Pe femeie sa nu o atingi nici cu o floare
 
„ pentru a-ti crea o cariera trebuie sa sacrifici ceva,prin legea compensatiei. ”
by: vioana
 

Stiati ca ciupercile comestibile sau necomestibile pot fi si medicinale ?

adaugat pe 13 Feb 2008

                                 CIUPERCA LUI DUMNEZEU     O NOUA SPECIE DE CIUPERCI PENTRU TARA NOASTRA                                 AGARICUS BRASILIENSIS SAU AGARICUS BLAZEI Murill.                                                                               Dr.Ing. Ioana Tudor Denumiri populare : ciuperca zeului, ciuperca lui Dumnezeu, ciuperca Piedade, ciuperca regala,  ciuperca migdala , ciuperca soarelui, ABM  de la Agaricus blazei Murill, Ji Song Rong în China, himematsutake, Agaricusutake sau kawarihiratake  în Japonia, cogumelo do sol sau medicinel în Brazilia.      Primele scrieri ramase despre aceasta specie de ciuperci dateaza din sec.14-15, în Tratatul de medicina Bizantina din zona Mediteraneeana, de catre Apuleius, ce trata ulcerele maligne si ale laringelui.    A fost redescoperita în anul 1960 de Takatoshi Furumato care a început s-o cultive si s-o investigheze. A fost luata în studiu si de Korea, China, Taiwan iar începând cu anul 1970 si de catre americanii din Pensiylvania.Agaricus subrufescens Peck a fost descrisa pentru prima data în anul 1893 de catre C.H.Peck, botanist din New York. A fost cultivata pentru prima data în anul 1892 in New York de catre Blen Cove. Se pare ca cele doua specii sunt sinonime.ÎNCADRAREA SISTEMATICAREGNUL – FungiSUBREGNUL – DikaryaDIVIZIUNEA-BasidiomycotaSUBDIVIZIUNEA – AgaricomycotinaCLASA- Agaricomycetes sau HomobasidiomycetesSUBCLASA - HomobasidiomycetidaeORDINUL- AgaricalesFAMILIA – AgaricaceaeGENUL- AgaricusSPECIA – Agaricus blazei Murill, sinonim Agaricus blazei Heinemann, sinonim Agaricus subrufescens Peck.CARACTERIZARE MORFOLOGICA Este o ciuperca comestibila si medicinala foarte apreciata. Creste spontan în areale diferite fiind intâlnita de la tropice pâna în regiunea boreala crescând în diferite habitaturi, de la pajisti alpine pâna pe soluri saraturoase si nisipoase, în paduri de foioase si de conifere. Prefera solurile bogate în resturi lignicole, cetina de padure, litiere, soluri îngrasate natural cu gunoi de la animale domestice, mai cu seama cornute.    Palaria :  se prezinta groasa, carnoasa, tare, de dimensiuni mici spre mari cu diametrul de 5-11 cm, la început hemisferica, convexa, neteda pe margini si cu scvame în centru, de culoare alba, galbena crem ca o migdala sau maron. Pe marginea palariei ramân prinse bucati de voal.  Lamelele sunt libere, dense, cu latime de 8-10 mm de culoare alba, roz  palid când sunt tinere iar mai târziu ciocolatiu-brun.  Basidiosporii sunt de culoare brun închis pana la ciocolatiu de 6-8 x 4-5  microni de forma lat eliptica pâna la oviformi si nu prezinta epispor.   Piciorul este scurt si tare, ca o coloana, plin in interior, de culoare alba, fixat de un postament micelian. Atins cu mâna se îngalbeneste. Pe picior ramâne un inel dupa ce se rupe velumul.Lungimea este de 4-14 cm iar diametrul de 1-3 cm.   CONDITII DE CRESTERE. Specia se cultiva in Japonia, China si Brazilia. Pentru cultura se foloseste compost pasteurizat si imbogatit cu azot.  Miceliul se obtine usor la temperatura optima de 23-27 grade C.Umiditatea optima a substratului este de 55-60%. Amestecul de acoperire are umiditatea optima de 60-65% . Umiditatea in ciupercarie se va mentine la valori de 75-85%.   Pentru cresterea miceliului nu are nevoie de lumina. Insa necesita o usoara iluminare la formarea basidiofructelor.   Conditiile fata de aer sunt ridicate atat in faza incubarii miceliului cat si in perioada fructificarii.    Valoarea pH-ului este optima la valoarea 8.    Cultura se poate desfasura in mod asemanator cu a speciilor Agaricus, in solarii sau in ciupercarii moderne. La Beijing cultura se practica in 2 cicluri pe an, primavara si toamna cand in ciupercarie se poate mentine o temperatura cuprinsa intre 20-28 grade C.    Aparitia ciupercilor are loc la 40 zile de la insamantare.   Fig.1- Agaricus brasiliensis in cultura  Fig.2 - Agaricus  brasiliensis uscat   De ce Agaricus brasiliensis sau blazei ?    