neaparat sa fie o parte componenta a culturii oricarui francez. Din pacate, mi s-a întâmplat de mai multe ori sa constat, în cursul unor mese la care participau straini si francezi, ca acestia din urma erau rusinos de inculti într-un domeniu în care numerosi straini se puteau mândri cu niste cunostinte impresionante. Am remarcat întotdeauna ca acest tip de cunostinte poate fi de mare ajutor în cadrul relatiilor publice, în general, si la mesele de afaceri, în special. Chiar daca discutia se înnoada cu greu, chiar daca interlocutorii sunt straini, va garantez, din experienta, ca acesta este un subiect deosebit de placut si preferat conversatilor cu privire la vreme sau chiar la cursul dolarului.Întorcându-ne la recomandarile cu privire la vin, cred ca în Faza II puteti bea trei pahare de vin rosu fara sa tulburati echilibrul general al noului mod de alimentatie. Iata, ca exemplu, o masa perfect echilibrata: Ciuperci à la grecquelimba-de-mare la gratar, zacuscasalatazmeuracafea decofeinizataTrei pahare de vin rosu baute la aceasta masa nu va vor îngrasa, cu conditia sa nu începeti sa beti decât la sfârsitul primului fel, adica dupa ce ati avut grija sa ingerati o cantitate de hrana suficienta pentru a neutraliza, într-o anumita masura, efectul alcoolului. Si, contrariu a ceea ce ati putea crede, vinul nu va avea ca efect secundar somnolenta de dupa-amiaza.Daca aveti o reuniune de lucru dupa masa, veti constata ca paradoxal, tocmai cei care au mâncat glucide rele – în special pâine alba – si nu au baut, poate, decât apa, vor avea o puternica tendinta de a motai.Este absolut evident ca, daca nu ati bea deloc vin, ar fi si mai, bine. Dar scopul acestei carti este de a va arata ca, respectând anumite reguli fundamentale, va puteti permite, totusi, sa va satisfaceti si obligatiile socio-profesionale, si placerea personala. În schimb, seara, la cina de acasa beti apa, caci nu este de dorit sa depasiti o jumatate de litru de vin pe zi.Am precizat deja ca un principiu deosebit de important este acela de a nu bea pe nemâncate. Aceasta este practica pe care v-am încurajat s-o adoptati.Daca ingerati alcool pe stomacul gol, acesta trece imediat în sânge si este, astfel, metabolizat, cu efectele pe care le cunoasteti de acum: secretie de insulina, stocare de energie si de grasimi de rezerva, precum si stare de ameteala, atunci când nu sunteti obisnuiti cu bautura.Daca alcoolul întâlneste alimentele din stomac, are loc o combinatie, iar metabolizarea lui va fi încetinita. Cu cât aceasta va fii mai lenta, cu atât va declansa mai putin efecte secundare negative, cum sunt cele de mai sus. Putem deduce ca avem tot interesul sa începem sa bem cât mai târziu posibil, putând sa ne scoatem pârleala la sfârsitul mesei.Totodata, va recomand sa nu beti niciodata apa în cursul mesei. Poate vi se pare paradoxal, dar va voi spune care sunt motivele acestei afirmati.Când beti vin pe stomacul deja plin, metabolizarea vinului este – dupa cum ati înteles, întârziata, deoarece alcoolul este absorbit mai întâi de catre alimente. Deci va fi digerat o data cu ele. Si, daca aceste alimente sunt proteine sau lipide (carne, peste), care – prin definitie – se digera foarte încet metabolizarea alcoolului va fi, si ea, cu atât mai întârziata. Or, se stie ca, cu cât aceasta este mai întârziata, cu atât vinul “îngrasa” mai putin.Daca beti apa în alternanta cu vinul, nu faceti decât sa diluati alcoolul cu apa, iar acest amestec, în loc sa se combine cu celelalte alimente, datorita saturatiei, va fi metabolizat rapid si va trece în sânge, ca si cum ati fi fost cu stomacul gol.Toata lumea va recomanda sa beti multa apa spre a permite eliminarea deseurilor organice. Este adevarat, dar