Aceasta specie prin continutul sau ridicat de polisaharide precum alfa si alfa- D- glucan, beta si beta- D-glucan, de proteoglucani, riboglucani, compusi anti angiogenici si ergosterol este folosita ca anti tumoral, anti cancer, anti viral, impotriva arteriosclerozei, in diabet, hepatite, hiperlipidemie, imbogateste sistemul imunitar si este stimulent pentru intregul orga                                                          nism. TEHNOLOGIA DE CULTURAPregatirea compostului. Compostul pentru crestere se bazeaza pe  trestia de zahar care veste un fel de material de baza, precum gozuri de arahide, tarate de grau, malai precum si gunoi de animale domestice si pasari la care se adauga ingrasaminte chimice  precum uree, sulfat de amoniu, nitrat de amoniu  si alte surse de azot. Sunt preferate materialele uscate si proaspete.Pentru producerea compostului in vederea cultivarii acestei specii se folosesc alaturi de gunoi de cabaline, vite cornute, pasari si deseuri de trestie de zahar, paie de orez,de  grau,  fan, resturi de bumbac si ingrasaminte chimice pe baza de azot iar pentru corectarea valorii pH-ului, ipsos si praf de var. Iata in continuare cateva retete pentru compost folosite in Brazilia. Denumirea materialuluiReteta 1Reteta 2Reteta 3Reteta 4Reteta 5Reteta 6 Paie de orez65%---47%80% Gunoi de vite uscat15%15,5%15%--14% Pastai de seminte de bumbac16%--13%-- Ipsos1%2%3%-3%3,5 Uree0,5%0,5%0,8%-0,3%0,6% Var 1%2%1%2%2%3% Superfosfat de calciu1%---2%-Fertilizant0,5%-1%0,7%1%-  Reziduuri de sfecla de zahar-80%-75%-- Paie de grau sau coceni de porumb--80%--- Gunoi de pasari uscat --10%-- Rumegus              -                -                 -                     -                      45%              -   Se face in continuare mentiunea ca aceste materiale se uda si se lasa la compostat  ca si in cazul ciupercilor Agaricus bisporus.    Se repartizeaza apoi in strat cu grosimea de 20 cm dupa ce se vantura bine pentru a nu mai contine amoniac. Se insamanteaza cu miceliu in proportie de 750 ml /mp. Se acopera cu folie de polietilena. Temperatura se mentine la 28 grade C iar umiditarea relativa a aerului la 85%. Se ventileaza in fiecare zi.La cca 20 zile de la insamantare cand miceliul a patruns in compost 2/3 se aplica amestecul de acoperire.Amestecul de acoperire este pe baza de turba sau nisip de rau amestecat cu praf de var pentru pH la valoarea 9. Grosimea amestecului va fi de 4-5 cm.    In ciupercarie se obtin 10 kg ciuperci/mp iar in camp deschis 3 kg/mp. Recoltarea dureaza 3-4 luni  si se desfasoara in 4-5 valuri. In Japonia se cultiva in camp deschis la altitudinea de peste 1000 m, pe soluri ingrasate natural cu dejectii de animale cornute, cabaline, revenind pe acelasi teren dupa 3-4 ani.    Dupa recoltarea ciuperca se vinde proaspata sau deshidratata la pretul de 275 dolari/kg in Brazilia sau de 350 dolari/kg in alte zone. Aceste preturi sunt pentru ciupercile deshidratate la 60 grade C.   In Olanda ciupercile proaspete se comercializeaza cu 42 euro/500 g.                                                                                                                                   Miceliu se poate procura din Belgia, Cod. M 7700, w.w.w.mycelia.be.   Hibridul KA21 cultivat in Japonia are urmatoarea compozitie chimica : ( la 100 g produs uscat)Energie – 288,0 kcl ; proteine – 38,5 g; grasimi – 2,60g; carbohidrati-27,70 g;B-glucan-12,4g; fibre – 20,60 g; sodiu – 8,40 g; calciu – 8,40 mg; fier- 22,50 mg;potasiu – 10,10 mg; magneziu – 952,0 mg;zinc- 96,5 mg; cupru – 7,87 mg;mangan – 7,67 mg; iod- 0, 825 mg; vitamina B1 – 0,63 mg; vitamina B2 – 3,04 mg; vitamina B6 – 0,54 mg;niacin- 33,50 mg; acid pantotenic- 22,90 mg; acid folic- 230,0 micrograme; biotin- 123,0 micrograme; vitamina D -56,7 micrograme; agaritine- 15,3 ppm. Prin continutul  de proteine, vitamine si minerale; sase tipuri de steroizi cu rol de stopare a cresterii numarului de celule canceroase. De asemenea, diminueaza efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, determinand o crestere considerabila a imunitatii organismului. Prin urmare, sunt eliminate starile de voma, lipsa poftei de mancare, oboseala, lipsa energiei si, ce este mai important, terapiile, sub influenta ciupercii minune, devin mai eficiente de 3 pana la 7 ori” spune  Daniela Cismaru-Ionescu cea care a vazut cum arata aceste culturi in Japonia in aer liber  si incearca sa promoveze tratamentele cu aceasta ciuperca miraculoasa.   Pentru alte relatii privind infiintarea de ciupercarii clasice si intensive pentru Agaricus spp. si Pleurotus spp., procurare de solarii, instalatii pentru producerea de microclimat, miceliu, proiect, documentatie ( carti si CD-uri), autoarea poate fi contactata la tel. 0745420536.   
Cat de mult ti-a placut acest blog?
3,06
(230 voturi)
6956 vizite

Alete insemnari din blog

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!