a bea apa în timpul mesei este o erezie, cu exceptia cazului când o beti foarte moderat. Mai întâi, pentru ca dauneaza digestiei, sucurile gastrice fiind în mare masura diluate, iar apoi pentru ca este cel mai bun mijloc de a metaboliza imediat alcoolul pe care l-ati baut.De aceea, obisnuiti-va sa beti cât mai putin în timpul mesei si, mai ales, sa nu beti apa atunci când beti vin.i. Bauturi digestivePentru ca ati înteles prea bine ca alcoolul este cu atât mai bine metabolizat cu cât este baut mai spre sfârsitul mesei, poate va asteptati sa va spun ca, daca beti ceva alcoolic dupa ce ati mâncat, este mai inofensiv decât un pahar cu apa minerala de Vichi. Cred însa ca va voi dezamagi."Paharelul” baut la sfârsitul mesei poate sa ajute, totusi, la digestie. De unde si numele de “digestiv”. Pentru ca alcoolul are proprietatea de a dizolva grasimile. Daca masa a fost bogata în lipide, alcoolul poate ajuta în procesul digestiv.Bunica mea (nascuta în regiunea Bordeaux), care s-a stins cu încetul la vârsta de 102 ani, nu termina niciodata o masa (dupa amintirile celor ce au cunoscut-o din cea mai frageda tinerete), fara sa bea un pahar dintr-un celebru lichior. De altfel, la masa nu a baut niciodata altceva decât Bordeaux. Eu însumi nu am vazut-o bând vreodata apa în cursul mesei.Cealalta bunica (originara din Gers, regiunea Armagnac) a murit mult mai tânara: la 99 de ani. Si ea bea câte o picatura dupa masa, dar nu cu regularitate.De aici si pâna la a deduce ca amândoua descoperisera în “paharel” secretul longevitatii, este un pas pe care nu ma hazardez sa-l fac. Dar trebuie sa recunoasteti ca acesta este un fenomen tulburator.Din punct de vedere tehnic, as spune ca, daca masa nu a fost decât foarte modest “stropita”, alcoolul baut la sfârsit nu poate avea un efect catastrofal, mai ales când a fost baut în cantitate foarte mica.În schimb, daca vreti sa beti un coniac dintr-un pahar atât de mare încât va intra în el si capul, n-as raspunde pentru urmari, mai ales daca ati baut deja 4-5 pahare de vin în timpul mesei. Un pahar plin ochi cu alcool reprezinta echivalentul a 3-4 pahare de vin. Faceti totalul si “Tin-te, Pârleo!”Va las sa trageti singuri concluzia.CafeauaÎn Faza II, va recomand sa pastrati bunele obiceiuri pe care le-ati deprins în Faza I, adica sa nu consumati decât cafea decofeinizata. În masura în care ati reusit sa eliminati oboseala brusca datorata hipoglicemiei si stomacului îngreuiat, nevoia de cafea va disparea complet. Renuntarea la cofeina este la fel de salutara ca si renuntarea la nicotina.Totusi, daca ati reusit sa va ridicati pragul de toleranta dincolo de care are loc secretia de insulina, eventuala absorbtie a unei mici cantitati de cofeina nu va constitui o amenintare pentru echilibrul dumneavoastra regasit.j. Celelalte bauturiCu privire la celelalte bauturi pe care le-am analizat în Faza I – limonadele, sucurile acidulate, laptele si sucul de fructe – nu am numic de adaugat. Respectati si în Faza II toate recomandarile pe care vi le-am dat mai înainte.ConcluzieFaza II este cel mai usor si, totodata, cel mai greu de respectat. Este mai usoara decât Faza I, deoarece nu implica decât foarte putine restrictii, iar interdictiile sunt si mai putine. În schimb, este mai dificila pentru ca cere o gestiune îndemânatica si subtila, ale carei principale caracteristici sunt permanenta si rigoarea. Prin urmare, fiti vigilenti si întotdeauna atenti, pentru ca va trebui sa evitati riscurile.Primul risc pe care trebuie sa-l ocoliti este eroarea de gestiune. Aceasta consta în gestionarea alimentatiei tinând cont de un singur factor în acelasi timp. Exemplu: beti un whisky înainte de masa si apoi asteptati felul principal, pentru ca sa începeti unul dintre cele |trei pahare de vin permise. Daca ati retinut bine ca actiunea alcoolului este mai redusa atunci când aveti stomacul plin, sa nu asteptati un efect spectaculos al acestei practici, când ati baut, mai înainte, un aperitiv pe nemâncate.La sfârsitul capitolului v-am rezumat regulile de aur ale Fazei II. Studiati-le bine, pentru a le aplica în mod armonios.Dar riscul cel mai mare este acela de a va gestiona alimentatia alternând perioadele de “totala neglijenta” cu revenirea la strictetea Fazei I, ca sa salvati “ce mai puteti”. Daca va lasati dusi de o asemenea practica, nu cred ca veti rezista mai mult de trei luni, dupa care veti abandona totul si veti reveni prosteste în punctul de plecare, adica la aceleasi kilograme.Obiectivul pe care trebuie sa vi-l fixati, si care este scopul metodei mele, este sa ajungeti sa va stabilizati. Si nu veti reusi decât gestionând bine Faza II, care trebuie sa dureze toata viata. Daca, la început, Faza II va mai impune câteva constrângeri, pe zi ce trece va fi tot mai usor de aplicat. Pentru ca, pe masura ce o practicati, gestionarea alimentatiei va deveni o obisnuinta si un reflex. Atunci, veti fi ajuns la un nou mod de a trai.Nu va lasati impresionati si descurajati de anturajul dumneavoastra.Nu încercati nici sa-i convingeti cu orice pret pe cei care n-au nici un chef sa-si schimbe deprinderile. Eu am facut greseala, la început, de a încerca sa convertesc pe toata lumea la noua mea “religie”. Ocupati-va exclusiv de dumneavoastra. Gestionati-va alimentatia fara ca sa stie si vecinii de masa. Chiar daca greselile aberante pe care ei le fac în fata dumneavoastra va trezesc instinctul de Saint-Bernard, nu încercati sa-i ajutati daca nu v-o cer. Dorind sa-i ajutati fara voia lor, riscati sa-i vedeti devenind agresivi, pentru ca îi faceti sa se simta prost. Caci multi dintre ei stiu ca gresesc, dar nu au nici o vointa sa iasa din aceasta stare.V-am spus deja ca Faza II înseamna o mare libertate, mai ales, în alegere; dar aceasta este o "libertate sub supraveghere", o libertate conditionata.Supravegheati-va în permanenta. Nu fiti prizonierul greutatii, ci observati doar ceea ce arata cântarul. Trebuie sa aveti un cântar suficient de sensibil pentru a pune în evidenta cu precizie rezultatul abaterilor. Prin tatonari, urmarind întotdeauna obiectivul de a atinge greutatea ideala, veti reusi sa va pastrati echilibrul. Daca, din nefericire, veti începe sa va abateti, nu schimbati directia aleasa. Faceti, pur si simplu, corectia necesara pentru a o lua din nou pe drumul cel bun. Treptat, veti vedea ca ati început sa fiti condusi pe nesimtite de “pilotul automat”.REZUMATUL PRINCIPIILOR FAZEI IIContinuati sa nu amestecati glucidele rele cu lipidele. Daca sunteti constrânsi, încercati sa nu le absorbiti decât în cantitate minima, însotindu-le cu multe fibre (de exemplu, salata).Nu mâncati niciodata nici zahar bucati, nici tos, nici miere, nici dulceata, nici bomboane, Folositi, în continuare, zaharina daca este necesar.Nu mâncati deloc – sau doar în cazuri exceptionale – fainoase (exceptie fac orezul neprelucrat sau salbatic, pastele complete si legumele uscate).Continuati sa nu mâncati pâine la prânz si la cina. Nu mâncati decât la micul dejun pâine neagra sau integrala.Feriti-va de sosuri. Asigurati-va ca nu contin faina. Înlocuiti de fiecare data, când este posibil, untul cu margarina de floarea-soarelui (în special la micul dejun).Nu consumati decât lapte degresat. Mâncati mai ales peste si preferati lipidele “bune", pentru a preveni bolile cardio-vasculare.Fiti atenti la deserturi. Nu mâncati decât capsuni, zmeura si mure. Mâncati cu moderatie ciocolata, înghetata (de fructe) si frisca.Evitati, pe cât posibil, prajiturile pe baza de faina, grasimi si zahar. Alegeti mai degraba spumele de fructe cu oua sau cremele cu zahar putin (lapte de pasare, crema englezeasca).Beti cât mai putin la masa. Nu beti niciodata bauturi alcoolice pe stomacul gol.Evitati sa beti aperitive si digestive. Acestea nu trebuie sa fie baute decât în mod cu totul exceptional.Beti, de preferinta, sampanie si vin, ca aperitiv, dar mâncati în prealabil cruditati, brânza, mezeluri sau bucatele de crab.La masa, beti de preferinta apa (nu gazoasa) sau vin (nu mai mult de o jumatate de litru pe zi). Nu beti apa, duca beti vin.Beti apa în rastimpul dintre mese (circa un litru si jumatate pe zi).Asteptati sa mâncati suficient, înainte de a începe sa beti vin.Nu beti niciodata bauturi acidulate, cola si limonade.Continuati sa beti numai cafea decofeinizata ori cafea si ceai slabe.Repartizati-va în mod echilibrat abaterile, pe parcursul mai multor mese.EXEMPLE DE MENIURI ZILNICE DIN FAZA II, PENTRU PASTRAREA ECHILIBRULUI PONDERAL SI ATENUAREA ABATERILORPrima ziMicul dejun Un fructPâine neagraMargarina dieteticaCafea decofeinizataLapte degresatPrânz Avocado cu sos vinegreta Friptura cu fasole verdeCrema caramelBauturi: 2 pahare de vinCina Supa de legume Omleta cu ciuperciSalata verdeBrânza de vaci (bine scursa)A doua ziMicul dejun Suc de portocaleCornuri si brioseUntCafea cu laptePrânz Cruditati (rosii + castraveti) Fileu de peste slab la gratarSpanacBrânzaBauturi: un singur pahar de vinCina Anghinare cu sos vinegreta Oua jumari cu rosiiSalata verdeBauturi: apaA treia ziMicul dejun Un fructPâine neagraMargarina dieteticaCafea decofeinizataLapte smântânitPrânz Aperitiv: un pahar de vin alb*+ cubulete de brânzaSomon afumatPulpa de oaie cu fasole piticaSalata verdeBrânzaSpuma de ciocolataBauturi: 3 pahare de vinCina Supa de legume Rosii umplute (vezi reteta)Salata verdeBrânza de vaci cu 0% grasimiBauturi: apaA patra ziMicul dejun Oua jumari SuncaCârnatCafea sau cafea decofeinizata + laptePrânz 1 duzina de stridii Ton la gratar cu rosiiTarta cu capsuniBauturi: 2 pahare de vinCina Supa de legume Conopida gratinataSalata verdeIaurtBauturi: apaA cincea ziMicul dejun Suc de portocaleFulgi de cereale cu brânza de vaci cu 0% grasimiCafea sau cafea decofeinizata + lapte degresatPrânz Ficat de gâsca Somon la gratar cu spanacCrema fondanta de ciocolata amaruieBauturi: 3 pahare de vinCina Sufleu de brânza Berbec cu linteBrânzaLapte de pasareBautura: 3 pahare de vinNota: A cincea zi este data numai cu titlu de exemplu. În nici un caz nu constituie o recomandare, mai ales în privinta cantitatii de vin, care este excesiva, deoarece sase pahare de vin depasesc cu mult jumatatea de litru considerata ca un maximum ce nu trebuie depasit în cursul unei zile. Prin urmare, acest tip de abatere va trebui sa fie absolut exceptional.A sasea zi – Revenire completa la faza I.Micul dejun Pâine neagra Brânza de vaci cu 0% grasimiCafea sau cafea decofeinizata + lapte degresatPrânz Cruditati (castraveti, ciuperci, ridichi) Peste înabusit cu sos tomatBrânzaBauturi: apa, ceai rusesc sau ceai de planteCina Supa de legume Sunca slabaSalata verde1 iaurtA saptea ziMicul dejun Pâine neagra Brânza de vaciCafea sau cafea decofeinizataLapte degresatPrânz Salata de andive Antricot cu fasole verdeCapsuniBauturi: 1 pahar de vinCina Fructe: 1 portocala1 mar1 para150 grame de zmeuraBauturi: apaA opta ziMicul dejun Pâine neagra Margarina dieteticaCafea sau cafea decofenizataLapte degresatPrânz Cocktail de creveti Ton cu vineteSalata verdeBrânzaBauturi: 2 pahare de vinCina Supa de legume Mâncare de linteCapsuniBauturi: 1 pahar de vin
Cat de mult ti-a placut acest blog?
3,23
(203 voturi)
2791 vizite

Alete insemnari din blog

28 Iul 2008

Comenatrii:0 |

Soldurile
Exercitiul 1Aseaza-te pe o parte, ridica un picior in aer si misca-l in fata si in spate (asemenea unei foarfece). Schimba pozitia si executa si cu celalalt picior. Efectueaza acest exercitiu 2 - 3 minute pentru fiecare picior si creste timpul alocat in fiecare zi. O alta varianta a exerci

28 Iul 2008

Comenatrii:0 |

Adopta regimul volumetric
Adopta regimul volumetric Din cate ai auzit pana acum ti se pare imposibil sa mananci mai mult si sa slabesti. Oricat de incredibil ar parea la prima vedere, asta promite regimul volumetric, bazat pe densitatea energetica a meselor. El iti permite sa iti recapeti greutatea ideala fara a te

28 Iul 2008

Comenatrii:0 |

Silueta la birou
Mentine-ti silueta la birouNu de multe ori ajungem seara acasa si suntem obositi si avem dureri de stomac sau ne uitam in oglinda si observam cu stupoare ca fusta sau pantalonul nu mai vin atat de bine ca acum cateva luni. Ce se intampla nu noi? Nu mai avem timp sa mancam bine, facem totul

28 Iul 2008

Comenatrii:0 |

7 kg in minus
In numai 7 zile - 7 kg mai putin...Ziua 1Orice fruct cu exceptia bananelor. Pepenii verzi si galbeni au mai putine calorii decit majoritatea fructelor. Mincati doar fructe si supa. Ca bauturi: ceai neindulcit, suc de afine, apa.Ziua 2Orice vegetale. Mincati pe saturate orice vegetale conse

28 Iul 2008

Comenatrii:0 |

Retete dietetice
Sarlota cu lapte din proteine (desert)Ingrediente: o jumatate de litru de apa, un plic cu pudra de sarlota (pentru0,5 litri de lichid), zahar (40g) sau, mai bine, indulcitori (zaharina), 100g Prot-R 65.Preparare: Se amesteca apa rece cu Prot-R 65 pentru a se obtine inlocuitorul laptelui. D

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!